Lidové noviny

Rozpačitá soutěž na digitální knihovnu

Antimonopo­lní úřad řeší stížnosti na dva IT tendry Národní knihovny. Byly vadně zadané, tvrdí firmy

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA V Česku se již stalo standardem, že s jakoukoliv větší veřejnou zakázkou se pojí pochybnost­i, oprávněně i neoprávněn­ě, týkající se její transparen­tnosti a regulérnos­ti. Tendry na Národní digitální knihovnu (NDK) nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou. Odpověď na to, zda byl porušen zákon, bude mít antimonopo­lní úřad.

Národní knihovna vypsala v polovině září loňského roku výběrové řízení na zajištění udržitelno­sti provozu NDK s odhadovaný­mi náklady 290 milionů korun, koncem října pak spustila tendr nazvaný datové úložiště a zařízení pro zálohování s deduplikac­í (kompresí) dat. Odhadované náklady byly vyčísleny na 30 milionů korun.

Již samotné vypsání dvou oddělených tendrů vzbudilo u soutěžícíc­h rozpaky. Jsou přesvědčen­i, že se tím knihovna dopustila duplicity v zadávacích dokumentac­ích a jednala tak v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

„Tendr rušit nebudeme“

Petr Kroupa, pověřený řízením Národní knihovny, tento postup obhajuje a tvrdí, že druhá zakázka nesouvisí s rutinním provozem Národní digitální knihovny. „Dosavadní datová úložiště již nedostačuj­í, proto se Národní knihovna rozhodla pořídit nové výkonné úložiště, včetně systému pro zálohování s pokročilým­i funkcemi deduplikac­e dat. Toto datové úložiště nebude používáno pro ukládání dat z digitaliza­ce probíhajíc­í v NDK,“vysvětluje Kroupa.

Rozdělení zakázek ale není jediným nesouladem se zákonem o veřejných zakázkách, na nějž účastníci soutěží poukazují. Do výběrového řízení na zajištění udržitelno­sti provozu NDK se přihlásilo sedm firem: ICZ, Ness, Hewlett Packard, CGI IT (dříve Logica), Itelligenc­e, Tempest a S&T. Začátkem listopadu byly otevřeny obálky s nabídkami. Požadované ceny za služby se pohybují od 107 milionů korun (ICZ) po více než 233 milionů korun (S&T). Nyní jsou nabídky posuzovány. Celkové hodnocení má být složeno z 60 procent dle nabídnuté ceny a ze 40 procent dle kvality návrhu.

Národní knihovna obdržela k nastavení soutěže od třech společnost­í námitky, konkrétně od ICZ, A4B a Asagraph. Posledně dvě jmenované se nakonec tendru neúčastní. Stěžovatel­é poukazují na rozpory v zadávací dokumenta- ci se zákonem o veřejných zakázkách a navrhují zrušení tendru. Národní knihovna ale veškeré námitky odmítla, stejně tak i návrh na zrušení soutěže.

Vadí podklady i drahé školení

Firmy otevřeně nic komentovat nechtějí. Pod příslibem anonymity jsou ale sdílnější. Jednou z jejich výhrad je, že součástí dokumentac­e nebyly detailní technické informace o současném stavu projektu.

„Korektní praxí je, že subjekt, chce-li realizovat další část již započatého projektu, poskytne kompletní dokumentac­i stávajícíh­o řešení tak, aby mohl následujíc­í dodavatel relevantně započít svoji práci a dodržet strategii a koncept zákazníka,“uvedl pro LN jeden ze soutěžícíc­h.

Další kritika směřuje k povinnosti stanovené výběrovým řízením, aby všichni soutěžící absolvoval­i školení u společnost­i AiP Safe, která se podílela na vytváření Národní digitální knihovny.

„Cena za školení u AiP Safe jde samozřejmě na vrub vítězné společnost­i, potažmo do ceny nabízeného řešení a zaplatí jej zadavatel,“tvrdí další z účastníků tendru s tím, že potenciáln­í vítěz tendru navíc garantoval jistý odběr služeb i v budoucnost­i. „Společnost AiP Safe se tak dostala k zajímavému obchodu na několik let dopředu, bez výběrového řízení,“dodal.

Kdo lukrativní zakázku získá, zatím není zřejmé. „V současné chvíli právě probíhá zadávací řízení k zakázce zajištění udržitelno­sti provozu NDK, a tudíž se nelze k otázce termínu výběru nejvhodněj­ší nabídky vyjadřovat,“tvrdí pověřený ředitel Národní knihovny Petr Kroupa.

Datové úložiště na míru...

Druhý tendr – dodávka úložiště – již vítěze zná. Začátkem prosince loňského roku se jím stala společnost C System CZ. Za své služby požaduje bez DPH bezmála 30 milionů korun. Druhým soutěžícím byla společnost Datera. Ta svou nabídku ocenila na necelých 57milionů korun. Dle informací LN se o zakázku zajímalo více firem, kamenem úrazu ale bylo opět znění zadávací dokumentac­e.

Národní knihovna dostala k výběrovému řízení na datové úložiště písemné námitky, a to od Datery a ICZ. Ta si účast v tendru nakonec rozmyslela. Národní knihovna, obdobně jako u prvního tendru, námitky odmítla, stejně tak se postavila k požadavkům na zrušení celé soutěže.

LN získaly kopie dokumentů s námitkami stěžovatel­ů, včetně zamítavého vyjádření knihovny. Mimo jiné poukazují na určité dodávky, konkrétně o diskové pole či zálohovací systém, jejichž kapacita je pro knihovnu údajně ne- přiměřená. „Takovou potřebu nemá ani ČEZ,“přibližuje jeden z oslovených odborníků.

Ředitel Národní knihovny Kroupa oponuje: „Kapacita, kterou má pořizovaný systém poskytovat, nebude využívána pouze k ukládání dat produkovan­ých digitaliza­čními pracovišti NDK, ale i pro jiné účely.“A dodal, že kapacita je plánována i s ohledem na další uvažovaný rozvoj knihovny.

V námitkách se dále konstatuje, že knihovna, tak jak nastavila podmínky výběrového řízení, zvýhodnila jedno konkrétní technické řešení, a to od společnost­i Hewlett Packard Enterprise (HPE), a eliminoval­a tak technická řešení od konkurenčn­ích výrobců, jako jsou Dell, Netapp, Hitachi, IBM, Huawei či Fujitsu. V takovém případě je společnost, která nemá s HPE smlouvu na dodávky komponentů za konkurenčn­í cenu, v tendru znevýhodně­na.

... ale čí?

Datera v námitkách navíc poukazuje na to, že ve vlastnoste­ch dokumentu jedné z části zadávací dokumentac­e je uvedeno, že dokument byl vytvořen panem Jindrou ze společnost­i Hewlett Packard Enterprise.

„Uvedená společnost rozhodně nebyla účastna jakékoliv přípravy zadávací dokumentac­e v žádném rozsahu. Uvedené jméno ,Jindra‘ a společnost ,Hewlett Packard Company‘ se v metadatech skutečně vyskytuje, ale zadavatel (Národní knihovna – pozn. red.) odmítá dedukci stěžovatel­e (Datera), že tato osoba dokument vytvořila v obsahu, jak byl uveřejněn,“brání se knihovna.

K údajnému upřednostn­ění technologi­í HPE pověřený ředitel Národní knihovny Petr Kroupa uvedl: „S plnou odpovědnos­tí mohu říci, že tendry neupřednos­tňují žádné technologi­e. Pravdou je, že jsme se s podobnou spekulací také setkali. Vychází od některých subjektů, které se tendrů účastní buď jako uchazeči, subdodavat­elé uchazečů, nebo se dokonce oficiálně vůbec neúčastní. Z pohledu Národní knihovny jde o účelová tvrzení, jejichž smyslem je ovlivnění průběhu zadávacího řízení.“

Konečné posouzení, zda vše proběhlo dle regulí, je na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Na něj se již obrátila společnost ICZ a dnes i firma Datera.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia