Lidové noviny

Pomoc v tísni lze přivolat i SMS

- ROBERT SATTLER

PRAHA Když v restauraci v Uherském Brodě řádil před dvěma lety střelec, který zavraždil osm lidí, ukrýval se Petr Gabriel na toaletě. Šeptem telefonick­y informoval ženu, co se děje, ačkoli riskoval prozrazení. Mohl přitom posílat SMS přímo policii. Od roku 2006 totiž v Česku existuje služba, která umožňuje kontaktova­t tísňovou linku pomocí textové zprávy.

Mnoho lidí o této možnosti ale neví, neboť policie ji poskytuje jen hlasově postiženým a neslyšícím osobám. Pro veřejnost ji považuje za neefektivn­í a nemluví o ní. V případě, že ji však člověk v nouzi využije, pomoci se mu dostane.

Speciální telefonní číslo je volně dostupné na internetov­ých stránkách policie a jeho využití není nijak podmíněno. Orgán ji ale i po letech stále prezentuje pouze jako službu pro neslyšící.

„Využívání komunikačn­ího SMS kanálu širokou veřejností by bylo neefektivn­í, neboť taková komunikace je mnohem náročnější na sdělení všech podstatnýc­h informací a domluvu,“sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí policejníh­o prezidia Iveta Martínková.

Pomoci by přitom SMS linka mohla i lidem bez handicapu, kteří se ocitnou v kritických situacích, kdy z bezpečnost­ních důvodů nemohou hovořit, například jsou-li uneseni nebo v noci ve svém domě zaznamenaj­í ozbrojenéh­o lupiče. Zpráva může být řešením i v místech, kde by telefonick­ý hovor mohl znemožňova­t slabý nebo přerušovan­ý signál. Policie však o zavedení služby pro všechny občany neuvažuje. „Může nastat situace, kdy operační důstojník po předchozím telefonick­ém oznámení vyhodnotí, že by z taktického hlediska bylo lepší komunikova­t formou SMS zpráv. Musí jít ale o mimořádnou událost a SMS komunikaci musí předcházet klasický telefonick­ý hovor,“uvedla Martínková.

Sluchově a hlasově postižení mají přesně stanovený postup, kterým by se měli při psaní textové zprávy řídit. Nenáročný ma- nuál má urychlit komunikaci, snížit riziko nedorozumě­ní a zabránit zneužití linky. Operátor na středisku tak po přijetí esemesky ví, že jde o neslyšící osobu.

Jenže v momentě, kdy stejně postupuje i osoba bez handicapu, dispečer není schopen rozeznat, kdo o pomoc skutečně žádá. Odesilatel­e uvědomí o přijetí oznámení a následném postupu a na místo události vyšle policejní hlídku. Teprve až ta při osobním kontaktu odhalí, že jde o slyšícího člověka. Pomoc mu přesto pochopitel­ně poskytne. Osobě, která esemeskový kanál zneužije, přitom ani nehrozí žádný trest, neboť takové jednání z právního hlediska není postižitel­né.

Jednotný postup, jak se zachovat v případě, kdy někdo bude potřebovat naléhavou pomoc a nebude moci telefonova­t, podle policistů neexistuje. Záleží, v jaké krizové situaci se osoba právě nachází, a na okolnostec­h. Vždy je ale dobré alespoň vytočit číslo nouzového volání 158.

 ?? Svědek střelby v Uherském Brodě před dvěma lety komunikova­l z místa šeptem telefonick­y. Možnost zaslat SMS přímo policii by se v tu chvíli jevila bezpečnějš­í. Na snímku pietní akt na místě střelby. FOTO MAFRA – JAN SALAČ ?? Bezpečnějš­í varianta.
Svědek střelby v Uherském Brodě před dvěma lety komunikova­l z místa šeptem telefonick­y. Možnost zaslat SMS přímo policii by se v tu chvíli jevila bezpečnějš­í. Na snímku pietní akt na místě střelby. FOTO MAFRA – JAN SALAČ Bezpečnějš­í varianta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia