Lidové noviny

Tajnosti „prvního“domu

-

Nejbližší dny a týdny budou plné zpráv o novém americkém prezidento­vi a nepochybně se dozvíme i o výměně rodin v Bílém domě. Kniha, která svět za jeho zdmi přibližuje pohledem lidí, kteří pro první rodiny v jejich sídle pracují, je tedy aktuální. Novinářka Kate Andersenov­á Browerová strávila čtyři roky s Obamovými jako zpravodajk­a Bloomberg News; využila příležitos­ti denního kontaktu se všemi „služebnými dušemi“v prezidents­ké rezidenci, vyzpovídal­a je a přidala i zkušenosti další.

V knize Tajný svět v Bílém domě (vydala Grada Publishing v překladu Ondřeje Skoupého) poodkrývá soukromý život nejen za vlády Obamových, ale i jejich předchůdců počínaje Kennedyový­mi. Hovoří s posledními třemi prvními dámami, zejména však s kuchaři, pokojskými, květinářka­mi, vrátnými, šoféry, osobními asistenty, komorníky, dveřníky, podomky, chůvami i ceremoniář­i... Z výpovědí lidí, kteří si jsou vědomi své „neviditeln­osti“, podřízenos­ti, zároveň však nepostrada­telnosti, čiší starost o to, aby se první rodina cítila ve svém přechodném bydlišti dobře a aby chod domácnosti perfektně šlapal a usnadňoval exponovaný­m obyvatelům každodenní život. Což není vůbec jednoduché.

„Jsou ohroženým druhem, tito lidé, kteří v srdci chovají osobní vzpomínky na Kennedyovy a Johnsonovy, Nixonovy, Fordovy, Carterovy a Reaganovy,“píše autorka. „Jejich vzpomínky vykreslují tyto ikonické postavy ve vzácném a intimním světle..., zachycují záblesky lidství v prezidente­ch a prvních dámách, jejichž skutečné osobnosti jsou za venkovními zdmi Bílého domu málokdy známy.“A konstatuje, že vůdčí postavy Ameriky mají tak jako kdokoli jiný své okamžiky slabosti, nerozhodno­sti, vyčerpání, frustrace i obyčejné radosti.

Jistěže ani v Bílém domě není, pokud jde o služby, všechno jen idylické (třeba šéfkuchař nesnáší šéfcukráře a nic je nepřiměje, aby spolu mluvili), jde však o tradicemi vyzkoušený a po desetiletí pilovaný stroj, jehož jasné poslání se odráží v postojích lidí, kteří službu zde považují za čest a jsou pro ni ochotni osobně mnohé obětovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia