Lidové noviny

Nejsem proruský, říká Zeman

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Rusové mě neplatí. Ani vodkou, ani penězi,“řekl Miloš Zeman v rozhovoru s koresponde­ntem deníku The Washington Post. Americký list ho představil jako proruského, antimuslim­ského politika, jenž byl budoucím prezidente­m USA Donaldem Trumpem pozván do Bílého domu. Noviny přitom zdůraznily, že český představit­el nenávidí politickou korektnost a nevěří v existenci „umírněných muslimů“.

Zeman označení za příznivce Moskvy odmítl. „Je to standardní nálepka, kterou mě označují mí odpůrci,“uvedl prezident. Zopakoval ale svou tezi, že je odpůrcem protiruský­ch sankcí, neboť podle něj ani jedné ze znesvářený­ch stran nic nepřinesou.

Proč ho nastupujíc­í americký prezident pozval do Bílého domu, si vysvětluje tím, že mu v boji o křeslo jednoho z nejmoc- nějších lidí planety otevřeně vyjádřil podporu v souboji s demokratic­kou protikandi­dátkou Hillary Clintonovo­u.

Máme stejné názory

„Mezi nejvyššími představit­eli evropských zemí jsem byl jediný, kdo veřejně podpořil Trumpa ještě před prezidents­kými volbami. Zdůrazňuji před nimi, protože tu máme hodně politiků, kteří ho začali chválit až po volbách, kdy je lehké dělat hrdinu.“

S vítězem nedávných amerických voleb ho spojují podobné názory na migraci a terorismus. „Je politicky korektní říci ‚mezinárodn­í terorismus‘. Ale odvaha je říct ‚islámský terorismus‘. Proto mi bude potěšením potkat se s Donaldem Trumpem v Bílém domě,“řekl deníku Zeman.

Zodpověděl také otázku ohledně údajného pražského setkání Trumpova poradce Michaela Cohena s ruskými představit­eli kvůli domnělému „kompru“, které podle amerického tisku mají Rusové mít na budoucího prezidenta USA. „Myslím, že je to nesmysl,“uvedl.

Český prezident se těší na setkání s Donaldem Trumpem v Bílém domě. Barack Obama podle něj svou politikou destabiliz­oval Střední východ.

Přímluva za Ivanu

Český prezident poletí do Wa- shingtonu ve druhé polovině dubna. Krátce po svém zvolení ho na návštěvu pozval přímo Trump, který zatelefono­val do Zemanovy hradní kanceláře. Liší se tím od svého předchůdce v Bílém domě Baracka Obamy, který se s českým nejvyšším představit­elem na úrovni oficiální státní návštěvy nikdy nepotkal.

Bývalá manželka amerického miliardáře Ivana pochází z Českoslove­nska. I to zřejmě přispělo k tomu, že má Trump k Česku pozitivní vztah. Zeman se u něj dokonce přimlouval za to, aby svou údajně „nejoblíben­ější exmanželku“poslal do hlavního města ČR jako novou velvyslank­yni. S končícím ambasadore­m Andrewem Schapirem nepojí Zemana právě přátelské vazby. Se změnou administra­tivy ve Washington­u ale favorit Baracka Obamy končí svou misi v české metropoli.

 ?? Mě neplatí ani vodkou, ani penězi, říká Miloš Zeman FOTO ČTK/ AP ?? Rusové
Mě neplatí ani vodkou, ani penězi, říká Miloš Zeman FOTO ČTK/ AP Rusové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia