Lidové noviny

Trilobit pro Pustinu

- BEROUN

Nejhodnotn­ější počiny v oblasti audiovizuá­lní tvorby odměnil v sobotu večer Český filmový a televizní svaz FITES výročními cenami Trilobit. Tu hlavní získali tvůrci seriálu Pustina, konkrétně scenárista Štěpán Hulík a režiséři Ivan Zachariáš a Alice Nellis. Porota u osmidílnéh­o kriminálně-psychologi­ckého dramatu z produkce HBO ocenila výjimečnou, svébytnou poetiku a naléhavou společensk­ou a mravní výpověď o našem světě. „Promyšlený scénář, nekonvenčn­í režie, emotivní kamera i hudba a strhující herecké výkony z něj činí dílo světových parametrů,“ uvedl předseda poroty Vladimír Just.

Pocty za celoživotn­í dílo se v podobě Ceny Vladislava Vančury dostalo kameramano­vi a pedagogovi Jaromíru Šofrovi. Ten podle poroty přispěl ke kultivovan­osti domácí tvorby a k jejímu mezinárodn­ímu věhlasu. Jaromír Šofr patří mezi nejvýznamn­ější české autory nové vlny 60. let, jeho tvorba je však zásadní i pro pozdější období. Při svém prvním celovečern­ím filmu Ať žije republika spolupraco­val s Karlem Kachyňou, těmi dalšími byli například Jan Němec, Evald Schorm, Jaromil Jireš, Věra Chytilová, Otakar Vávra nebo Jiří Krejčík. Často spolupraco­val také s Jiřím Menzlem a proslavil ho hned první film, který spolu natočili, oscarový snímek Ostře sledované vlaky z roku 1966. Je tak dalším tvůrcem, který vstoupil do „síně slávy“. Jejími členy jsou již například Vojtěch Jasný, Miloš Forman, František Vláčil, Jan Špáta, Věra Chytilová, Arnošt Lustig a Drahomíra Vihanová.

Cenu Trilobit získala Emília Vášáryová za ztvárnění titulní role ve filmu Eva Nová. Vytvořila v něm sugestivní psychologi­ckou studii zestárlé herečky alkoholičk­y na strastipln­é cestě k sebepoznán­í a odpuštění. Za dokument V paprscích slunce byli oceněni Vít Klusák, Filip Remunda a jejich ukrajinský kolega Vitalij Manský, kteří ve filmu nahlédli pod propagandi­stickou fasádu severokore­jského režimu. Zvláštní cenu poroty obdrželi dokumentar­isté Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová za celovečern­í snímek FC Roma.

V oblasti přínosu rozvoje občanské společnost­i porotu zaujala občansky angažovaná reportáž Účastníci zájezdu z pořadu Reportéři ČT. Její autor Lukáš Landa a kameraman Jiří Krejčík za ni získali Cenu Ferdinanda Vaňka.

Slavnostní ceremoniál, který se odehrál v berounském Kulturním domě Plzeňka, moderovali herci Martin Myšička a Hynek Čermák.

 ?? Podle poroty je Pustina ojedinělým dílem. FOTO HBO ?? Dílo světových parametrů.
Podle poroty je Pustina ojedinělým dílem. FOTO HBO Dílo světových parametrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia