Lidové noviny

Vzhůru do ragby, velí v Číně

-

2015 v nejlidnatě­jší zemi světa 76 tisíc registrova­ných ragbistů. Loni přibylo dalších 60 tisíc, jenže vedení země a sportovní autority chtějí mnohem víc. Spolu sMezinárod­ní ragbyovou federací připravili program, díky němuž by do pěti let měla mít Čína rovný milion ragbistů.

„Čínská čísla jsou prostě ohromující,“říká výkonný ředitelMez­inárodní ragbyové federace (WR) Brett Gosper. „Nemají jen sportovní cíl, ale hlavně cíl byznysový,“dodává. Jenže samotný nárůst členské základny úspěch nezaručuje. Že to Číňané s rozvojem ragby mys- lí vážně, o tom svědčí hlavně částka 100 milionů dolarů (víc než 2,5 miliardy korun), kterou chce do rozvoje ragby v příštích deseti letech investovat společnost Alisports, dceřiná firma Alibaba Group provozujíc­í mimo jiné největší čínský internetov­ý obchod Alibaba.

„Ragby má nepopirate­lný potenciál stát se v Číně masovým sportem,“okomentova­l kontrakt mezi Alisports aWR, který byl podepsán v říjnu loňského roku, ředitel této firmy Zhang Dazhong.

Vycvičit 30 tisíc trenérů

Zcela jistě smlouvu nelze poklá- dat za poslední podpůrný krok na cestě k cíli Číny stát se ragbyovou velmocí. Vláda si přeje opravdu co nejrychlej­ší růst – pětiletá lhůta na rozšíření členské základny na milion hráčů je právě jejím nápadem, WR navrhovala dobu deseti let...

„Buďte odvážnější,“slyšeli podle CNN zástupci Alisports i ragbyové federace.

Plán, jak z Číny udělat ragbyového giganta, je proto skutečně ambiciózní: do deseti tisíc škol a univerzit ve 20 z celkových 23 provincií země má být implemento­ván program s názvem „Get Into Rugby“, iniciativa sloužící po celém světě k rozvoji a zvýšení zájmu o ragby mezi dětmi a mládeží. Vláda chce také během následujíc­ích čtyř let vycvičit 30 tisíc trenérů a 15 tisíc rozhodčích.

K přilákání diváků má sloužit mezinárodn­í posezonní turnaj v sedmičkové­m ragby s dotací 1 milion dolarů a hlavně pořadatels­tví ragbyového MS v roce 2027, o něž bude podle prezidenta Si Ťin-pchinga Čína intenzivně usilovat.

„Možná to budou pro ragby v Číně zlaté roky. Rozvojové programy se na školách těší mimořádné popularitě,“říká Gene Tong, ragbyový manažer působící v Asii.

Sport špinavých těl

Podle CNN se plán na rozvoj ragby v Číně těšímimořá­dné podpoře prezidenta Si Ťin-pchinga, z finančního hlediska je ale 100 milionů dolarů na celé desetiletí rozvoje nicotností.

Pro srovnání – na vybudování jediné fotbalové akademie klubu Kuang-čou Evergrande investoval­a vláda 185 milionů dolarů. Byla vybudována za deset měsíců a má být jedním z malých krůčků na cestě za velkým snem čínského prezidenta: zúčastnit se, pořádat a jednou snad i vyhrát fotbalové mistrovstv­í světa. Lze však předpoklád­at, že s ragby má Si Ťin-pching plány podobné a další podpora bude následovat.

Sport s šišatým míčem má v nejlidnatě­jší zemi světa zajímavou tradici. Už v roce 1867 se hra podobná ragby objevuje v Šanghaji, ve 30. a 40. letech 20. století si ji přivlastňu­je armáda, podle níž je ragby ideálním sportem pro podněcován­í válečné agrese a cvičení bojových schopností.

Za Maovy vlády pak bylo ragby Národní radou pro sport zakázáno, neboť nesplňoval­o požadavky komunistic­kého režimu. „Fyzický kontakt špinavých těl“, jak ragby pejorativn­ě nazývala propaganda, je Číňanům legálně umožněn až od roku 1990, kdy byl na Pekingské zemědělské univerzitě založen první ragbyový tým. Po roce se tomuto sportu věnovalo pouze třicet registrova­ných hráčů, první mezistátní zápas sehrála čínská reprezenta­ce až v roce 1997, kdy podlehla Singapuru 3:33.

V současnost­i je Čína na 68. místě světového žebříčku, 37 příček za Českou republikou.

Jak ale známo, čísla a počty v Číně rychle narůstají. Když se k tomu přidají finance (nejen) internetov­ého giganta Alibaba a seshora nařízené sportovní nadšení, mohou se v Číně i na poli ragby brzy dít zajímavé věci.

 ?? Se zatím účastní jen kvalifikac­í a méně významných turnajů. Ambice jsou však v této zemi vysoké. FOTO REUTERS ?? Čínští ragbisté
Se zatím účastní jen kvalifikac­í a méně významných turnajů. Ambice jsou však v této zemi vysoké. FOTO REUTERS Čínští ragbisté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia