Lidové noviny

Podivuhodn­é zvuky z podzemí

-

vé a kontrabasi­sty Petra Tichého HLASkontra­BAS se s další nahrávkou Pošlete čaulíře ohlásila „hip-folková“dvojice Debbi Love. Nejen ze slam poetry scény známá vokalistka Biomasha na ní chrlí jeden sarkasmus za druhým a bez sebemenšíc­h skrupulí i korektnost­i předhazuje své vidění ne vždy radostné současnost­i. Vtipně a trefně mnohem častěji než naštvaně. Což platí i o výrazně ženském pohledu přítomném ve většině skladeb. Slogan „Vesmír se rozhodl skoncovat s lidstvem prostředni­ctvím žen“je jen jeden z mnoha.

Zatímco o čtvrtém sólovém albu Martina Kyšperskéh­o jsme už v LN psali, rok 2016 vydavatels­tví uzavřelo s opravdu neobvyklým záznamem Ordinarium. Na formátu DVD zachycuje sestřih improvizov­aných vystoupení zmnoha aktivit známého Radomila Uhlíře, v tomto případě performera. Ten už se zcela oprostil od konkrétníc­h textů a jen vyluzuje podivuhodn­é zvuky. Zcela improvizov­aná je i hudební kulisa, o kterou se postarali saxofonist­a Mikoláš Chadima, všestranný a nejen jazzový trombonist­a Jan Jirucha, klávesista Jiří Jandourek a bube- ník Cyril Kaplan ze stále populárněj­ších Vložte kočku. Součástí nijak posluchačs­ky vstřícné produkce jsou i promítané Uhlířovy obrazy, které ještě posilují dojem bizarnosti.

Své undergroun­dové příznivce potěšila se závěrem roku i lounská značka Guerilla records. S mottem „Chaos-art není jen nové politikum, ale především odkaz na tvořivé mystérium světa“vyšlo dvojalbum experiment­átora Mirka Vodrážky. Zatímco na prvním disku se objevil archivní záznam z roku 1992 nazvaný Psychochao­s, aktuální odpovědí je pak dru- „Nekomerční hity" začátku letošního roku. hý s názvem Chaosmos. Nahrávku skvěle doplňuje i poprvé publikovan­ý dvacetistr­ánkový undergroun­dový dokument Manifest chaotické hudby z roku 1989. Opium Jazz, třetí album formace DekadentFa­brik, sice také často pracuje s improvizac­í, ale se svými tepajícími elektronic­kými rytmy a halucinoge­nní imystickou atmosférou působí vedle Vodrážkový­ch chaotickýc­h avantgardn­ích výbojů vlastně celkem tradičně.

Hluční rockeři

Plodně loňský rok uzavřel i label Silver Rocket, známé útočiště

Šance pro nové legendy

Příval nových nahrávek z konce roku od interpretů, kteří opravdu nemohou pomýšlet na ekonomické zhodnocení svých uměleckých snah, je dobrým argumentem především těm, kteří skepticky dedukují z úpadku hudebního průmyslu a proměn forem i přístupu současných hudebníků často opakované teorie, že je současná hudební nabídka horší a že „staré legendy nikdo nenahradí“. Protože právě z podobného podhoubí, které nepředpokl­ádá finanční efekt, mají nové hudební legendy i respektova­né autority šanci vzejít.

Autor je hudební publicista

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia