Lidové noviny

Hluk škodí sýkorkám. A taky lidem

- JOSEF TUČEK

Ptáci se v hluku měst neslyší, psali jsme ve středu v příloze Medicína a věda. Výzkumy v USA a v Evropě totiž ukázaly, že sledované druhy sýkorek, které žijí ve městech, v rachotu okolní dopravy špatně slyší nebo vůbec neslyší svůj varovný křik, takže je snáze uloví kočky nebo ptačí dravci. Přestože někteří zpěvní ptáci, například slavíci, začali ve městě zpívat hlasitěji než v přírodě, na překřičení hluku to nestačí.

Vědci tím navazují na dřívější poznatky. Ornitologo­vé z univerzity veměstě Boise v americkém státě Idaho vytvořili předloni „silnici duchů“– v lese umístili reprodukto­ry, které vysílaly nahraný hluk z dopravy a vlast-

EKOPOHLED

ně tak vyvolaly zvukovou iluzi silnice. Badatelé pak v časopise Proceeding­s of the National Academy of Sciences popsali, že třetina ptáků oblast opustila a ti, kteří zůstali, měli v průměru nižší hmotnost, což naznačuje, že byli stresovaně­jší.

Ptákům tedy hluk způsobovan­ý lidmi nesvědčí, přesto se stěhují do měst. Nacházejí v nich dostupnou potravu – ale jinou než v přírodě. To zase ukázal jiný, dřívější výzkum, publikovan­ý v časopise Ecological Applicatio­ns. U městských vran, které se živí vyhozenými potravinam­i, včetně bramborový­ch hranolků a zbytků pečiva, vědci zjistili, že mají v těle míň bílkovin a vápníku a jejich mláďata jsou menší a lehčí oproti vranám v přírodě.

Některé druhy se životu ve městě zřejmě nakonec přizpůsobí, jiné ne. Třeba sojky a straky si na život ve městě zvykají, zato vrabec přežívá spíše na okrajích větších měst, uvnitř mu to moc nesedne.

Ale vraťme se ještě k hluku. Minulý týden zveřejnil lékařský časopis Lancet výsledky rozsáhlé studie z kanadské provincie Ontario, která ukázala, že nikoli ptákům, ale lidem bydlícím v pásmu 50 metrů od frekventov­ané silnice se o sedm procent zvyšuje riziko, že ve stáří onemocní demencí. Příčinou by mohly být zplodiny z dopravy a hluk, soudí vědci, ale s jistotou to ještě nevědí. Doufejme aspoň, že se lidé přizpůsobí lépe než sýkorky a vrabci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia