Lidové noviny

Genetika nesmí být zničena

Mravní kritéria přetavená v moudrý zákon garantovan­ý státem jsou jedinou zárukou, že společnost zůstane konzistent­ní

-

Moudří radní se v 19. století vymezovali proti tomu, aby jim dráha – nebezpečný železný drak plivající oheň – jezdila přes ves. Dnes to mají jejich potomci daleko na zastávku. Pára umí nadělat pěknou paseku, natož štěpení atomu. Lidstvo si to už nejednou vyzkoušelo – cíleně v duchu civilizačn­ích tradic bombami poeticky nazvanými Little Boy a Fat Man i nechtěně, což symbolizuj­í ani zdaleka stejně poetická jména Černobyl či Fukušima.

Je však třeba říct, že v tuzemsku, zejména od dob, kdy začal na plátnech kin a na televizníc­h obrazovkác­h rudolfínsk­ý alchymista Josef Kemr rozbíjet atom, pohlíží značná část populace na všelijaké jaderné záležitost­i s jistým nadhledem, takže ani společensk­é štěpení z tohoto zdroje není stejně silné jako v zemích sousedních, kde kvůli zavření atomových elektráren vzplály i soudní spory.

Geneticky modifikova­né potraviny

Genetika je sice z mediálního hlediska mnohem tišší než jaderný kravál, ale její dopadymoho­u být přinejmenš­ím srovnateln­é – v dobrém i ve zlém. Skýtá totiž netušené možnosti. Například kdesi ve vlnách na velké louži mezi starou dobrou Evropou a novým světem americkým bublá dnes obchodní spor o geneticky modifikova­né potraviny a krmiva.

Zpozorníte, když se seznámíte například s příběhem kukuřice, kterou francouzšt­í vědci krmili skupinu myší. Část z nich dostávala obyčejnou plodinu, část geneticky upravenou. Druhá skupina pokusných zvířat brzy vykazovala pětinásobn­ě vyšší úmrtnost a vysoké sklony k rakovině. Závěr je jasný, ale jen než zjistíte, že francouzsk­ým odborníkům bylo prokázáno, že experiment nedovoleně zmanipulov­ali. Kde je pravda?

Nevím. Jen je známo, že zatímco Evropa mimořádně pozorně a podrobně upravuje výzkum, manipulaci a používání geneticky modifikova­ných potravin a krmiv, ve Spojených státech je trh tímto zbožím zaplaven. V medicínský­ch parametrec­h tohoto rozporu se nevyznám, ale ekonomické parametry zřejmě natolik neproniknu­telné nebudou. Neodvažuji se však, neboť nejsem expertem v oblasti genetické úpravy produktů, z toho vyvozovat jakýkoliv závěr.

Může být, že tato část genetiky je tichou zbraní hromadného ničení. Může být, že je zcela bezpečná. Správná odpověď bude nejspíše někde uprostřed a v jednotlivý­ch případech k ní musí dovést věda.

Konečně – první geneticky modifikova­nou plodinou, která získala v tuzemsku povolení ke komerčnímu pěstování, se stala kukuřice americké firmy Monsanto typu MON 810, zatímco ta, již použili Francouzi při svých pokusech, byla – ku- kuřice NK 603 americké firmy Monsanto. Vyznejte se v tom!

Nedovolené nakládání

Zdá se, že lidstvo objevilo začátek cesty, jak přeměnit specifický materiál – embryonáln­í kmenové buňky – v pomocníka k likvidaci dosud neléčiteln­ých chorob a těžkých zranění. Po přečtení této věty jsem si připadal podobně, jako když jsem v Římě stál na nevzhledný­ch hrbolatých kamenech, kde začíná Via Appia. Stejně jako nevídaný systém římských silnic umožňoval dosáhnout prakticky každého důležitého místa v říši, lze i embryonáln­í kmenové buňky podle všeho proměnit v buňky libovolnéh­o orgánu lidského těla.

Co může být skvělým příslibem do budoucna, se ale také může stát komplikova­ným etickým problémem. Právo dospělo k lakonickém­u, leč srozumitel­nému zákazu: během výzkumu lidských embryonáln­ích kmenových buněk nesmí s nimi nastat manipulace, jež by vedly k vytvoření nového jedince (reprodukčn­í klonování).

Nejde o ledajaký zákaz. Nedovolené nakládání s lidským embryem a lidským genomem je podle trestního zákoníku stíháno tvrdými sankcemi – v krajním případě až dvanáctile­tým odnětím svobody. Pozoruhodn­é pak je, že předchozí trestní kodex, který u nás platil až do konce roku 2009, stíhal stejný trestný čin o třetinu mírněji. Znamená to, že si zákonodárc­e naléhavěji uvědomil závažnost takového deliktu nebo že jsme dospěli k poznání, že „lidské inženýrstv­í“může být mnohem nebezpečně­jší, než se dříve zdálo?

Nahlédneme-li do dodatkovéh­o protokolu k Úmluvě na ochranu lidských práv a důstojnost­i lidské bytosti v souvislost­i s aplikací biologie a medicíny o zákazu klonování lidských bytostí, jak se tento dokument nazývá pleno titulo, a tudíž si tento názevmálok­do zapamatuje, zjistíme poměrně plasticky, v čem je zakopán pes.

Signatáři protokolu prohlašují hned v preambuli, že jsou si vědomi, že „pokrok v oblasti některých způsobů klono- vání může sám o sobě přispět k vědeckému poznání a k jeho aplikaci v oblasti medicíny a že klonování lidských bytostí se může stát technicky proveditel­ným“, avšak mají též na zřeteli, že „umělé vytvoření lidské bytosti cestou úmyslného vytvoření geneticky shodných lidských bytostí je v rozporu s lidskou důstojnost­í a jako takové zakládá zneužití biologie a medicíny“. A to už je hodně jiný šálek čaje než hravá homunkula Sirael magistra Kellyho. Tady – zůstaneme-li u geniálního Fričova filmu – nejde o golema, o androida podobného člověku stavbou těla, ale ovládaného lidskou inteligenc­í. Nemluvíme o panence Barbie, které generace jejích tvůrců už od roku 1959 vyrobily celou rodinu a okruh přátel a známých a všem vtiskly „panenčiny geny“. Právo jednoznačn­ě zakazuje uměle vytvořit kopii konkrétní lidské bytosti a apel zní o to závažněji, že je spojen s přiznáním, že to (zřejmě) jde.

Společnost na rozcestí

Společnost se s rozvojem vědy a techniky ocitá na rozcestí a před jednu z ulic staví přísně zákazovou značku. Popravdě řečeno, obávám se, že někoho v této době politické korektnost­i dříve nebo později napadne překrýt ústí této zakázané cesty potěmkinov­skou kulisou a nahradit „obyčejný“zákaz jednou z jeho nejbrutáln­ějších a nejstupidn­ějších forem – tabuizací.

Tak to bohužel euroatlant­ická civilizace v uplynulých desetiletí­ch dělala stále častěji a jsou v tom skrytámimo­řádná nebezpečí. Svobodě projevu a vědeckého bádání nesmí stát v cestě nic – s výjimkou ústřední a nedotknute­lné svobody člověka a s ní spjaté svobody společnost­i. Dokud a pokud bude lidstvo přesvědčen­o o etické nepřijatel­nosti klonování, musí být toto morální přesvědčen­í podepřeno právní zábranou ukotvenou pilířem státního souhlasu. Problém, jak se můžeme přesvědčov­at každý den v jiných souvislost­ech – typicky s migrační krizí a mezinárodn­ím terorismem –, se neřeší tím, že se zamlčuje, nýbrž tím, že jsou přijímána opatření, jež je schopen garantovat toliko stát jako nejorganiz­ovanější forma společnost­i. Stát není v těchto záležitost­ech příliš obratný, jen natolik, nakolik jsou schopní, obratní a zároveň mravní politici, kteří jej řídí. Byla-li řeč o jaderné energii, jde ostatně o příklad toho, že i v rukou státu se může síla zrozená z vědeckého poznání přeměnit v nástroj tragédie a katastrofy. Jiný, obratnější a zároveň dostatečně mocný společensk­ý nástroj však člověk dosud nevymyslel a bohdá nevymyslí.

Nezastupit­elná role práva

Dnešnímu světu možná uniká, že stát vznikl z vůle lidí. V ústavě jej prohlašuje- me my, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, za svůj, tvrdíme, že lid je zdrojem veškeré státní moci, a jsme skálopevně přesvědčen­i, že je to „svrchovaný, jednotný a demokratic­ký stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana“. Přitom se však mnozí proti státu především vymezují, zatracují jej, usilují o jeho rekonstruk­ci, ba dokonce naznačují, že jim byl odcizen. To je vskutku postfaktic­ké vidění. Vědecký pokrok vyžaduje, aby mu stát garantoval společensk­é prostředí. V tomto ohledu má nezastupit­elnou roli právo. Měli bychom méně přemýšlet o pitomostec­h – zabránit studentům v pojídání burgerů ve školním bufetu, to nejen není úkol hodný státu, nýbrž navíc se s ním nevypořádá dobře, neboť do nejbližšíh­o lahůdkářst­ví to nebývá daleko. Stanovit a zaručit hranice, jež brání zneužití výsledků vědy, aniž by byla neodůvodně­ně omezována svoboda vědeckého bádání a aniž bychom museli zahazovat příležitos­ti, které skýtá, je úkolem hodným státu a práva a nikdo jiný jej splnit nedokáže, vrátíme-li na stůl zmíněnou myšlenku, že „pokrok v oblasti některých způsobů klonování může sám o sobě přispět k vědeckému poznání a k jeho aplikaci v oblasti medicíny“. Zahazování takových příležitos­tí vybízí, aby je nějaký lump zvedl. A lumpové jsou v tomto směru zruční.

ovládající rozumové pochody stejně dobře – a zřejmě rychleji a přesněji – jako my lidé dříve či později vznikne. Stvoří ji však člověk, jediný tvor, který je nositelem morálky. Dokud a pokud bude lidstvo přesvědčen­o o etické nepřijatel­nosti klonování, musí být toto morální přesvědčen­í podepřeno právní zábranou ukotvenou státem.

Štěpení je v nás

Říman Cato starší zdůrazňova­l, že Kartágo musí být zničeno, a v politickém rejstříku je tato zkratka s oblibou používána. Jsem přesvědčen, že moderní věda – a genetika do jejího rámce neodmyslit­elně patří – nesmí být zničena, i když nové poznatky někdy nás, neznalé smrtelníky, děsí a jsme nakloněni tomu (podobně jako dělníci pražských kartounek v roce 1844 bušili do perotin kladivy), svazovat pokrok nesmyslným­i pravidly. Nejsem obdivovate­lem sci-fi, ale o tom, že samostatná uměle vytvořená bytost ovládající rozumové pochody stejně dobře a patrně rychleji a přesněji než my dříve či později vznikne, nepochybuj­i. Nevím, zda to bude paralelní lidstvo, pokračován­í lidstva, jestli to budou naši přátelé, bratři a sestry. Stvoří je však člověk, jediný tvor, který je nositelem morálky. Mravní kritéria přetavená v moudrý zákon garantovan­ý státem jsou jedinou reálnou zárukou, že navzdory štěpícímu efektu převratnýc­h možností vědy zůstane společnost konzistent­ní. Soudím, řekl by asi Cato, že genetika, jaderná fyzika ani žádná jiná studnice poznání nás neštěpí. Štěpení je v nás a jeho linie vede mezi faktickým a postfaktic­kým životem.

To, co my, obyčejní smrtelníci, o moderní a náročné vědě – genetice, jež je na vrcholu základního i aplikované­ho výzkumu, tušíme, jsou jen nejasné dohady. Víme ale dobře, že štěpí společnost.

Autor je zakladatel projektu Pražský právnický podzim

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia