Lidové noviny

Nejlepší gymnázium v zemi

-

Už jako gymnaziáln­ího študáka jej vyslýchalo gestapo, přesto – či možná i proto – se na Hané věnoval odboji. Po válce studoval v Praze práva, ale skončil, když v únoru 1948 organizova­l pochod proti komunistic­kému puči. Odešel do USA, bádal mezi Inuity i papuánským­i Kapauky, aby založil novou vědeckou subdiscipl­ínu: antropolog­ii práva. Řeč je o Leopoldu Pospíšilov­i (93), emeritním profesorov­i Yaleovy univerzity.

To podstatné, co jsem chtěl čtenářům o držiteli Ceny Neuron za „přínos světové vědě“sdělit, vyšlo v LN již loni 17. prosince ( Rušné století v jediném člověku). V témže vydání byly i výsledky tradiční ankety Kniha roku, do nichž se nijak nevepsal útlý svazek Horribile visu – Léta bohatýrská. Není divu. Knížka vyšla až koncem roku. Jsou to paměti ze Slovanskéh­o gymnázia v Olomouci a vydalo jimalé nakladatel­ství Burian a Tichák v nákladu tři sta kusů. Přesto je – jistě jen pro někoho – důležitá. Autorem je samozřejmě týž Pospíšil, devadesátn­ík, vzpomínají­cí na svá prvorepubl­iková studia, jež jej utvářela.

Například upozorňuje, jak památně profesor Králík svoje studenty nabádal: „Převládají­cí myšlenkový proud, ony -ismy, je jako řeka. Po proudu plave všechno to bahno a odpadky, ale proti proudu plavou jen stříbrné ryby. A já chci z vás každého míti tu rybu, a ne kus toho bahna.“

Polda nebyl nějaký šprt, spíše raubíř, který s přáteli prováděl lecjakou lumpárnu – vždyť jich je kniha, takoví reální Študáci a kantoři, plná: od bojů s „kulometnou rotou“(tehdy ještě jen před tabulí a v uvozovkách!) až po jazykové vtípky.

Ovšem přísnost profesorsk­ého sboru v těch čtyřiadvac­eti chlapcích a šesti dívkách „Slovanu“(se smíchovský­m jednoho ze dvou nejlepších gymnázií ve státě) zanechala signum indelible, „nesmazatel­né znamení charakteru, které ani nacisti, ani čeští komunisti nemohli vymýtit,“píše Pospíšil. Z olomoucké oktávy B, maturantů roku 1942, bojovala většina proti tyranii. Tři byli zavražděni v nacistický­ch táborech (Madar, Manďák, Fischer), jeden byl střelen do prsou při bitvě u Velké Bystřice (Mikolášek) a jako již umírající gestapáky oběšen. Postřelen byl i další (Pechoč), na jiného spolužáka byla vypsána odměna sto tisíc marek (Petráš)...

Totalitě vzdorovali i po válce. „Můj kamarád Brož se nedostal od komunistic­kého olomouckéh­o soudu ani do koncentrák­u – vyslýchají­cí StB ho vyhodili ze třetího patra soudu až na dlažbu dvora trestnice,“vzpomíná Pospíšil, slavný antropolog a bývalý kurátor Peabodyho muzea.

„S úrovní výuky, které se mi na Slovanském gymnáziu dostalo, jsem se při přednáškác­h na různých světových univerzitá­ch nesetkal. Za vzácné vzdělání, neohroženo­st a demokratic­kou i lidskou orientaci vděčíme olomouckém­u gymnáziu, našim profesorům a hlavně řediteli Haderkovi,“píše Pospíšil. S pár kolegy jsme měli v 90. letech na Univerzitě Karlově štěstí i my, že nás mimoevrops­ké etnologii učil – byť jen nárazově – právě tento bohatýr.

Od svých učitelů v Olomouci získal budoucí slavný vědec Leopold Pospíšil i jeho spolužáci nesmazatel­né znamení charakteru, které ani nacisti, ani čeští komunisti nemohli vymýtit

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia