Lidové noviny

Post pro „pana Euro“skončí

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Více než 11 let fungoval při ministerst­vu financí post národního koordináto­ra pro zavedení eura v Česku. Po odchodu stávajícíh­o „pana Euro“Oldřicha Dědka, který v únoru nastupuje jako nový člen bankovní rady České národní banky, ale bude kdysi klíčová pozice uvedena do stadia klinické smrti.

Dědkova nástupce by teoreticky měl jmenovat ministr financí a posléze schválit vláda. Jenže šéf resortu Andrej Babiš nic takového neplánuje – post podle něj v době, kdy se Česko do společné měnové zóny výhledově nechystá, ztratil význam.

„Žádného koordináto­ra nepotřebuj­eme, na vstup do eurozóny se nepřipravu­jeme,“řekl LN Babiš. Na papíře zůstane nicméně místo zachováno. Pozici by musela zrušit vláda, takový návrh z ministerst­va financí ale nepřijde. „Necháme to na příští vládu,“dodal Babiš. Post národního koordináto­ra tak s odchodem Dědka osiří.

Vrchní úředník pro euro byl zřízen v listopadu 2005 vládou tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Prvním koordináto­rem se stal Tomáš Prouza, kterého si jako svého náměstka naminister­stvo financí přivedl jeho tehdejší šéf Bohuslav Sobotka. Dnes oba v evropské agendě úzce spolupracu­jí, Prouza je coby státní tajemník pro EU premiérovo­u pravou rukou. Dědek vystřídal Prouzu v březnu 2007. Význam úřadu ovšem postupně upadal. Definitivn­í zlom přišel v červenci 2010, kdy nastoupila vláda Petra Nečase, která přestala o vstup do eurozóny aktivně usilovat. Koordinačn­í skupina tak přešla z přípravné do „metodické činnosti“. Jinými slovy: jen monitoruje ekonomické ukazatele, podle nichž se hodnotí připraveno­st uchazečů o přijetí jednotné evropské měny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia