Lidové noviny

Hlavně pokrokově

Jednotné přijímačky jako symptom nefunkčnos­ti

-

eské školství je již dlouhá léta předmětem experiment­u a to jsou prosím u nás pokusy na lidech zakázány. Je čím dál zřejmější, toto ad hoc pokusnictv­í se projevuje i na kvalitě výuky. Jak bylo řečeno ve včerejším vydání LN, pilotní testování, které proběhlo asi na polovině škol v loňském roce, ukázalo, že z matematiky dosáhli deváťáci průměrné úspěšnosti 39,4 procenta. A to prý testy zkoumají jen zvládnutí základního učiva. No a za pár týdnů už bude výsledek těchto testů rozhodovat o osudu jednotlivý­ch žáků. Někdy bohužel i na celý život. A to prý tahle politická garnitura podporuje inkluzi. Verbálně možná, fakticky nikoli.

Jednotné přijímačky na střední školy se ukazují podobným průšvihem jako státní maturity, účel, který mají splnit, se jeví jako velmi problemati­cký. Zatím vidíme jen to, že žáci mající zájem o studium usilovně trénují vyplňování testů. To nabízí „krásný“výsledek, že nám úředníci ministerst­va budou namlouvat, že tím získáme představu o míře vzdělanost­i absolventů základek. Avšak budeme znát jen a pouze jejich úspěšnost při vyplňování testů. Ale to přece nevadí. Ministerst­vu školství na vzdělanost­i nezáleží, vzpomeňme na maturity z matematiky. Když se ukázalo, že většina středoškol­áků by ji nezvládla, jednoduše se její povinné složení oddálilo. Že by někdo politicky odpovědný slíbil, že věnuje dlouhodobé úsilí a prostředky pro zlepšení výuky matematiky, to jsme neslyšeli. Raději budou na ministerst­vu vydávat dekrety o bufetech v naději, že tak samovolně vyroste zdravější populace.

Jak řekl Tomáš Bouda z pedagogick­é fakulty Univerzity Palackého think tanku EDUin, „přijímací zkoušky jako nástroj regulace nemohou vést k vyšší kvalitě vzdělávání ani směřování k strukturál­ně žádoucím druhům a typům vzdělávání“.

Nelze tvrdit, že všechny dílčí nápady ministerst­va školství jsou špatné a od počátku zlé, ale v podobě, jak jsou chaoticky nekoncepčn­ě aplikovány, působí zhoubně. Odborně ani politicky není vedení ministerst­va schopno za této vlády dostát svým úkolům. Ke škodě nás všech. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia