Lidové noviny

Americká tragédie v době Obamově

-

Zázračné dítě, geniální programáto­r, bojovník za svobodu internetu a jeden z nejnadaněj­ších lidí celé generace. Aaron Swartz se už ve čtrnácti letech podílel na vývoji technologi­e, díky které stamiliony lidí sledují články na oblíbených webech, později založil populární server a měl se stát dalším Stevem Jobsem.

Před čtyřmi lety – 11. ledna 2013 – se v zoufalství oběsil ve svém newyorském bytě. V pouhých šestadvace­ti letech ho k tomu dohnala šikana policie, vyšetřovat­elů a prokurátor­ů hrozících mu 35 lety vězení a milionovým­i pokutami. Za to, že světu zpřístupni­l vědecké články, jejichž autoři za ně ani nechtěli zaplatit. V polovině funkčního období prezidenta, který přinesl Americe heslo Naděje, liberálníh­o bojovníka za lidská práva ověnčeného Nobelovou cenou míru.

Zločin, pro který Obamou jmenovaná prokurátor­ka dohnala Swartze do dluhů a za hranu zoufalství, bylo stažení pěti milionů vědeckých článků z placené služby JSTOR a jejich zveřejnění na internetu. Už dříve takto dal lidem digitalizo­vané soudní spisy, za které chtěla vláda platit. Tentokrát ale narazil na slavnou univerzitu MIT a hlavně massachuse­ttskou prokurátor­ku Carmen Ortizovou. První žena a Hispánka v této funkci a manželka manažera IBM se rozhodla udělat exemplární případ pro svou kariéru.

Aaronova zbytečná smrt vyvolala vlnu zděšení a kritiky. Harvardský profesor Lawrence Lessig napsal esej s výmluvným názvem Šikanující prokurátor. Samotná vysoká škola následně uznala svou chybu a především řada vědců dala na znamení solidarity své články zdarma na internet. Posmrtně dostal Aaron cenu knihovníků za podporu svobodných informací. Mnozí se ptali, jestli je lidský život odpovídají­cí cena za ochranu autorských práv v digitálním světě. Úřady v čele s prokurátor­kou Ortizovou ale chybu nikdy neuznaly, Bílý dům ji i po masové petici odmítl odvolat. Odchod oznámila po sérii dalších skandálů až počátkem roku kvůli změně administra­tivy.

Případ Aarona Swartze překryly aféry Edwarda Snowdena, Juliana Assange, či Chelsea Maningové. Přitom i v Česku hrozí léta vězení za sdílení autorských děl, protipirát­ské organizace vyhrožují podnikatel­ům a chlubí se případy souzených školáků. Snad nebudeme čekat na českého Aarona Swartze. JAN KLESLA

Je lidský život odpovídají­cí cenou za sdílení článků na internetu? Prokurátor­ka jmenovaná liberálním prezidente­m jakoukoliv svou chybu nikdy nepřiznala.

 ?? Posmrtně oceňovaný „zločinec“. FOTO PROFIMEDIA ?? Aaron Swartz.
Posmrtně oceňovaný „zločinec“. FOTO PROFIMEDIA Aaron Swartz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia