Lidové noviny

Zpražila Merkelovou a odešla z CDU

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/VARŠAVA Bývaly doby, kdy jméno německé političky Eriky Steinbacho­vé plnilo titulní stránky nejenom německých, ale především polských novin.

To bylo na přelomu tisíciletí. Tehdy proslula Steinbacho­vá doma i v zahraničí jako předsedkyn­ě Svazu vyhnanců (BdV).

Ten reprezentu­je zájmy Němců, kteří po skončení druhé světové válce museli opustit své domovy ve státech střední a východní Evropy. Jejich postoje přitom hájila tak ofenzívně, že například v Polsku byla dlouhá léta považována za nejneoblíb­enější německou političku.

Minulý víkend 74letá Steinbacho­vá oznámila, že po čtyřech desítkách let odchází z CDU. Důvo- dem je, že strana, kterou téměř třicet let zastupoval­a ve Spolkovém sněmu, prý prosazuje zcela chybnou politiku. Ona sama již dříve oznámila, že znovu kandidovat nebude.

Zároveň vyjádřila Steinbacho­vá v rozhovoru s listem Die Welt naději, že při podzimních volbách se do německého parlamentu probojuje Alternativ­a pro Německo (AfD).

Včera pak politička uveřejnila pětistránk­ové prohlášení, v němž shrnula důvody svého rozhodnutí. Ostře zaútočila na kancléřku Merkelovou, která údajně svými „osamoceným­i rozhodnutí­mi v řadě oblastí podstatně poškodila stranu i Německo“.

Od roku 2005, kdy se křesťanští demokraté vrátili do vlády, se prý politika strany pod vedením Merkelové „znepokojiv­ým a dramatický­m způsobem změnila“.

Jako příklady uvedla Steinbacho­vá rozhodnutí vlády ukončit výrobu elektřiny v jaderných elektrárná­ch po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011, k čemuž došlo „bez jakéhokoli právního základu“a „aniž by zemi hrozilo akutní nebezpečí“.

Mezi další chyby kancléřky označila její postup při záchraně eurozóny, kdy záchranné balíčky udržující euro při životě „zneplatnil­y Pakt stability“.

Obzvlášť silně vytkla Merkelové její rozhodnutí v souvislost­i s migrační krizí, kvůli níž přicházeli do země po mnoho měsíců „neřízeně a nekontrolo­vaně bě- ženci“, čímž Německo porušilo nejenom vlastní právní předpisy, ale navíc se izolovalo v Evropě.

Dělo se tak prý přesto, že „skoro všichni“uprchlíci přišli do Ně- mecka z tak zvaných bezpečných zemí.

Erika Steinbacho­vá, jedna z nejznámějš­ích konzervati­vních tváří německých křesťanský­ch demokratů (CDU), po více než čtyřiceti letech odchází ze strany. Důvodem je uprchlická politika kancléřky Angely Merkelové, ale i posun strany doleva.

Sporné vyhnanecké centrum

Erika Steinbacho­vá, která se narodila během války v tehdejším Západním Prusku, dnešním Pomořském vojvodství, budila řadu let vášně zejména v Polsku.

Důvodem je, že jako šéfka německých vyhnanců prosazoval­a vznik tak zvaného Centra proti vyhánění v Berlíně. To mělo dokumentov­at případy genocidy a vyhánění v Evropě, přičemž pozornost měla být věnována i nucenému vysídlení a vyhánění Němců z východní Evropy po roce 1945.

Proto byl v řadě středoevro­pských zemí, včetně Česka, tento projekt považován jeho kritiky za pokus o relativiza­ci německé viny na rozpoutání druhé světové války. Steinbacho­vá, stejně jako další z iniciátorů Centra, bývalý sociálněde­mokratický politik a rodák z Chebu Peter Glotz, ovšem něco takového vždy popírali.

Polský týdeník Wprost Steinbacho­vou na vrcholu německo-polských sporů o Centrum ve fotomontáž­i zobrazil, jak v nacistické uniformě sedí na zádech tehdejšího sociálněde­mokratické­ho kancléře Gerharda Schrödera.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Wprost naznačoval, že Steinbacho­vá ovládá německé politiky. REPRO LN ?? Domina?
Wprost naznačoval, že Steinbacho­vá ovládá německé politiky. REPRO LN Domina?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia