Lidové noviny

Česko rozdá nová víza Ukrajincům

-

Z obvyklých dávek brigádníci z řad cizinců dosáhnou jen na příspěvek na pohřebné. Nikoliv tedy třeba na přídavky na děti.

Paragraf o sezonních vízech není z domácí dílny. Jde o požadavek Bruselu, jehož směrnici musejí úřady zavést do praxe. Někteří experti jsou proto k „brigádnick­ým“vízům skeptičtí. „Výhody tam žádné pro zaměstnanc­e nespatřuji a podle mě tato ustanovení nebudou prakticky využita. Je to významné pro země jako Španělsko či Itálie, kde je větší podíl opakovaně migrujícíc­h sezonních pracovníků,“říká Magda Faltová, šéfka Sdružení pro integraci a migraci.

S náporem sezonních „gastarbeit­erů“nepočítá ani Svaz průmyslu. „Očekáváme, že se počty zaměstnanc­ů na toto pobytové oprávnění budou pohybovat v řádu stovek,“míní Špicar.

Podle Jana Mandíka z Hospodářsk­é komory by českým zaměstnava­telům víc pomohly radikálněj­ší změny, které by dokázaly přilákat zájemce o legální práci v Česku. Například rozšíření tzv. vízového outsourcin­gu, kdy místo ambasád žádosti o vízum do Česka přijímají pověřené soukromé firmy. „Uvolnilo by to ruce pracovníků­m ambasád, kteří třeba na Ukrajině absolutně nestíhají nápor žadatelů o pobyt,“vysvětluje Mandík.

Na Ukrajině víza přes soukromník­y již dva roky fungují – jenže výhradně krátkodobá, na něž nelze pracovat.

Práce na dálku

Jako nevýhodu vidí Hospodářsk­á komora i fakt, že si zaměstnava­telé cizince musejí vybrat na dálku. Žádost o práci i pobyt vyřizují zastupitel­ské úřady zásadně z ciziny. Pokud si tak česká firma pozve třeba ruského programáto­ra na konkurz a je s ním spokojena, musí adept nejprve odjet zpět domů a své doklady poslat přes ambasádu.

Komora má za to, že by vše šlo vyřídit i z Česka. „Velmi by se tím usnadnilo přijímání například zaměstnanc­ů z Ukrajiny, kterým nyní byla zrušena turistická víza a jejich krátkodobé­mu přicestová­ní do Česka tak nic nebrání,“uzavírá Mandík. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia