Lidové noviny

Uprchlíci táhnou Německo

-

ekonomika v loňském roce rostla nejprudším tempem za posledních pět let. HDP našich sousedů se podle předběžnýc­h údajů Spolkového statistick­ého úřadu zvýšil o 1,9 procenta. V roce 2015 to bylo 1,7 procenta. Růst největší evropské ekonomiky je rozhodně dobrá zpráva pro náš Autoland. Výsledky jsou ale podle agentury Reuters podporován­y stoupající soukromou spotřebou a zvýšenými vládními výdaji na uprchlíky. Doufejme, že v budoucnu budou k růstu přispívat i uprchlíci samotní.

má ale více dobrých zpráv, jeho rozpočet skončil loni v přebytku 6,2 miliardy eur, tedy 168 miliard korun. Je to už potřetí v řadě, co německý rozpočet nebyl v deficitu, a přebytek chce ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) využít na splácení státního dluhu, čímž ale na německé politické scéně nebudí jen souhlasné reakce. Kolega českéhomin­istra financí Andreje Babiše (ANO), se kterým má dobré vztahy, se ocitl v prakticky stejné situaci. Vládní sociální demokraté požadují, aby se navýšily investice, bavorská Křesťansko­sociální unie (CSU) chce zase snižovat daně. Na oba návrhy ale železný strážce státní kasy říká „ne“a hodlá přebytkové prostředky použít na snížení německého dluhu. Stejně jako jeho český protějšek. Opoziční sociální demokraté ho kritizují s tím, že splácení dluhu je Schäubleho „fetiš“.

Čechů splácet závazky se zlepšuje. Ke konci loňského roku mělo dluhy po splatnosti 7,44 procenta dospělých obyvatel země, což je nejméně od poloviny roku 2008. O rok dříve to bylo 8,09 procenta. Jejich podíl se snižuje ve všech krajích. V Libereckém kraji se dostal pod desetiproc­entní hranici, ve Zlínském a na Vysočině pod pět procent. Uvedlo to sdružení Solus, jež svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia