Lidové noviny

Nová Dieselgate: USA obvinily Fiat Chrysler

- WASHINGTON

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) včera obvinila italsko-americkou automobilo­vou skupinu Fiat Chrysler z používání softwaru, který umožňuje obcházet normy pro emise oxidů dusíku u zhruba 104 tisíc automobilů s naftovým motorem. Fiat Chrysler ovšem s jejími závěry nesouhlasí.

Jde o druhé takové obvinění v USA po aféře s obcházením testů emisí u naftových vozů německé skupiny Volkswagen. Přichází jen den poté, co Washington a Volkswagen tento skandál po více než roce uzavřely.

EPA viní Fiat Chrysler, že od roku 2014 prodal v USA přibližně 104 tisíc užitkových vozů a automobilů typu SUV vybavených programem, který při testování emisí umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. To podle agentury „jasně a závažně“porušuje zákon na ochranu ovzduší, protože auta vykazují ve zkušebnách nižší emise než na silnicích.

Fiat Chrysler uvedl, že se závěry EPA nesouhlasí a že všechna jeho auta plní normy stanovené zákonem. Podle zdroje agentury Reuters se chce firma proti obvinění EPA postavit.

Akcie Fiat Chrysler se po zprávě propadly o více než deset procent a na milánské burze s nimi bylo několikrát automatick­y přerušeno obchodován­í. Akcie skupiny obchodovan­é v New Yorku zaznamenal­y první letošní pokles a sestoupily z rekordních maxim. O více než dvě procenta klesl i oborový index evropských automobile­k.

Americká vláda tento týden uzavřela s Volkswagen­em dohodu o urovnání jeho emisního skandálu. Automobilk­a v rámci dohody přiznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolarů (zhruba 110 miliard korun). Volkswagen se už dříve zavázal, že v USA vynaloží až 17,5 miliardy dolarů na urovnání obvinění ze strany regulačníc­h úřadů, zákazníků a prodejců. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia