Lidové noviny

Za dluhy nemusí platit celá rodina

-

PRAHA Do dluhů se člověk nemusí dostat vždy pouze vlastní vinou. Dluhy se dají získat v manželství nebo třeba dědictvím. Jak se vypořádat s nastalou situací, radí osobně i po internetu obecně prospěšná společnost

radna při finanční tísni. Po-

Manželka nesplácela půjčky a exekutor vydal příkaz k prodeji nemovitost­i, kterou jsem zdědil ještě před uzavřením manželství. Může mi nemovitost prodat?

Nemovitost, která je ve vašem výlučném vlastnictv­í, nemůže být zpeněžena pro dluhy, které udělala vaše manželka, byť jsou dluhy součástí společného jmění manželů. Obranou je takzvaná vylučovací žaloba, která se podává proti oprávněném­u, nikoliv proti exekutorov­i. Důležité samozřejmě je prokázat výlučné vlastnictv­í žalobce, v tomto případě dědickým rozhodnutí­m.

Spolu se svým příbuzným jsem podepsán na úvěrové smlouvě. Když nesplácí on, mohu hradit jen poměrnou část dluhu?

Pokud je na závazku podepsáno více dlužníků, ten se nerozpočít­ává mezi dané osoby, ale každý odpovídá za celkovou výši závazku.

Jsem spoludlužn­íkem u úvěru, který jsme si vzali s bratrem. Bratr je v oddlužení, schválili mu splátky z příjmu. Věřitel se k němu do oddlužení přihlásil a každýměsíc dostává splátku, ale přesto chce peníze po mně. Má na to právo?

Ano, věřitel zaplacení své pohledávky může žádat i po vás.

Rodinný příslušník má trvalé bydliště umě, fakticky ale bydlí jinde. Exekutor vymáhající jeho dluh mi ale zabavil veškerou elektronik­u a tvrzení, že tyto věci jsoumé, ho nezajímalo. Jak mám postupovat?

Podle novely exekučního řádu musíte podat u exekutora návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu movitých věcí, a to do 30 dnů od okamžiku, kdy jste se dozvěděl o soupisu vašich věcí. V návrhu musíte tyto věci přesně označit, dokázat, že jsou vaše a domáhat se jejich vyškrtnutí. O vašem návrhu musí exekutor rozhodnout do 15 dnů od jeho doručení. Nevyhoví-li exekutor vám, zbývá už jediná možnost – do 30 dnů podat vylučovací žalobu k exekučnímu soudu. Žalovanou stranou však nebude exekutor, nýbrž věřitel, v jehož prospěch je exekuce nařízena. vyh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia