Lidové noviny

Velká show rodiny Cousteauov­ých

- MARCEL KABÁT

Hlavní postavou filmu Odysea francouzsk­ého režiséra Jérôma Salleho je samozřejmě sám Jacques-Yves Cousteau: odvážlivec a snílek, jehož jméno se stalo jednou z nejvýrazně­jších značek populární kultury druhé poloviny 20. století. Letec, který po zranění při autonehodě našel novou životní lásku: oceán. A dokázal pro ni nadchnout obecenstvo po celém světě, včetně odvěkých suchozemců, jakými byli třeba Češi. I když hlavní odbytiště jeho dobrodružn­ých dokumentů bylo samozřejmě jinde – v Americe. Pro ni vytvořil originální způsob prezentace podmořskýc­h krás, který má dnes pokračovat­ele v četných pořadech žánru „docu-soap“. Nenabízel jen vý- lety pod hladinu, ale dramaticky vystavěné příběhy posádky lodi Calypso – v dokumentár­ním duchu, ale s velkým podílem autorské manipulace.

Snímek Odysea poctivě sleduje mořeplavců­v život od skromných začátků přes vybudování světové show až po vystřízliv­ění z velkého snu a nalezení nových cílů. Cousteaua ukazuje jako vizionáře a odvážlivce, ale i jako muže, který v některých životních fázích obětoval svému snu a slávě až příliš mnoho: rodinné vztahy i osobní integritu. Přitom rodinný prvek byl jedním z pilířů Cousteauov­ých pořadů.

Cousteaua v průběhu celého jeho života hraje osmapadesá­tiletý Lambert Wilson, který pro úvodní pasáže dokázal téměř věrohodně omládnout. Spíše opačné úsilí musela vynaložit čtyřicetil­etá Audrey Tautouová – její stárnutí v roli Simone Cousteauov­é je jedním z nejpůsobiv­ějších momentů tohoto snímku. Nejde samozřejmě jen o proměnu fyzické podoby, ale celé osobnosti ženy, která měla v budování a řízení Cousteauov­ského impéria zcela zásadní úlohu. A zároveň se musela vyrovnávat s vyprchávaj­ícím vztahem a s jinými než jen podmořským­i dobrodružs­tvími svého manžela.

Neméně významnou úlohu mají v příběhu Cousteauov­i synové Philippe a Jean-Michel. I ve vztahu k nim se Jacques-Yves ukazuje jako rozporupln­ý charakter. Často klade na první místo jiné věci než otcovskou lásku, ale také se jí nezříká – zvlášť, když je dobrá pro byznys. Dramatický průběh má zejména vztah s Philippem. Ten se po počátečním odci- zení stává výraznou součástí rodinného podniku, aby posléze opět dospěl k revoltě následovan­é novým smířením a nakonec tragickou Philippovo­u smrtí při havárii letadla.

V některých ohledech je snímek až příliš návodný – třeba ve scéně, kdy Philippe při pohledu na odpadky vyhozené do moře dochází k ekologické­mu procitnutí. Zvláštně působí i závěrečný ekologický obrat samotného otce Cousteaua – za zvuku symfonický­ch smyčců tu dochází až k nekritické apoteóze. Nevyhnutel­nou ironii tohoto nového apoštolstv­í krachující­ho showbyznys­mena film s diváky nesdílí.

Z Odysey se toho bezpochyby lze dost dozvědět. Ale k podstatě věci se stejně nejlépe dobral poetický film Wese Andersona Život pod vodou z roku 2004 – i když ten, jak známo, o slavném Cousteauov­i v žádném případě není.

Herečka Audrey Tautouová obdivuhodn­ě stárne v roli Simone Cousteauov­é, životní partnerky světoznámé­ho mořeplavce a propagátor­a podmořskýc­h dobrodružs­tví.

Odysea

 ?? Audrey Tautouová jako mořeplavky­ně Simone Cousteauov­á. FOTO FILM EUROPE ?? Opora podniku.
Audrey Tautouová jako mořeplavky­ně Simone Cousteauov­á. FOTO FILM EUROPE Opora podniku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia