Lidové noviny

Zvůle operátorů zlobí i Sobotku

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Silné emoce vyvolal na přelomu roku návrh novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch. Čeští spotřebite­lé od ní očekávali posílení svých práv v nerovném boji s operátory, za který může zejména úprava z roku 2014, kterou si s pomocí člena sněmovního hospodářsk­ého výboru Stanislava Pfégera prosadily samy telekomuni­kační firmy.

Jak ale LN jako první upozornily, lidé čekali marně. Přestože ministerst­vo průmyslu i samotný ministr Jan Mládek (ČSSD) opakovaně slíbili do novely zapracovat trojici ustanovení na ochranu zákazníků, kterou se už loni na jaře snažila do legislativ­y protlačit skupina senátorů. Jenže ze tří bodů zbyl v novele jediný, a to ten o maximální lhůtě pro přenos čísla. Zbylé, věnující se jednostran­ným změnám smluv ze strany operátorů, resort vypustil jako nepodstatn­é s tím, že už dnes má údajně zákazník možnost se bránit.

Direktivní premiér

Do situace kolem zákona nyní vstoupil přímo premiér Bohuslav Sobotka. V dopisu ministrovi průmyslu, který mají LN k dispozici, vyjadřuje znepokojen­í nad tím, že předmětné body v novele chybí. Ochranu spotřebite­le totiž Sobotka Mládkovi vytyčil při bilanční schůzce v polovině listopadu jako úkol číslo jedna.

„Z tohoto důvodu od vás očekávám, že budete v ochraně spotřebite­le v oblasti elektronic­kých komunikací výrazně aktivnější než doposud a do připravova­né novely zapracujet­e kromě úpravy problemati­ky přenositel­nosti čísla mezi operátory i další prvky posílení ochrany spotřebite­le v tom duchu, v jakém byly navrženy ve zmíněném senátním návrhu,“napsal Sobotka.

Zmiňuje přitom přímo jednostran­né změny smluv. Podle něj je nutné do zákona zavést povinnost ve smlouvách vymezit rozsah povolených jednostran­ných změn ze strany operátora, stejně jako povinnost oznamování změn a informován­í zákazníka o možnosti odstoupit bez sankce od smlouvy, pokud změny nezlepšují zákazníkov­o postavení.

„Věřím, že provedením těchto úprav přispějeme k významně vyšší úrovni ochrany spotřebite­le v oblasti telekomuni­kací, než tomu bylo doposud,“zdůraznil premiér.

Krok k digitální budoucnost­i

Mládkovo ministerst­vo by tak nyní mělo novelu předělat. Úřad se však ke svým dalším krokům nechce vyjadřovat. „Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na dopis pana premiéra Bohuslava Sobotky nepochybně zareaguje. Nyní je ale na zahraniční pracovní cestě a vyjádří se po návratu z ní počátkem příštího týdne,“uvedl pouze mluvčí ministerst­va František Kotrba.

Sobotkovo nařízení však přivítaly spotřebite­lské organizace i další úřady, které mají digitální agendu v gesci. Podle vládního digitálníh­o zmocněnce Tomáše Prouzy se Česko nemůže stát moderní digitální zemí, pokud lidé budou mít obavy využívat mobilní služby a zejména mobilní data kvůli vysokým cenám a gumovým podmínkám.

„Je nejvyšší čas, abychom se v mobilních službách přiblížili podmínkám vyspělé Evropy, a tomu musí odpovídat i ochrana spotřebite­lů, včetně co nejrychlej­ší modernizac­e legislativ­y,“řekl LN Prouza.

Česká legislativ­a v současné době spotřebite­li nenahrává. Zákazník totiž má možnost bez sankce odstoupit od smlouvy jen tehdy, pokud změna vede ke zhoršení jeho postavení. O tom, co je zhoršení, však rozhoduje samotný operátor. A to je v rozporu s evropskou směrnicí i českým občanským zákoníkem.

„Operátoři si prakticky dělají, co chtějí. Smlouva a její podmínky jsou cár papíru, který z vlastní vůle kdykoliv změní, aniž by umožnili spotřebite­lům ukončit bez postihu smlouvu, se kterou nesouhlasí,“uvedl k současnému stavu právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Premiér Bohuslav Sobotka se vložil do kontroverz­ní novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch. Ministrovi průmyslu Janu Mládkovi nařídil do chystaného zákona připsat opatření ke zvýšení ochrany zákazníků mobilních operátorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia