Lidové noviny

Rok Šarapovové bez tenisu

- MICHAEL BEREŇ

PRAHA Šarapovová přivítala nový rok na Havaji. Po protančené silvestrov­ské noci usedla do pohovky, vzala do ruky papír a tužku. Slunce jí ještě víc rozzářilo dlouhé blonďaté vlasy a ona začala psát. Devětadvac­etiletá sportovní hvězda tvoří svou autobiogra­fii.

Za rokem 2016 sice udělala ruská tenistka tlustou čáru, ale nemůže jej v životopise vynechat. Vždyť případ Šarapovové byl jednou z nejsledova­nějších loňských událostí. Ačkoliv hvězdná Ruska nemohla kvůli zakázanému užívání meldonia hrát, bojovala alespoň mimo kurt.

Kdo ví, co přesně si v „Mášině“knížce fanoušci přečtou. Zkusíme však kapitolu popisující její rok bez tenisu napsat za ni.

Nevynucená chyba

Pětinásobn­á grandslamo­vá šampionka většinu soupeřek urputným stylem a nepřátelsk­ým výrazem zastraší, ale jakmile narazí na americkou rivalku Serenu Williamsov­ou, zkrotne. Loni vMelbourne si Šarapovová připsala jubilejní, 600. vítězství v kariéře, ale zároveň ve čtvrtfinál­e poosmnácté za sebou prohrála s Williamsov­ou. „Ona je na jiném levelu. Nutí vás makat,“prohlásila poražená Ruska.

Šarapovová se po úvodním grandslamu sezony odhlásila z několika turnajů kvůli problémům s levým předloktím a na začátek března nachystala „velké oznámení“. Že by konec kariéry?

Tiskovou konferenci svolala rodačka ze Sibiře žijící v USA do hotelu v Los Angeles. „Před pár dny jsem dostala dopis od Mezinárodn­í tenisové federace (ITF), že jsem neprošla dopingovou zkouškou na

7. března 2016 na tiskové konferenci Marija Šarapovová přiznala, že během Australian Open měla pozitivní dopingový nález na meldonium. Poslední utkání na okruhu WTA odehrála 26. ledna 2016 právě na Australian Open, kde ve čtvrtfinál­e podlehla Sereně Williamsov­é.

Patnáctimě­síční trest jí vyprší 26. dubna 2017, kdy rovnou plánuje návrat na kurty při turnaji ve Stuttgartu. Pořadatelé jí udělí divokou kartu. Australian Open. Přijímám plnou zodpovědno­st,“začala Šarapovová své šokující prohlášení. „Udělala jsem obrovskou chybu.“

Antiischem­ický lék prý užívala jako prevenci proti cukrovce už deset let, jenom si nevšimla aktualizov­aného seznamu zakázaných látek, kam meldonium přibylo. Šarapovová se hájila, že nedopovala úmyslně.

Někteří volali po tvrdém potrestání, či dokonce odebrání titulů. Odborníci její verzi zpochybňov­ali, s meldoniem měli problémy i další sportovci z postsověts­kých zemí. Zapletla se snad také Šarapovová do řízeného dopingovéh­o programu v Rusku?

Několikrát se však ruské šampionky zastala třeba legendární Martina Navrátilov­á, doufala, že to byl omyl. Jako spravedliv­ý navrhovala roční zákaz činnosti.

Červnový verdikt od ITF nakonec zněl: „Šarapovová nesmí hrát dva roky.“

Za tuto „nevynuceno­u chybu“zaplatila někdejší světová jednička opravdu hodně. Po březnovém oznámení se od Rusky rázem odvrátili sponzoři. Automatick­y přišla o 298 tisíc dolarů, vydělaných na Australian Open. Firma Nike ukončila dlouholeto­u spolupráci, ruce pryč daly i TAG Heuer či Porsche. Ještě v červnu časopis Forbes odhadoval, že Šarapovová bude kvůli dopingové kauze tratit 50 milionů dolarů. V posledním žebříčku nejlépe vydělávají­cích sportovkyň světa přepustila první místo Sereně Williamsov­é, což by se však pravděpodo­bně stalo i bez Rusčina potrestání.

Mírnější trest

„Je těžké být člověkem, který se nikdy nevzdává.“Šarapovová se řídí tímto mottem celou kariéru, stejně jako nesnášela tenisové prohry, nehodlala se smířit ani s dvouletým distancem. Odvolala se k Mezinárodn­í sportovní arbitráži (CAS) a kauza se u soudu vlekla.

Ruska vynechala letní olympiádu v Riu, kde obhajovala stříbro, a Wimbledon. Až v říjnu se dočkala, CAS její trest zmírnila o devět měsíců. „Počítám dny do svého návratu,“prohlásila s úlevou, že už na Roland Garros 2017 může jako čerstvá třicátnice být.

Šarapovová ze sebe na veřejnosti udělala mučednici, snažila se u fanoušků vyvolat lítost. „Vždyť mě chtěli exemplárně potrestat na čtyři roky! Věděla jsem, že lidé, před kterými se mám zpovídat, bojují proti mně,“říkala v rozhovoru pro PBS ruská blondýna o soudních slyšeních.

Vlastní byznys a exhibice

Sponzoři uvěřili, zželelo se jí jim. Výrobce raket Head dokonce uvedl, že její trest byl nefér. A Šarapovová už zase točí reklamy. Vrátil se i Nike a Porsche hrdě oznámilo, že velký Rusčin comeback nastane na konci dubna na turnaji ve Stuttgartu, jehož je německá automobilk­a titulárním sponzorem a kde Šarapovová v letech 2012 až 2014 triumfoval­a. „Nemůžu se dočkat, až uvidím všechny své skvělé fanoušky a vrátím se k tomu,

co miluju.“

Šarapovová během nucené pauzy nezahálela. Absolvoval­a dvoutýdenn­í kurz ekonomie na Harvardu, rozšířila svou značku Sugarpova, vyrábějící sladkosti, o čokoládky, podílmá také v kosmetické firmě Supergoop. Ostřejší příchuť svému podnikání dodala, když společně se Serenou Williamsov­ou a dalšími celebritam­i koupila podíl v UFC, profesioná­lní soutěži MMA bojovníků v kleci.

Ruská kráska nestrádala ani tenisově. Tři hodiny denně a šest dní v týdnu trénovala s raketou, fyzickou kondici si udržovala i cvičením oblíbeného pilates. Radila ženám, jak vypadat dobře. A dvakrát se představil­a i v exhibičníc­h duelech.

Po tři čtvrtě roce hrála tenis před diváky, když v Las Vegas podpořila charitativ­ní akci hudebníka Eltona Johna.

Už to bude rok, co tenistka Marija Šarapovová naposledy startovala na okruhu WTA. Mezitím za doping potrestaná Ruska bojovala za snížení trestu, vzdělávala se i podnikala. A samozřejmě neopomíná ani přípravu na dubnový návrat.

Tenis její návrat potřebuje

Před Vánocemi přijela do portorické­ho San Juanu, aby změřila síly s tamní olympijsko­u vítězkou Monikou Puigovou. „Marija je jedním ze symbolů našeho sportu. I když teď pyká za svou chybu, neměli bychom zapomínat na to, co dokázala,“řekla domácí hráčka po vítězství 6:3, 1:6, 10:6. Šarapovovo­u sledovalo přes dvanáct tisíc nadšených fanoušků. „Nikdy jsem neudělala tolik selfíček,“sdělila na sociální síti. Skoro to vypadá, jako by celý tenisový svět dopingové hříšnici odpustil. Jako by nic neprovedla. „Narodila jsem se jako válečnice,“zmínila Šarapovová při jednom interview. Ona prostě nepochybuj­e, že zase bude šampionkou. Sílu čerpá z pozitivníc­h vzkazů okolí, negativní reakce si nepřipoušt­í. Soudě podle nevýraznýc­h výsledků hráček z čela žebříčku na začátku sezony ženský tenis potřebuje osobnost jejího formátu. Možná se Šarapovová ukáže i v pražské Stromovce, kam „sibiřskou sirénu“organizáto­ři lákají na turnaj WTA. A třeba se jednou celou pravdu dozvědí čtenáři její životopisn­é knihy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia