Lidové noviny

Schapiro uslyší na odchod píseň

Americký ambasador se diplomatic­ké řemeslo učil v Praze za pochodu. Trnem v oku byl zvlášť pro Hrad

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Americký prezident Barack Obama má před sebou poslední týden v Bílém domě. A poslední dny čekají v Praze také na jeho někdejšího spolužáka z Harvardu, velvyslanc­e USA Andrewa Schapira. Příští středu pořádá na ambasádě rozlučkový večírek, pak již bude balit kufry.

Kam má v Americe namířeno, zatím neví ani blízký okruh lidí, s nimiž v Praze navázal kontakt. „Nechává si to na poslední chvíli, rád by to sdělil všem najednou, aby se nešířily klepy,“řekl LN zdroj z diplomatic­kého prostředí.

Nabídka od Obamy

Schapiro ale dost možná bude do Washington­u následovat svou ženu Tamar Newbergero­vou, která minulý týden dostala nabídku od Obamy. Odcházejíc­í prezident využil svého práva jmenovat členy některých vládních institucí a velvyslanc­ovu ženu, civilním povoláním počítačovo­u vědkyni, poslal do rady Památníku holokaustu (U. S. Holocaust Memorial).

Když Schapiro v září 2014 do Prahy přijížděl, byly jeho židovské kořeny jedním z mála pojítek s Českem. Schapirova matka Raya Czernerová byla pražskou rodačkou a jako malá uprchla s rodiči v září 1939 před nacisty do USA. Její strýc, pražský lékař Erwin Fröhlich, takové štěstí neměl – byl zavražděn v Osvětimi.

Zemi svých předků Schapiro neznal. Ostatně stejně jako diplomatic­ké řemeslo, které se v Praze učil za pochodu. I za cenu přešlapů. „Limitující pro něj byl fakt, že z advokátní praxe rovnou přeskočil na diplomatic­ký post. Třeba jeho kritika Zemanovy cesty na vojenskou přehlídku vMoskvě byla věcí, která se normálně vzkazuje formou návštěvy, dopisu nebo nóty. Nikoliv přes média,“řekl LN bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Politická nominace ležela v žaludku i prezidentu Miloši Zemanovi, který se otřel o fakt, že Schapiro spolufinan­coval Obamovu volební kampaň. „Sponzorstv­í samotné za korupci nepovažuje­me, ale za korupci už můžeme považovat to, že je pak sponzor odměněn velvyslane­ckým postem. Pak lze vyslovit hypotézu, že i pan Scha- piro je zapleten do jistého druhu korupce a jeho boj proti korupci v České republice je poněkud pokrytecký,“řekl Zeman loni v létě Parlamentn­ím listům (PL).

Schapiro nevstoupil do české politické debaty zdaleka jen na jaře roku 2015, kdy veřejně kritizoval Zemana za proruské směřování. Angažoval se také v podpoře práv komunity leseb, gayů, bisexuálů a transgende­r lidí. A v neposlední řadě ambasador pěstoval i odkaz expreziden­ta Václava Havla. Výročí jeho úmrtí si velvyslane­ctví připomínal­o formou happeningu – vyhrnutými nohavicemi od kalhot.

Ne vždy ale rozporupln­é reakce vyvolal jeho aktivismus. Někdy se nechal vtáhnout do hry sám. Třeba když ho Zeman po oslavě 28. října osočil, že na Hradě vůbec nebyl. Hned vzápětí ovšem Schapiro „nediplomat­icky“nařčení dementoval.

„Schapira je mi nakonec trochu líto. Pan velvyslane­c netušil, že tu bude pracovat v době, kdy se rozběhl geopolitic­ký boj o vliv ve střední Evropě, v němž Schapiro nikoliv vlastním přičiněním sehrál roli hromosvodu protiameri­ckých nálad,“soudí Kryštof Kozák, amerikanis­ta z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Schapirovi příznivci připravili pro ambasadora dárek na rozloučeno­u. Velvyslane­c dostane na památku video s písní Goodbye Andrew, která je složená přímo pro něj. Tu nazpívá až padesátka lidí v sobotu u Karlova mostu.

Jakou stopu zanechá v české politice Schapirův nástupce, jasné není. Konkrétní jméno nepadlo. Sám Zeman by si v Praze přál exmanželku nového prezidenta Ivanu Trumpovou, ta se ale podle zdrojů PL ambasadork­ou nestane. Jisté je to, že pár měsíců povede americké velvyslane­ctví podle úzu „dvojka“, kterou je Kelly Adams-Smithová. Výběr Schapirova nástupce nakonec nezávisí jen na Donaldu Trumpovi. Svou roli může sehrát i odpor Senátu, jenž nominace schvaluje. Právě tam narazil Obama se Schapirový­m předchůdce­m Normanem Eisenem, jehož postup senátoři zablokoval­i. Eisen nakonec do Prahy dorazil až v lednu 2011 poté, co Obama využil výjimky v ústavě. Téměř dva roky tak byl post v české metropoli prázdný.

 ?? Měl s prezidente­m Milošem Zemanem dlouhodobé spory FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Andrew Schapiro
Měl s prezidente­m Milošem Zemanem dlouhodobé spory FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Andrew Schapiro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia