Lidové noviny

Na vozítku ani po magistrále

- MICHAL PAVEC

Na první pohled to vypadá absurdně: značka zakazující vjezd vozítek segway stojí na Barrandovs­kém mostě, kde sviští jedno auto za druhým a těžko si tam lze představit kochající se turisty. Stejně tak u vjezdu do klidných ulic Starého Spořilova, kam by mohla posádka segwaye nanejvýš zabloudit. Zákazů pro takzvané osobní přepravník­y je v Praze 610.

PRAHA Zákazové značky měly „opentlit“jen území Pražské památkové rezervace, po níž se proháněly stovky zahraniční­ch návštěvník­ů na dvoukolkác­h a ohrožovaly místní obyvatele i kolemjdouc­í. S ohraničení­m historické­ho centra počítala původní verze nařízení z loňského května, které schválila rada města.

V polovině prosince, kdy bylo umísťování zákazů hotové, se ukázalo, že hranice zapovězené­ho pásma pro specifické vozítko s řídítky se posunula z centra do dalších městských částí a zahrnula i některé velké silniční tahy, které tato území protínají. Lidé na segwayi tedy nyní nesmějí projet například po Nuselském mostě ani po frekventov­ané magistrále: tedy v jednom směru Legerovou a v druhém Sokolskou ulicí.

Značka za šest tisíc

Pro lepší představu, kolik takové značení stojí: jedna plechová tabulka s nosnými tyčemi vyšla na 6065 korun. Celkově tak Praha za více než šest stovek kusů utratila 3,7 milionu korun.

„Kvůli znění zákona jsme museli bohužel vypracovat velmi podrobný projekt. Ten určil umístění značení včetně na první pohled absurdních míst,“vysvětluje Petr Dolínek z ČSSD, který je pražským radním pro dopravu.

Zákon o provozu na pozemních komunikací­ch totiž nyní umožňuje úřadům zakázat pohyb segwayů na chodnících, cyklostezk­ách, ale i na vozovkách. V případě zákazů pro celá území – jako se stalo v Praze – je nutné osadit zákazové značky i na silnicích. Proti restrikci opakovaně vystoupili zástupci půjčoven vozítek, které rázem přišly o značnou část svého byznysu. Některé z nich už ukončily provoz.

K rozšíření zákazu, určeného původně jen pro centrum metro- pole, došlo zejména na základě dodatečnýc­h žádostí dalších pražských radnic. Tamní politici se obávali především toho, že se vyhlídkové jízdy přesunou na jejich chodníky.

Proto se les zákazových značek rozrostl také do části Vinohrad, na Pankrác, Spořilov, Letnou, do Karlína nebo na Žižkov.

„Zaznamenal­i jsme v minulosti několik stížností z náměstí Jiřího z Poděbrad, okolí žižkovskéh­o vysílače či fotbalovéh­o stadionu Viktorie Žižkov. Hlavním důvodem ale byly spíše obavy, že kvů- li zákazu segwayů v centrální části Prahy se jejich provoz přesune do naší městské části, zejména na místa, která jsou v blízkosti centra. Nařízení jsme proto připomínko­vali a požádali o zařazení části území Prahy 3, abychom ochránili pěší na chodnících,“líčí mluvčí třetí městské části Michaela Luňáčková.

Podobně postupoval­a i od centra metropole vzdálenějš­í Praha 4. Tamní radnice požádala, aby zakázané území kopírovalo ochranné pásmo Pražské památkové rezervace, které na území této městské části zahrnuje například výše zmíněný Spořilov, Braník nebo Pankrác. A tedy i významné silniční tahy, kam může vozítko teoreticky vjet také. Proto jsou značky i na magistrále.

Další zřejmě přibudou

Paradoxně nejvíce škod utrpěla Praha 2, která pro svoji část Vinohrad – s výjimkou turisticky atraktivní­ho náměstí Míru – zákaz nežádala. Se segwayi v minulosti problémy v podstatě neměla. Jenže v červenci se zakázané území rozšířilo o sousední Prahu 3 a 4 a situace se změnila k horšímu.

„Kvůli znění zákona jsme museli bohužel vypracovat velmi podrobný projekt. Ten určil umístění značení včetně na první pohled absurdních míst.“

„Tím se z východní poloviny naší městské části stala poslední lokalita nejblíže centru města, kde provozován­í osobních přepravník­ů zakázáno není. Vzniklého ‚zálivu‘ v zóně zákazu okamžitě využili provozovat­elé segwayů a svou činnost přesunuli k nám. Zvýšilo se tak riziko ohrožení chodců, což dokládá i vyšší počet stížností občanů,“popisuje Josef Gál, který na radnici Prahy 2 vede odbor dopravy a územního rozvoje.

Politici z Vinohrad tak začali činit příslušné kroky k tomu, aby zákazové značky přibyly i v Praze 2. „V této věci mám s tajemníkem Prahy 2 v příštích dnech jednání,“dodává radní pro dopravu Dolínek. Je tedy pravděpodo­bné, že současný počet 610 značek s červeně ohraničený­m segwayem není konečný.

 ?? Jedna z tabulí zakazující­ch vjezd vozítek segway do širších částí Prahy se nachází i na Barrandovs­kém mostě (na snímku). Stejná se objevila také například u magistrály na Nuselském mostě. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Absurdní umístění.
Jedna z tabulí zakazující­ch vjezd vozítek segway do širších částí Prahy se nachází i na Barrandovs­kém mostě (na snímku). Stejná se objevila také například u magistrály na Nuselském mostě. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Absurdní umístění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia