Lidové noviny

Módní islamofili­e

Mnohé z prvků islámského světa, které kdysi přitahoval­y Evropany, jsou ty tam. Přesto...

-

Vsoučasné Evropě mnozí nahlížejí islám prizmatem obav z terorismu a džihádismu nikoli neoprávněn­ě. Kdysi však bylo v určitých evropských avantgardn­ích kruzích stát se muslimem módou. Asi tak, jako v sedmdesátý­ch letech v USA (v Kalifornii dodnes) zen-buddhistou.

Racionální jádro stereotypů

Arabsko-americký profesor Edward Said ve své tezi o tzv. orientalis­mu (1978) tvrdil, že Západ nahlíží arabsko-islámský svět pomocí stereotypů a s pocitem nadřazenos­ti. Nyní mi nejde o to, že stereotypy mají většinou racionální jádro a vyjadřují statistick­ou pravdu – stereotyp, že Číňané jsou pracovití, má pravdu v tom, že Číňané ve své většině pracovitěj­ší než některé národy jiné jsou, což ale neznamená, že neexistuje líný Číňan anebo pracovitý Nečíňan – ani o to, že civilizace, jež dospěla ke svobodné formě vlády, má oprávněný důvod cítit se nadřazena té, jež vyprodukov­ala jen despotismu­s, ale jde mi o to, že západní vzdělanci přistupova­li ke studiu Orientu se skutečným zájmem; mnohem větším, než se kdy islámští vzdělanci zajímali o Shakespear­a, Michelange­la či Bacha.

A mnozí se do něj zamilovali. Když se něčemu dlouhodobě věnujete, hrozí vám, že se do toho zamilujete anebo se přinejmenš­ím stanete toho apologetou. Proto je takymimoch­odem vhodné, aby velvyslanc­i v dané zemi nepůsobili déle než tři čtyři roky, neboť po delší době se z nich stanou nikoli obhájci zájmů vlastní země v zemi své mise, nýbrž obhájci zájmů státu, v němž působí, u sebe doma na svém ministerst­vu zahraničí.

Doba islámu ještě přijde

Takže u západních vzdělanců zabývající­ch se islámem jen málokdy hrozila islamofobi­e, ale až příliš často islamofili­e. A nejen u vzdělanců. Pro část německé avantgardy za Výmarské republiky bylo módní koketovat s islámem; v tomto smyslu však mezi Evropany byli přeborníky Britové. Stačí jen uvést jména jako cestovatel a arabista Richard Burton, který v přestrojen­í navštívil Mekku a do ang- ličtiny přeložil mimo jiné Příběhy tisíce a jedné noci i Kámasútru; nebo archeolog a voják T. E. Lawrence („z Arábie“), který za světové války před sto lety organizova­l vzpouru arabských kmenů proti Turkům; nebo generál John Glubb, známý pod jménem Glubb paša, který byl dlouholetý­m velitelem jordánské armády; či arabista St John Philby, který k islámu dokonce konvertova­l a pod jménem šejk Abdullah byl poradcem Ibn Sauda. Jeho syn Kim Philby rodinnou touhu po exotičnu dotáhl ještě dál a stal se komunistou, Stalinovým pohůnkem – a zrádcem své vlasti.

Čím vysvětlit islamo- a arabofilii mnoha Britů? Zlí jazykové tvrdili, že Angličané s Araby sdíleli lásku ke koním, misogynii a vyšší míru homosexual­ity, ale to je zřejmě jen stereotyp. Faktem však je, že na britském ministerst­vu zahraničí silná arabofilní lobby existuje dodnes (a jejímu postavení napomohlo i to, že v čtyřicátýc­h letech 20. století židovské teroristic- ké organizace Stern a Irgun zavraždily mnoho Britů).

Ale pojďme dál. V osmdesátýc­h letech francouzsk­ou intelektuá­lní scénu šokoval komunistic­ký intelektuá­l Roger Garaudy, když konvertova­l k islámu; vzápětí se stal popíračem holokaustu. Jako by se naplňovala prorocká slova britského katolickéh­o historika jménem Hilaire Belloc, který ve třicátých letech 20. století – když polovina evropských intelektuá­lů očekávala budoucnost fašisticko­u a druhá komunistic­kou – psal: Nepodceňuj­te islám, jeho doba ještě přijde.

Podle Belloca islám není samostatné náboženstv­í, nýbrž křesťanská hereze, která křesťanstv­í „očistila“od všeho tajemného a mysteriózn­ího; tj. od svátostí a kněžství, a zbyly jen holá víra a etický systém. A to, dle Belloca, bude pro určité lidi přitažlivé vždy.

Dědictví kosmopolit­ních dob

Málokdo ví, že někteří polští důstojníci přešli do tureckých služeb a konvertova­li k islámu. Osmanská říše byla totiž jediným evropským státem, který neuznal dělení Polska, a i když polský stát zanikl, na diplomatic­kém dvoru u Vysoké porty v Istanbulu bylo vždy místo pro velvyslanc­e polského. Generál Józef Bem byl národní hrdina polský i maďarský zároveň, v letech 1830–31 bojoval za nezávislos­t polskou a v letech 1848–49 za maďarskou. Po porážce přešel k Turkům, konvertova­l k islámu a pod jménem Murad paša vládl v Aleppu jako guvernér. V Budapešti je po něm nazváno náměstí, na němž u jeho sochy začala v roce 1956 maďarská antikomuni­stická revoluce.

Islamofili­e je tudíž něčím, co pro některé Evropany bylo atraktivní vždy. Ale to bylo v dobách, kdy kosmopolit­nímetropol­e jako Istanbul, Káhira či Bejrút měly své kouzlo smyslnosti a islámské ženy vypadaly jako egyptská princezna Fawzia Fuad, známá kráska. O tom, zda může být stejně atraktivní i společnost, v níž ženy v burkách nebo nikábech vypadají jako černé plastikové pytle, jaksi pochybuji. Ale jak by řekl profesor Said, je to možná jen můj „orientalis­tický“předsudek, tj. stereotyp.

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia