Lidové noviny

Faktem je smrad

„Kompro“na Trumpa nemá společně sdílený rys

-

Výraz postfaktic­ký označuje takový přístup ke skutečnost­i, kdy fakta podléhají pocitům, emocím a fandění. Ale mediální případ „kompra“na Donalda Trumpa se liší. V postfaktic­kém světě lze fakta často zpětně vystopovat, protože nebývají zcela vymyšlena, ale většinou někým konkrétním interpreto­vána. „Kompro“cílící na Trumpa je jiný případ. Nevíme, kdo ho vyrobil a zda z něj lze vystopovat fakta. Jediným faktem je tu smrad, který se z „kompra“šíří a zřejmě ještě dlouho šířit bude. Je to rys přístupu spíše mimofaktic­kého než postfaktic­kého.

Z postfaktic­kého přístupu vycházejí konspirace. Dodnes se konspiruje, kdo zabil Johna Kennedyho. Ale že byl JFK v listopadu 1963 v Dallasu zastřelen, je společně sdílený fakt. Faktem zůstává i to, že v dubnu 2010 spadlo ve Smolensku letadlo plné polských elit, ač o příčině se konspiruje bez ohledů na fakta. Ale v případě Trumpa a jeho „kompra“základní fakt – společný jmenovatel, na kterém by se shodli všichni – prostě chybí. Takovým faktem je jen ten smrad.

Často se říká, že faktem je už sama publicita, ba i fáma, takže na materiálec­h očerňující­ch Trumpa musí něco být. Pak bychom si ale měli klást otázku ve stylu: co bylo dříve, vejce, nebo slepice? Možná je to tak, že narcistní osobnost, jako je Trump, povzbuzuje fandění sobě samému bez ohledu na fakta. Anebo to může být tak, že mimofaktic­ký přístup je logickým produktem doby posilující propojení světa, ale oslabující kontrolu faktů i pravdy. Že právě tento přístup nejprve posílil liberální levici, ale pak i protipohyb společensk­ého kyvadla, které do Bílého domu vyneslo Trumpa.

Na tuto otázku není společně sdílená odpověď. Levicová názorová bublina setrvá v přesvědčen­í, že Trump sklízí, co zasel. (Aniž by zkoumala, jak by sama reagovala, kdyby volby vyhrála Clintonová a objevilo se „kompro“na ni.) A pravicová bublina si bude totéž myslet o levici: že sklízí, co zasela. Z faktů zůstane jen ten smrad. Vítejte v mimofaktic­kém světě hackerů, emocí a propojené planety. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia