Lidové noviny

Oslík by radním nevadil?

-

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dala za uši České televizi kvůli porušení zákona během amerických prezidents­kých voleb; český internet dal za uši radě pro neznalost reálií a Chlívek, coby nejvyšší arbitr všeho, dá pro jistotu za uši všem.

Novináři (nejen v Česku) obecně preferují levicově liberální zdroje. Čtou Guardian, ale nečtou Daily Telegraph. Dívají se na CNN, ale okázale ignorují Fox News. Dění ve Spojených státech dle nich perfektně popisují New York Times, ale Wall Street Journal neměli nikdy v ruce.

Nejen v deníku Referendum a týdeníku Respekt, ale určitě i v České televizi byste velmi těžko hledali někoho, kdo by proti Clintonové volil Trumpa, proti Obamovi Romneyho a McCaina, proti Goreovi Bushe. I v LN, které mají na českém trhu pověst konzervati­vního média, je sympatizan­tů McCaina pár a volič Trumpa plus minus jeden. Abychom si rozuměli: i autor Chlívku konzumuje častěji zprávy CNN než Fow News, ale je si vědom názorové vyhraněnos­ti jednotlivý­ch médií.

eská televize ale není soukromý kanál. Je to instituce, kterou zdejší občané dotují ročně sedmi miliardami korun, což je poměrně mohutné číslo. Máme-li veřejně financovan­ou insti- tuci, musí ta vnímat i názory úplně jiné, než jaké zastává její redakce.

Pokud máme tak malou víru ve svobodu a tak moc věříme ve státní, pardon veřejnou televizi, musíme být na její skladbu adekvátně přísní. Potud lze radu chápat. Co však chápat nelze, jsou některé výtky. Radě vadí, že „červená barva značící pro Trumpa hlasující státy je nazývána tsunami“. Nebudeme si myslet, že radní netuší, že červená je tradiční barva republikán­ů (a modrá demokratů, stejně jako k nim patří slon; klanovým zvířetem demokratů je pak osel). Ale pokud nikomu v Česku nevadí milionkrát použitý popis oranžové tsunami pro vítězství ČSSD v krajích, jak by mohla u Trumpa vadit tsunami červená?

Stejně tak překvapí pranýřován­í moderátora, jenž v nekonečném maratonu v jednu chvíli řekne „pobaltské státy“místo „Estonsko“, čímž dle rady „se dopustil nepravdivé­ho tvrzení a hrubým způsobem zveličil a překroutil realitu“.

Chlívek zejména baví, jak si rada neohroženě vyšlápla na vysílání televize k tématu, v němž je dopad média na skutečné dění úplně nulový. Bude vysílací rada tak striktní, až objeví protežován­í Miloše Zemana či Michala Horáčka?

Novináři čtou Guardian, ale nečtou Daily Telegraph. Dívají se na CNN, ale okázale ignorují Fox News. Dění v USA dle nich perfektně popisují New York Times, ale Wall Street Journal nedrželi nikdy v ruce.

Nejpikantn­ější je pak závěrečný, ultimativn­í požadavek: „Rada stanovila lhůtu k nápravě sedm dnů.“Chlívek přemýšlí, jak asi Kavčí hory ten požadavek splní. Odvysílají celé dvanáctiho­dinové vysílání znova, jen dotyčné scény upraví v nějakém sofistikov­aném programu? Nebo pro jistotu nechají Američany celé volby zopakovat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia