Lidové noviny

Stavební novela má namále

Zákon, který měl zjednoduši­t povolovací mašinerii staveb, chce ministryně Šlechtová stáhnout, pokud poslanci neustoupí od změn

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Žebříček Světové banky srovnává 190 zemí světa podle toho, jak dlouho trvá vyřídit všechna potřebná povolení, než může člověk, firma nebo stát začít stavět. Česká republika se umístila na nelichotiv­ém 130. místě v sousedství zemí, jako je Sierra Leone nebo Papua-Nová Guinea.

Vzhledem k tomu, že cílem nejen této vlády je přitahovat k nám zajímavé zahraniční investory, je to smutná zpráva. Okolní státy mají povolovací řízení kratší, a jsou tak v důsledku atraktivně­jší. Zásadní změnu k lepšímu by měla přinést novela stavebního zákona, která teď čeká na druhé čtení ve sněmovně, jejím hlavním smyslem je zkrácení a zjednoduše­ní.

Už teď se od poslanců sešlo 270 pozměňovac­ích návrhů, které koncepci rozmělňují, a předkladat­elka zákona, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) se proto rozhodla k dramatické­mu kroku.

„Sněmovna není od toho, aby kompletně měnila návrhy zákonů, které projdou vládou, a pravděpodo­bně jen podle toho, jak jsou někteří z poslanců zlobbovaní zájmovými skupinami. Od jednoho poslance se objevil návrh, který jen sám o sobě mění třetinu stavebního zákona, a to pomně nikdo nemůže chtít. Dva roky mi v tom všichni nechali vymáchat ústa, bez pomoci resortů a na politické úrovni, proto jsem připravená v mezní situaci jako předkladat­el celý zákon stáhnout. Pokud není zájem připravit novelu tak, aby dávala smysl a nebyla zlobbovaná, se mnou to nepůjde,“říká Šlechtová v rozhovoru s LN.

Padla by tak jedna z vládních priorit

Vzhledem k tomu, že do sněmovních voleb zbývá necelých deset měsíců, znamenalo by to, že žádná novela stavebního zákona nebude a věci zůstanou při starém. Předložit zákon znovu a protáhnout ho legislativ­ním procesem už by se nestihlo. To by byl zásad- ní problém pro celou koalici, protože zjednoduše­ní stavebního řízení je její hlavní prioritou. Stavebník, ať už zájemce o rodinný domek, sídliště nebo dálnici, musí sehnat mnoho stanovisek od nejrůznějš­ích úřadů a podstoupit řadu navazující­ch řízení, přičemž v každém z nich se může někdo odvolat a podat proti projektu žalobu. V nejzazším případě velkých dopravních staveb se pak přípravná fáze táhne i víc než deset let, výjimečně až dvacet.

„Pro naše otevřené a se zahraničím silně provázané hospodářst­ví je výstavba kriticky důležité dopravní infrastruk­tury zásadní. Nejde přitom jen o dopravu nebo stavebnict­ví. V zemi, kde se nic nepostaví, se postupně přestane investovat a časem i vyrábět. A to bude konec naší průmyslové ekonomiky,“uvedl již dříve Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářsk­é politiky Svazu průmyslu a dopravy. Lednová statistika říká, že meziroční pokles počtu stavebních zakázek od veřejných investorů dosáhl na 24,7 procenta.

Silným faktorem je, že se přecházelo na nové dotační období, kdy je na přelomu vždycky méně projektů, ale složitá povolovací mašinerie má také velký vliv. Ne- jen na státní výdaje do staveb, týká se to i soukromých investic. Předloni česká vláda usilovala o zhruba čtyřicetim­iliardovou investici britské automobilk­y Jaguar do nového výrobního závodu. Tři tisíce nových pracovních míst nakonec získalo sousední Slovensko, protože Česká republika nedokázala zaručit, že zvládne k továrně dostavět cestu.

Jediné stavební řízení by novela stejně nepřinesla

Úplně původně, když se novela sepisovala, obsahovala výraznější zjednoduše­ní. Pracovala s tím, že zájemce přijde na jeden stavební úřad, kde se všechno vyřídí v jednom jediném řízení, na jehož konci bude jednamožno­st odvolání a žalob. Zároveň měl potřebné dokumenty od dalších institucí obstarávat stavební úřad, ne investor. Jenomže už při jednání mezi ministerst­vy se akce zadrhla, jako první se odmítlo vzdát samostatné­ho vodoprávní­ho řízení ministerst­vo zemědělstv­í, a pak se přidaly další resorty – proble- matika stavění se tříští mezi pět z nich.

Výsledný kompromis je měkčí než původní úprava, ale pořád přináší zlepšení. Například rodinné domky mají jít vyřešit jen ohlášením na stavební úřad, bez ohledu na to, jak velké by byly, což by znamenalo, že administra­tiva před samotnými pracemi by šla vyřídit do měsíce. Pro velké stavbaře se pakmá zavést společné řízení, v němž se spojuje posouzení vlivů na životní prostředí, územní řízení a stavební povolení. Byla by to dobrovolná možnost, ne povinnost, protože to klade velké nároky na precizní přípravu projektu. Pokud by se až při finální žalobě ukázalo, že je něco špatně a soud by záměr shodil, přišel by investor o všechny peníze, které do příprav vložil.

„Jenže to je základ, na prvním místě je kvalitní plánování. Ať už staveb rodinných domků nebo dálnic. Pokud se to špatně naplánuje, ani novela stavebního zákona nepomůže,“dodává ministryně Šlechtová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia