Lidové noviny

Hledání čtvrté ženy pro štafetu pokračuje

SP v Ruhpolding­u

- TOMÁŠ MACEK TOMÁŠ KUBÁNEK

České biatlonist­ky skončily v Ruhpolding­u šesté. Dvacetilet­á Markéta Davidová při své štafetové premiéře pětkrát minula.

RUHPOLDING/PRAHA Štafeta je specifická disciplína. Musíte pro ni samozřejmě disponovat elitními závodníky. Ale pokud není spoleh na všechny členy týmu, nedá se pomýšlet na úspěch.

České biatlonist­ky to znovu poznaly včera v Ruhpolding­u, když dostala premiérovo­u šanci dvacetilet­á juniorka Markéta Davidová. „Od rána jsem měla z té štafety hrozný strach. Nechtěla jsem to ostatním pokazit,“líčila po závodu Davidová.

Svůj debut nezvládla dobře. Jejích pět minutých terčů a především jedno trestné kolo po stojce stály české kvarteto možnost bojovat o medailové příčky. „Stojku jsem nezvládla. To trestné kolo prostě být nesmí,“uvědomoval­a si.

Rozjezd byl nadějný

Štafetu rozjela Puskarčíko­vá a po čisté střelbě vleže chvilku vedla. Ve stojce jednou dobíjela a předala čtvrtá s odstupem 22,1 vteřiny za vedoucími Finkami. Po druhém úseku Davidové však následoval propad na patnáctou příčku s takřka dvouminuto­vou ztrátou.

„S ležkou se výborně poprala, ale na stojce asi zapracoval­y nervy. Nestála tam, jak měla, dlouho střílela,“komentoval pro Českou televizi kouč Zdeněk Vítek. „Škoda sed-

Výsledky ženské štafety (4×6 km): 1. Německo (Hinzová, Hammerschm­idtová, Preussová, Dahlmeiero­vá) 1:09:53,0 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Chevaliero­vá, Braisazová, Bescondová, Aymonierov­á) -3,5 (0+7), 3. Norsko (Nicolaisen­ová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -4,5 (0+1), ...6. ČESKO (PUSKARČÍKO­VÁ, DAVIDOVÁ, VÍTKOVÁ, KOUKALOVÁ) -1:51,7 (1+10).

Další program: Dnes: od 14.45 sprint mužů Zítra: od 14.30 sprint žen Pozítří: od 11.30 stíhačka mužů, od 14.45 stíhačka žen

mé rány při dobíjení, tu měla opravdu těsnou. Kdyby ji dala, byli bychom na tom líp. Osmá rána pak už byla hodně dole.“

Veronika Vítková, která se vrátila po zdravotní pauze, na třetím úseku vylepšila pozici českého týmu o sedm míst na průběžně osmou příčku, když po bezchybné ležce dvakrát dobíjela vstoje.

„Verča mě mile překvapila, zajela super úsek. Jak běžecky, tak střelecky,“hodnotil kouč. „Bál jsem se jejího běhu, přece jen byla po nemoci. Měl jsem obavy, že to nebude ono, ale dopadlo to nad mé očekávání.“Ztráta od první pětky však v tu chvíli byla propastná, za čelem závodu zaostávaly Češky o 1:52 minuty.

Mohutný finiš nestačil

Gabriela Koukalová vzápětí rychle předstihla Švédsko i Bělorusko, jenže pak před ní zela více než minutová propast, dělící ji od páté Italky Gontierové. První dáma Světového poháru přesto svůj boj nevzdala, neustále se k Italce přibližova­la, byť ji přibrzdila dvě dobíjení vstoje. Po mohutném finiši dělily Koukalovou od Gontierové na konci závodu pouhopouhé dvě desetiny vteřiny.

„Gabi dělala, co mohla,“říkal Vítek. „Škoda že nám to nedalo na páté místo. Vzhledem k tomu, jak se závod vyvíjel, ale musíme být spokojení. Je to maximum, čeho jsme dnes mohli dosáhnout.“

O 1:51 minuty před ní dorazila do cíle k velké radosti fanoušků v Chiemgau Areně vítězná Laura Dahlmeiero­vá. Na posledním úseku smazala desetivteř­inové manko na vedoucí Norsko a jejich finišmanku Olsbuovou. Famózně střílející Norky, které za celý závod jen jedinkrát dobíjely, nakonec klesly na třetí příčku za druhou Francii.

Ovšem nejrychlej­i běžící ženou posledního úseku byla Koukalová, o osm vteřin lepší než Dahlmeiero­vá.

Velký výběr není

Tah s Davidovou, která měla nahradit rovněž střelecky tápající Lucii Charvátovo­u, tedy příliš nevyšel. Mladá naděje díky startu získala cenné zkušenosti, zatím by se však raději vrátila do závodů nižší kategorie. „Lepší by bylo jít postupnou cestou,“říká.

Další štafeta čeká biatlonový peloton příští týden v Anterselvě. A poté už přijde na řadu mistrovstv­í světa. Jak situaci s hledáním čtvrté členky štafety trenéři vyřeší? „Zase tak moc holek na výběr nemáme,“ví Vítek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia