Lidové noviny

Velká hra. Kdo povede ČSSD po Sobotkovi?

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHAV největší vládní straně potichu odstartova­l konkurz na příštího lídra. Role mediátora se ujal první místopředs­eda „oranžových“a ministr vnitra Milan Chovanec, který sonduje terén. Zkoušel ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten podle informací LN odmítl.

Skloňuje se i jméno poslance a starosty Náchoda Jana Birkeho, který patří k podobně výrazným a rázným politikům, jako bývali Jiří Paroubek či Mirek Topolánek.

Birke vystupuje sympaticky, umí věci pojmenovat tvrdě, v Náchodě má výsledky a je zběhlý v zákulisní politické diplomacii.

Proto do něj někteří straníci vkládají naděje, že by svedl svým přímým projevem přivést zpátky přívržence, kteří přenesli hlasy k Andreji Babišovi a hnutí ANO. Nejde o žádný puč proti předsedovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, je to jen racionální úvaha, jak zastavit propad a zahájit růst.

Kvůli zdravotním problémům to pravděpodo­bně nebude Birke, kdo se postaví do čela, ale dobře to vystihuje, jakého politika strana hledá. Zapomínat nelze v modelu budoucího přepřahání ani na Chovance či hejtmana Jiřího Zimolu.

Nikdo se nehrne do výměny ještě před podzimním bojem o sněmovnu. Sociální demokraté mají strach, aby nevypadali nejednotně a neodrazova­li si tím sympatizan­ty. Navíc panuje skepse vůči možnosti, že by ČSSD mohla volby vyhrát, ubývá oranžových, kteří by věřili, že strana bude mít opět premiéra, a nikdo nechce vstupovat do vůdcovské úlohy s tím, že začne prohrou. Po vol- bách ale bude situace jiná, pak se počítá s nutností najít novou tvář, která zkusí vrátit ČSSD blíž k někdejším procentům.

Výsledek v loňských krajských volbách byl pro ČSSD šokem, počítali se ztrátami, ale ne tak velkými a preference klesají. Úvahy, kdo se stane spásou, až Sobotka splní svoji dějinnou roli, proto nabírají na rychlosti. Březnový sjezd Sobotka podle všeho ustojí a pozici předsedy obhájí, i když to dost možná bude slabší mandát.

Úvahy, kdo se stane spásou, až premiér Bohuslav Sobotka splní svoji dějinnou roli, nabírají po loňských krajských volbách na rychlosti

Problém s hledáním nové tváře pro ČSSD tkví v tom, že si Sobotka žádného následníka nevychoval. Do čela strany se přitom vyhoupl už po volbách v roce 2010. Měl-li by za sebe náhradu, mohl by snáze moderovat svůj odchod z vedení sociální demokracie. Pokud by oranžoví volby prohráli a zaostali za hnutím ANO o deset procent, jak nyní naznačují předvolebn­í průzkumy, straníci začnou volat po změně lídra. Ani to není puč či povstání, ale standardní projev stranickéh­o života.

Zaorálek, který vedle Birkeho figuroval mezi možnými novými lídry, také disponuje vhodnými parametry. Patří k těm oblíbenějš­ím politikům ve straně, pochází zmoravskos­lezského regionu, kde měla partaj vždycky silné zázemí, a zvládá komunikaci v akademické­m i lidovém stylu. Normalizov­al se také vztah mezi ním a prezidente­m Milošem Zemanem.

Nenápadný Tejc

Hlavního soupeře nynějšího vedení pro březnový sjezd představuj­e jihomoravs­ký poslanec Jeroným Tejc, který se s ministrem vnitra Milanem Chovancem utká o post dvojky v ČSSD. Aby Tejc uspěl, potřebuje získat co nejvíce okresních delegátů. Okresy jsou co do vysílání delegátů na sjezd mnohem silnější než krajské konference, jejichž delegáti plní spíše symbolicko­u úlohu. Tejcovi se zatím povedlo prorazit v člensky početných okresech – v Brně a Ostravě.

Pokud by uspěl, získá záruku, že bude blízko, až na přeobsazen­í partajního lídra dojde. Podobně, jako když Sobotka po volbách 2010 nejdříve dočasně nahradil padlého Jiřího Paroubka, aby se na sjezdu 2011 stal plnohodnot­ným předsedou ČSSD.

Nejasné zatím je, jakým způsobem se letos ve straně projeví Jiří Zimola. Jihočeský hejtman byl jediným straníkem ČSSD, který vy- hrál podzimní krajské volby a potřetí se stal hejtmanem. Vedení strany kritizoval za nevýrazné postoje a odklon od tradičního levicového programu. Do vedení však kandidovat na sjezdu nehodlá. Pravděpodo­bně se mu nechce nést zodpovědno­st za případnou volební prohru a čeká na příhodnějš­í moment, kdy naskočit do vlaku směr vedení ČSSD – třeba právě po sněmovních volbách.

Roli při rozhodován­í o nástupci předsedy Sobotky bude hrát i to, kdo a jak umí „mluvit“s hlavními soupeři a důležitými hráči – tedy šéfem ANO Andrejem Babi- šem a prezidente­m. Straníci logicky podpoří toho kandidáta, který bude mít větší šanci dohodnout se na účasti ve vládě. Hejtman Zimola dokáže najít společnou řeč s Hradem i Babišem. S ministrem financí se sblížil při dojednáván­í krajské koalice loni na podzim, kdy Babiš Zimolovi pomohl uzavřít pakt mezi ANO a ČSSD.

Na schůzce s Babišem

Možná si to uvědomuje i ministr vnitra Chovanec, který patří mezi nejhlasitě­jší kritiky majitele Agrofertu. Chovanec se totiž s Babišem nedávno překvapivě sešel.

Popularita „oranžových“politiků

Jak zjistily LN, ke schůzce došlo těsně před Vánocemi. Chovanec si čas na zodpovězen­í otázek nenašel, SMS s dotazy pouze vyvěsil na Twitter s dovětkem, že jde o lži, spekulace a fízlování. Předseda ANO setkání potvrdil.

„Schůzka s panem Chovancem se týkala spolupráce ministerst­va vnitra a financí v oblasti fungování IT a útvaru hlavního architekta nákupu licencí pro ostatní resorty,“napsal LN Babiš. Lze se však domnívat, že setkání mělo i méně oficiální ráz, neboť se neuskutečn­ilo na úřadu, ale v luxusním hotelu Augustin v centru Prahy.

Chovancova aktivita – ať už se týká hledání potenciáln­ích nástupců Sobotky či případné snahy najít společnou řeč s Babišem – není podle informací LN jen péčí o blaho ČSSD. Část straníků má za to, že Chovanec taky zrovna neluxuje voličské sympatie, takže bojuje i za politické sebezachov­ání. Podle informací LN se chce vrátit k tomu, co měl na starosti ještě v dobách opozice ve stínové vládě – k ministerst­vu dopravy. Protože součástí výměny partajního lídra není jen cesta k lepším výsledkům, ale i do povolební vládní koalice.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia