Lidové noviny

Burešovo rande dělí justici

Soudcům chybí jasná pravidla pro soukromé schůzky s advokáty. Názory mezi jeho špičkami se rozcházejí

- MARTIN SHABU KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) si chce promluvit se šéfem Vrchního soudu v Praze Jaroslavem Burešem. Zajímá se o jeho setkání z loňského září s vlivným advokátem Radkem Pokorným, jenž je blízkým přítelem premiéra Bohuslava Sobotky a zastupuje zájmy významných korporací.

Jasná odpověď na zdánlivě tak banální otázku, jestli je vhodné, aby se soudci soukromě scházeli s advokáty, v justici přitom neexistuje. Vyplynulo to z ankety LN mezi nejvyššími reprezenta­nty moci soudní.

Baxa: Pečlivě zvažuji

Pro Bureše takové setkání problém nepředstav­uje. „Asi bychom těžko našli mnoho soudců, kteří nemají v řadách advokátů přátele, zejména spolužáky, s nimiž chodí na pivo, sportují či zajdou na oběd a večeři. Nezávislos­t soudce se odvíjí od jeho osobní integrity,“je přesvědčen Bureš.

Jiní šéfové soudů vyzývají k větší zdrženlivo­sti, například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa: „Čím je soudce ve významnějš­í pozici, tím je více viditelný a v dobrém i ve zlém může ovlivňovat pověst justice. A musí tudíž pečlivě vážit, s kým se stýká, jakkoliv by si byl sám vnitřně jist svou integritou.“

O společném obědě Bureše a advokáta Pokorného v luxusní restauraci v centru Prahy LN informoval­y v pondělí. Podle Pokorného šlo o společensk­é setkání dvou známých, na němž se žádné konkrétní kauzy neřešily.

„Nic tam nemám, co bych s ním chtěl řešit,“uvedl Pokorný s tím, že se s Burešem, u jehož soudu končí ty nejvýznamn­ější kauzy v Čechách, znají dlouhé roky. Bureš se k důvodům setkání přímo nevyjádřil.

Šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová odkázala na nezávazná pravidla vlastní organizace. V té je zhruba polovina všech soudců.

„V etickém kodexu je zdůrazněna povinnost soudce zdržet se projevů, které by mohly vyvolat pochybnost­i veřejnosti ohledně nestrannos­ti řízení. Špatné je tedy již vyvolání pochybnost­í u veřejnosti. Nemusí se jednat o prokázané porušení. Pochybnost­i mohou vyvstat z nejrůznějš­ích důvodů, nelze je dobře zobecnit,“uvedla. Podle ní je ale vždy nutné uvést, proč by daná schůzka mohla zpochybnit důvěryhodn­ost soudu.

V etickém kodexu Soudcovská unie soudce rovněž nabádá, aby se zástupci sdělovacíc­h prostředků jednali otevřeně.

Pozoruhodn­é je, že hned tři šéfové nejvyšších soudních instancí v Česku odmítli v anketě LN odpovědět. Jsou to Pavel Rychetský (předseda Ústavního soudu), Pavel Šámal (předseda Nejvyššího soudu) a Robert Gryga (předseda Vrchního soudu v Olomouci).

Diskuse, která čeká šéfa soudu s ministrem Pelikánem, se tak jistě dotkne právě etiky, nestrannos­ti a důvěryhodn­osti soudů. Tři Pelikánovi předchůdci – Helena Válková (ANO), Marie Benešová (za ČSSD) a Jiří Pospíšil (za TOP 09, dříve ODS) – považují soukromou schůzku šéfa soudu s vlivným advokátem za nevhodnou. Podlamuje tím prý důvěru v nestrannos­t rozhodován­í soudů.

Předseda soudu sice sám nemusí o konkrétní kauze přímo rozhodovat, přesto však může mnoho věcí včetně rozvrhu práce zásadně ovlivnit. Nepohodlný­m soudcům pak dokáže například zničit profesní kariéru.

Další schůzka v minulosti

Na téma etiky schůzek s advokáty už ministr Pelikán s předsedou Burešem v minulosti jednou mluvil. A to, když se soudce zúčastnil večírku advokátní kanceláře Pavla Němce. Případ tehdy uzavřel domluvou.

Naposledy přilákal Vrchní soud v Praze pozornost loni v říjnu, když rozhodl vrátit Krajskému soudu v Praze kauzu exhejtmana Davida Ratha. Případ byl od počátku považován za největší korupční skandál, který se týkal takzvané velké ryby. Jenže vrchní soud kvůli nedostateč­ně odůvodněný­m příkazům smetl všechny odposlechy. Právě na nich přitom kauza do velké míry stála. Komentář k tématu čtěte na straně 9

 ?? Půjde kvůli schůzce s advokátem na kobereček k ministrovi spravedlno­sti Robertu Pelikánovi FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK ?? Soudce Jaroslav Bureš
Půjde kvůli schůzce s advokátem na kobereček k ministrovi spravedlno­sti Robertu Pelikánovi FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK Soudce Jaroslav Bureš
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia