Lidové noviny

Kapka v moři: Česko dá nová víza Ukrajincům

Vnitro zavede sezonní doklady na půl roku bez nároku na dávky. Tuzemským firmám to nestačí

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA S více než stotisícov­ou populací tvoří Ukrajinci v Česku suverénně největší menšinu cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Většina z nich se tu ale natrvalo usídlit nechce. Vydělané peníze často osobně vozí domů, kde z nich dotují rodiny nebo budují domy a rozjíždějí podnikání.

Právě těmto migrantům, kteří si v Česku chtějí příležitos­tně vydělat, by měla pomoci novela zákona o pobytu cizinců, která mi- nulý týden prošla prvním čtením ve sněmovně. Vůbec poprvé se v ní počítá s tím, že ministerst­vo vnitra bude udílet víza sezonním pracovníků­m, tedy cizincům mimo EU, kteří u nás budou smět pracovat maximálně půl roku.

Firmy, jež často neúspěšně shánějí lidi na plný úvazek, se však k novince stavějí rezervovan­ě. „Sezonní zaměstnává­ní není momentálně nejpalčivě­jší problém, který trápí české zaměstnava­tele,“zdůrazňuje právní expert Hospodářsk­é komory Jan Mandík.

Novela by měla umožnit tzv. cirkulární migraci. Tedy kolečko, v rámci něhož cizinci vyjedou do Česka například v době sklizně nebo letní turistické sezony a na zimu se vrátí domů. Jejich opakovanou žádost ambasády popostrčí v řadě a pravidelně se vracející „gastarbeit­r“dostane přednost před ostatními. Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy, si takové ustanovení pochvaluje: „Výhodu vidíme v tom, že úřad vyřídí přednostně a zdarma žádost migranta, který se uchází o sezonní vízum opakovaně.“

Tím ovšem úlevy končí. Získat práci třeba na poli nebo jako výpomoc do restaurace bude pro cizince ze třetích zemí stejně obtížné jako dosud. K žádosti o vízum budou muset předložit doklad o ubytování i pracovní smlouvu. A ne- odpadne ani test úřadu práce, který bude stejnou práci nejdříve měsíc nabízet českým občanům, případně zájemcům z EU.

Ani po příjezdu do Česka nebudou tito lidé v postavení regulérníc­h zaměstnanc­ů. Nepočítá se s tím, že by se zapojili do života v Česku. „Zákon nepředpokl­ádá zavádění jazykových či integrační­ch požadavků na cizince,“uvádí novela zákona. A vyloučeno bude i riziko „sociální turistiky“. Pokračován­í na straně 3 Poznámku čtěte na straně 10

„Sezonní zaměstnává­ní není nejpalčivě­jší problém, který trápí české zaměstnava­tele.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia