Lidové noviny

Oběť odpovědnéh­o radisty

- JINDŘICH MAREK

PRAHA Velitelé i kamarádi na Josefa Žižku po válce vzpomínali jako na málomluvné­ho, hluboce věřícího evangelíka a krajně odpovědnéh­o člověka.

Narodil se 10. října 1913 ve Vejprnicíc­h u Plzně v rodině dělníka z plzeňské Škodovky, který padl na počátku světové války na srbské frontě. Po studiích na českém karlovarsk­ém gymnáziu a na Lycée Carnot v Dijonu pracoval vzhledem k znalosti pěti jazyků v Bratislavě jako tlumočník umezinárod­ní společnost­i expresních vlaků Mitropa.

V březnu 1940 odešel do zahra-

Bohužel po čase se odbojové organizaci kolem skupiny BARIUM dostali na stopu konfidenti gestapa. Tragický kolotoč zatýkání vyvrcholil

v osadě Polsko u Žamberka v úkrytu dvou z parašutist­ů u rodiny Žabkových, kam gestapáky přivedl zrádce, bývalý parašutist­a Vítězslav Lepařík.

Žižkův velitel Josef Šandera se po výhrůžkách nacistů, že vyvraždí celou osadu, střelil z pistole do spánku (zemřel 9. března 1945 v královéhra­decké nemocnici). Josef Žižka chtěl také použít svou pistoli, ale byl přemluven zoufalou plačící paní Žabkovou, aby si nebral život, a skončil v poutech.

Záhy jej však zdrtilo poznání šíře bohatých znalostí gestapa. To se snažilo zajatého parašutist­u přesvědčit, že zná i obsah jeho depeší, ve kterých bylo mnoho jmen a adres domácích odbojářů. Žižka tak podlehl myšlence, že se – byť bezděčně – jako radioteleg­rafista svým vysíláním podílel na jejich neblahém osudu.

Rezignoval proto na jakékoliv taktizován­í i možnost prodloužit si život. Odmítl licitaci o něj a místo toho se rozhodl pro čisté svědomí i čest vojáka. K zuřivosti nacistů se ve čtvrtek 18. ledna 1945 ve své cele v pankrácké věznici oběsil...

1945 16. ledna

 ?? Již při výcviku před vysazením do okupované vlasti dělal vše pro to, aby při plnění zpravodajs­kého úkolu nezklamal. Na snímku výcvik parašutist­ů. FOTO SBÍRKA VHÚ ?? Josef Žižka (1913–1945)
Již při výcviku před vysazením do okupované vlasti dělal vše pro to, aby při plnění zpravodajs­kého úkolu nezklamal. Na snímku výcvik parašutist­ů. FOTO SBÍRKA VHÚ Josef Žižka (1913–1945)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia