Lidové noviny

Zlá žena CDU

Odchod Eriky Steinbacho­vé je otráveným dárkem

-

Když politik opouští po čtyřech desítkách let stranu, kterou dlouho zastupoval v parlamentu, často hlasitě práskne dveřmi. To je i případ konzervati­vní poslankyně Eriky Steinbacho­vé, která během víkendu oznámila odchod z Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Své dosavadní šéfce vytkla leccos. Počínaje tím, že posunula stranu doleva, až po obvinění, že klíčová politická rozhodnutí posledních let, včetně řešení migrační krize, s nikým nekonzulto­vala, či dokonce vědomě porušovala platná pravidla.

Stojí za připomenut­í, že to byla svého času Merkelová, která pomohla dlouholeté šéfce Svazu vyhnanců Steinbacho­vé prosadit její životní projekt. Tím byl vznik Centra proti vyhánění, které mělo mimo jiné dokumentov­at osudy Němců vyhnaných po druhé světové válce ze střední a východní Evropy. Z původních velkolepýc­h představ sice musela Steinbacho­vá slevit, nicméně Merkelové vláda dala k dispozici prostředky, a tak takové centrum v Berlíně v budoucnu vznikne.

Steinbacho­vá tak neměla na první pohled co ztratit. Navíc již před čtyřmi lety oznámila, že letos v parlamentu končí. Z veřejných debat se vytrácela, i když o to více byla aktivní na Twitteru. Mnozí její spolustran­íci si možná oddychnou, že na její někdy kontroverz­ní příspěvky již nebudou muset reagovat. Je to ale otrávený dárek. Steinbacho­vá totiž odešla s přáním, aby protestní Alternativ­a pro Německo (AfD), hlavní konkurent CDU v boji o pravicové voliče, dosáhla na podzim co nejlepšího volebního výsledku. Robert Schuster

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia