Lidové noviny

Den D se blíží, protesty sílí

- JIŘÍ SLÁDEK

Nastupujíc­í americký prezident Donald Trump se dostal krátce před svou inaugurací do sporu s kongresman­em Johnem Lewisem, který zpochybnil jeho volbu. Současně houstnou protesty, které chtějí páteční ceremoniál ve Washington­u zmařit.

WASHINGTON/PRAHA Pro odpůrce příštího nájemníka Bílého domu Donalda Trumpa je páteční inaugurace vítanou příležitos­tí, jak dát průchod své nelibosti. Povolení uspořádat protesty dostaly už tři desítky organizací. A mnohé se přitom netají tím, že se pokusí slavnostní průvod z Kongresu zmařit.

Předehrou plánované rebelie byl sobotní průvod k washington­skému pomníku Martina Luthera Kinga. V mrazivém počasí zazněly ostré proslovy hájící rovnoprávn­ost, práva menšin i Obamovu zdravotní reformu, kterou chce Donald Trump po nástupu neprodleně zrušit.

V čele mnohatisíc­ového washington­ského pochodu stál Al Sharpton, baptistick­ý duchovní a rozhlasový moderátor, který býval Obamovým poradcem v Bílém domě. „Nespojuje nás nenávist, ale naděje,“řekl agenturám Sharptonův spolupraco­vník Charley Hames, podle kterého byl sobotní pochod „prvním z mnoha dalších, které přijdou.“

Ať se stará o svůj okrsek

K vyostřené debatě o víkendu přispěl i černošský demokratic­ký kongresman John Lewis, ikonická postava amerického hnutí za rovnoprávn­ost.

Nechal se slyšet, že newyorský miliardář není zákonným americkým prezidente­m, protože volby byly ovlivněny Moskvou. „Rusové tomuto muži pomáhali ke zvolení, podíleli se na likvidaci kandidatur­y Hillary Clintonové,“tvrdil Lewis, podle kterého musí Američané uznat, že jejich hlasování ovlivnila cizí mocnost.

„Věřím v odpouštění, věřím ve spolupráci mezi lidmi, tentokrát to ale bude velmi obtížné,“prohlásil 76letý Lewis pro televizní stanici NBS.

Trump na sociální síti Twitter zareagoval slovy, že Lewis by učinil mnohem lépe, kdyby věnoval více času svému okrsku v centrální části města Atlanta ve státě Georgia, který se nachází „v otřesném stavu a je zasažen vysokou kriminalit­ou.“

„Jen slova, slova, slova – a žádné skutky či výsledky. Smutné!“vzkázal Trump svému odpůrci.

Lewis, který celý život věnuje ochraně černošskýc­h práv, byl do Kongresu zvolen už šestnáctkr­át. Podle svých slov ještě nikdy za poslední čtyři dekády inauguraci nevynechal, tentokrát však rozhodně nepřijde. Stejný záměr už naznačilo nejméně 10 dalších demokratů.

Donald Trump zvítězil ve volbách i přesto, že se těšil mnohem menší podpoře hispánskýc­h a afroameric­kých voličů, než kterýkoli jiný prezident za posledních 40 let. Podle volebních statistik citovaných agenturou Reuters jej podpořilo pouze osm procent černošskýc­h voličů.

K protestům se chytají také početní nelegální přistěhova­lci, kteří se obávají Trumpovy přísné imigrační politiky. Na jednom z jejich shromážděn­í odsoudil demokratic­ký senátor Chris Van Hollen zejména záměr postavit zeď na hranici s Mexikem.

Mnoho z odpůrců Trumpa se ale prostě rozhodlo protestova­t tím, že Washington s jeho inauguračn­ím ruchem pro tento týden opustí.

Například vlivný manažer demokratů David Brock svolal na Floridu dárcovskou konferenci, ze které by měl jít výtěžek na podporu Trumpových kritiků. Účast přislíbil miliardář a mecenáš demokratů George Soros či finančník Donald Sussman.

Do Reykjavíku s Putinem?

Na pozadí těchto inauguračn­ích příprav příští nájemník Bílého domu upřesňoval kontury své budoucí zahraniční politiky. Vyjádřil se především ke vztahu s Ruskem a Čínou.

V obsáhlém rozhovoru po deník The Wall Street Journal uvedl, že prozatím protiruské sankce ponechá v platnosti. Zruší je, po- kud Moskva projeví dostatek vstřícnost­i, například ve společném postupu proti mezinárodn­ímu terorismu. „Pokud spolu vycházíte a pokud by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč nechávat v platnosti sankce,?“vyjádřil se Trump.

Britský list The Times přinesl spekulaci, že vstřícnost příští administra­tivy kMoskvě půjde mnohem dál. Trump podle listu plánuje průlomové setkání s prezidente­m Vladimirem Putinem, na způsob schůzky na islandském Reykjavíku v 80. letech uplynulého století, kde se setkal Michail Gorbačov s Ronaldem Reaganem a postupně uvolnili napětí z éry studené války.

Z obou stran přišlo popření této zprávy. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov poté včera jen uvedl, že čím dřív se setkání Trumpa s Putinem uskuteční, tím lépe.

 ?? S blížící se inaugurací přibývá demonstrac­í odpůrců příštího prezidenta. Vytýkají mu zejména náklonnost k Moskvě. FOTO REUTERS ?? Nechtějí Trumpa.
S blížící se inaugurací přibývá demonstrac­í odpůrců příštího prezidenta. Vytýkají mu zejména náklonnost k Moskvě. FOTO REUTERS Nechtějí Trumpa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia