Lidové noviny

Snad to není labutí píseň

-

Té hudby je tolik, že se to prostě nedá usledovat. Sloupek má v novinách tu výhodu, že v něm člověk může psát prakticky o všem, co se jej dotýká, a není až tak vázán na přísnou aktuálnost. A protože recenzovat víc než půl roku staré album by bylo značně zpozdilé, právě na tomto místě přiznávám, že teprve minulý týden ke mně doputovalo souborné vydání Swan Song Series zpěvačky a instrument­alistky Tanyi Donellyové. Ten minulý týden jsem s těmi třemi alby v uších strávil skoro celý.

Pokud nejste pamětníci 90. let nebo už máte „limitovano­u“paměť a jméno Tanya Donellyová je vám jen vzdáleně povědomé, připomínám, že mj. se svou nevlastní sestrou Kristin Hershovou tvořila na přelomu 80. a 90. let výbornou indierocko­vou kapelu Throwing Muses. Poté založila s basistkou Pixies Kim Dealovou soubor The Breeders a nakonec první polovinu 90. let vedla – mně v té době obzvláště milou – vlastní kapelu Belly. V půli „devadesáte­k“kapelu rozpustila, vdala se a vydala se na sólovou dráhu, která sice už nikdy nebyla tak úspěšná jako tři jmenované kapely, ale s minulostí vždy umělecky korespondo­vala.

Sérii Swan Song (Labutí píseň) začala vydávat po čtyřech až pěti kouscích na EPčkách v roce 2013 a vloni v květnu z nich udělala trojalbum, na kterém je jako bonus i sedm dříve nezveřejně­ných písniček. Projekt, na kterém se podílel zástup spolupraco­vníků, přináší sice mimořádně stylově členitou várku skladeb od klasického folku po současně znějící indie pop, ale drží ji pohromadě ten stále milý a mladý hlas zpěvačky.

„Labutí píseň“značí cosi definitivn­ího, posledního, konečného. Pevně doufám, že v případě Tanyi Donellyové jde jen o básnický obrat bez onoho existenciá­lního obsahu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia