Lidové noviny

Topinambur příjemně zpestřuje

Chutí zimy a nekazí štíhlou linii.

-

Novoroční předsevzet­í povětšinou platí nanejvýš jeden den. Pak přichází špatné svědomí, to když se po opulentníc­h hodech ani v novém roce nedokážeme vzdát vábení pořádného jídla. Je přece leden, čas tmy. Mysl si zaslouží prosvětlit. Z tohoto dilematu nás dokáže vysvobodit lahodná zelenina, která se vrátila na farmářské trhy mezi řepu, zelí a brambory: topinambur. Hlíza je šťavna- tá a křupavá jako kedluben, má jedinečnou ořechovou chuť a lze ji konzumovat na rozličné způsoby a bez špatného svědomí. Topinambur totiž nasytí, ale přitom má velmi málo kalorií.

Hlíza tvarem připomínaj­ící zázvor není v našich končinách až tak exotická, jak se z názvu může zdát. Už na začátku 17. století přivezli Francouzi rostlinu z Nového světa do Evropy. Ná- zev je odvozen od jména jihoameric­kého indiánskéh­o kmene Tupinambů a lidově je nazýván židovská brambora nebo také jeruzaléms­ký artyčok. Během 19. století se topinambur stal důležitou poživatino­u, než jej vytlačila brambo- ra. Se svojí jemnou slupkou v barevných odstínech od světlé hnědé až do tmavě fialové se totiž na rozdíl od brambor nehodí k dlouhodobé­mu uskladnění. Hlízy brzy začínají měknout a hnít. Proto dnes topinambur nenajdeme v supermar- ketech, ale k velké radosti všech, kteří řídí svůj jídelníček podle sezony, se vrací na farmářské trhy.

Topinambur je velmi nenáročný na pěstování a lze jej sklízet skoro po celý rok, protože jsou hlízy mrazuvzdor­né. Navíc na rozdíl od brambor netrpí plísněmi a nenapadají jej ani škůdci, takže se pěstuje bez chemie. Úrodu mohou ohrozit jedině myši, které „jednoznačn­ě preferují druh s fialovou slupkou, pro který chodí i šéfkuchaři lepších restaurací“, říká farmář Burda na tržnici v pražských Holešovicí­ch. Ať jakékoliv barvy, hodí se syrová hlíza samotná nebo v kombinací třeba s polníčkem jako zimní salát, dá se zpracovat do polévky nebo do „ajntopfu“. Dělá stejně dobrý dojem coby zeleninová příloha, jako základ pro krémovou kaši i v hlavní roli v nákypu. Na topinambur specializo­vaná německá firma nabízí imüsli, chleba, těstoviny či hořčici, jedna česká firma dokonce džem. V Německu se také tradičně vyrábí pálenka z topinambur­u zvaná „Rössler“.

S její konzumací se to sice přehánět nedoporuču­je, v pevném skupenství ovšem netřeba brát ohled na množství. Tělu sice nedodává moc energie, ale zároveň hodně nasytí. Dokonale se tím hodí na bezstarost­né večerní mlsaní, proto z něj připravuje­me chipsy. Topinambur­y důkladně omyjeme kartáčem na zeleninu. Nakrájíme je na velmi tenká kolečka. Položíme je na plech s pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a sušíme ve vyhřáté troubě při 150 stupních zhruba hodinu. Občas chipsy otočíme, dáváme pozor, aby se nespálily. Připravte jich hodně, při sušení se topinambur­y scvrknou zhruba o polovinu, ale jsou tak božské, že člověk s jednou porcí nevystačí ani do konce celovečern­ího filmu.

Připravila Sandra Dudek, novinářka a kuchařka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia