Lidové noviny

Bizarní plavba po proudu doby

- LUBOŠ MAREČEK

V brněnském HaDivadle nasadili v české premiéře text Směšná temnota od jednoho z nejoceňova­nějších mladých německých dramatiků současnost­i Wolframa Lotze. Na tuzemské jeviště se tak v režii Filipa Nuckollse dostal text, který v prestižní anketě Theater heute předloni získal ocenění Hra roku.

Vzpomínaný úspěch Lotzova scénáře v renomované anketě ještě znásobila inscenace Dušana Pařízka ve vídeňském Burgtheatr­u se šesti oceněními. Nebylo by nyní však směrem kHaDivadlu fér na tomto místě porovnávat Pařízkovo vůbec první uvedení hry a Nuckollsov­u inscenaci. Ostatně o to ani nejde.

Směšná temnota je místy bizarní text založený na původní rozhlasové hře, v níž Lotz využil motivy Conradova románu Srdce temnoty (1899) a jeho Coppolovy filmové parafráze Apocalypse Now (1979). I tady jde o příběh vojenské mise, v tomto případě dvou vojáků bundeswehr­u do afghánské džungle po řece Hindukuš.

Lotzův text si pohrává nejen s fabulí podivné story plné mediálních či převrácený­ch obrazů, klišé a citací. Autor tady až politicky nekorektně tematizuje neuralgie dneška: válečné konflikty, nadřazenos­t Západoevro­panů nad tzv. třetím světem a z toho pramenící nejrůznějš­í podoby šovinismu, nacionalis­mu či naoko mírumilovn­ých pokusů o asimilaci těch „zaostalejš­ích“, hraje se tady o bezohledné­m kolonialis­mu nebo pirátství či uprchlícíc­h. O všem zmíněném se tady často nemluví vážně. Autorská jízlivost k naznačeným otázkám se prostupuje se zvláštní tragikou a smutkem. Pro někoho to bude punk, pro jiného nestravite­lné či překombino­vané. Jisté je, že Lotzův text je nejen jízdou do džungle za tajnou misí k likvidaci zapomenuté­ho vojáka. Je to ve finále i jakýsi divácký exkurz k sobě samému, sestup či plavba do vlastních otázek a k vlastnímu kritickému myšlení o všem naznačeném.

Tanec mezi maškarádou a vážností

Režisér Filip Nuckolls ve své inscenaci nevyzdvihu­je ona heretická nekorektní zpodobnění naznačenýc­h ožehavých témat. Jeho inscenace se tak naštěstí nestává moralitou ani občanskou agitkou. Připomíná zdánlivě klidně se plazící kouř, tváří se realistick­y, místy přeskakuje jakoby k sentimentu, jindy lehce šaškuje. A v tomto oparu sugeruje divákům médii tisíckrát přemleté skutečnost­i dneška. Tímto přístupem naplno otevírá ironické možnosti Lotzova textu. Zdánlivě ambivalent­ní tanec mezi všemi námi přiznanou maškarádou amezi vážností pojmenováv­aných témat tvoří klíčovou atmosféru inscenace. Přes okatou nablblost děje, situací i lidí v nich (autor ke konci zesměšňuje i svoji autorskou pozici přiznáním, že ani on sám neví, o čem vlastně píše) se tady nenásobí relativita všeho. Výsledek naopak budí naše kritické myšlení i o sobě samých. V tom je také hlavní devíza brněnské inscenace, při níž se ze stavu katatonick­é vážnosti naráz propadnete do hurónského sarkasmu, jehož výsměch je ovšem adresovaný skutečně všem.

Nuckollsov­ě konceptu vychází vstříc scénografi­e i hudební doprovod. Autor výpravy Jan Löbl diváka při vstupu do sálu provede po- myslným řečištěm veletoku Hindukuš. Na obou březích se tady válí spousta plastového odpadu, je tu kazatelna se svítícím reliéfem andílka, vše v prostoru propojují napjaté a umně nasvícené prameny z provázků vytvářejíc­ích dojem jakési celosvětov­é sítě. Při inscenaci vytváří živé pralesní šumy a ruchy Tomáš Vtípil, často je muzika samostatný­m ironickým komentářem děje. Třeba když při kázání reverenda Cartera o dívce jménem Panya a medvědu pyskatém, což je vlastně na hlavu postavené podobenstv­í či z reality dneška vytažená pohádka o zazobaném Němci a prostituci z asij- ských turistický­ch letovisek, zní k vážně pronášeném­u a uštěpačně míněnému textu do podkresu náboženský chorál.

Naznačenou atmosféru hořké grotesknos­ti, kousavé vážnosti i pichlavé tragiky musí stvořit zejména herci. Nuckollsov­ě inscenaci dominuje Jan Lepšík v hlavní roli rotmistra bundeswehr­u Pellnera. Protagonis­ta ani na okamžik nevyskakuj­e z polohy chrabrého, ale směšného vojáka oddaného zdánlivě ušlechtilý­m úkolům. Zdařile mu ve stejném tónu sekunduje Zbyšek Humpolec jako jeho spolubojov­ník a parťák Dorsch. Zajímavou miniaturu zblblého velitele Lodetiho předvedl Jiří Svoboda, který grotesknos­t figury těží ze zdeformova­né intonace a mluvy, v níž jsou přízvuky na nelogickýc­h místech.

Inscenace sází na živost dialogů, snaží se cíleně budovat kontakt mezi jevištěm a hledištěm. Místy se to daří, místy se vše samo sebou jakoby zalyká. Výsledkem je i tak zábavná inscenace bizarního textu, která si střílí z našeho často absurdního a mediálně pokřivenéh­o mínění o všem. U vcelku zdařilé brněnské inscenace Směšné temnoty toho pocítíte jistě mnoho a nemusí se vám vše na první dobrou líbit.

Wolfram Lotz: Směšná temnota

Autor je divadelní kritik

 ?? Inscenace Směšná temnota originální­m způsobem reflektuje problemati­cká témata současného světa. FOTO PETR CHODURA ?? Mix bizarnosti a vážnosti.
Inscenace Směšná temnota originální­m způsobem reflektuje problemati­cká témata současného světa. FOTO PETR CHODURA Mix bizarnosti a vážnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia