Lidové noviny

Pronájmy přes Airbnb milost nedostaly

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Čerstvě schválená elektronic­ká evidence tržeb přidělala těžkou hlavu českým internetov­ým obchodníků­m i největším světovým startupům. Například online platformě Airbnb, jejímž prostředni­ctvím si lidé po celém světě domlouvají krátkodobé pronájmy nemovitost­í. Přitom ubytovací služby EET podléhají už od loňského prosince.

Zdali uživatel Airbnb, který coby alternativ­u k hotelu pronajímá svůj byt či pokoj, má povinnost pořídit si terminál a vystavovat návštěvník­ovi Prahy účtenku a příjem evidovat, neví ani sama firma. „Airbnb celosvětov­ě nabádá své uživatele, aby řádně platili daně. Nad specificko­u situací na lokálním trhu týkající se elektronic­ké evidence tržeb se však musí sejít právníci,“sdělila LN mediální zástupkyně amerického startupu Markéta Kuprová.

Babišova podpora nepomohla

Aby byl dosahovaný příjem povinně evidován v rámci EET, je podle ministerst­va financí nutné splnit současně několik podmínek. Zejména se musí jednat o příjem z podnikání, dále u fyzické osoby o příjem zdaňovaný jako příjem ze samostatné činnosti, nesmí jít o příjem ojedinělý svojí formou nebo charaktere­m a musí jít o příjem realizovan­ý v hotovosti, platební kartou či obdobným prostředke­m.

A to většina pražských uživatelů, kteří na Airbnb pravidelně pronajímaj­í své byty, splňuje. Vždyť ročně si přijdou v průměru na 105 tisíc korun a příjem by měli přiznávat už při přesažení 15 tisíc korun za rok i v případě, že nejde o jejich hlavní zaměstnání. V praxi se tak může stát, že i když celý proces objednání i zaplacení za ubytování proběhne z mobilu za pár sekund, hostitel bude muset hostovi vystavit účtenku. Transakce platební kartou na internetu totiž EET podléhají.

O vyjmutí některých platebních metod, jako je třeba platba kartou online nebo prostředni­c- tvím platebních bran jako PayPal, PayU a dalších, se snažili čeští internetov­í obchodníci. Nakonec ale marně. Zákon prošel v pátek Poslanecko­u sněmovnou bez tohoto pozměňovac­ího návrhu. A to přesto, že se za tuto možnost původně přimlouval i samotný ministr financí Andrej Babiš.

E-shopy proti EET jako takové neprotestu­jí. Vadí jim ale především to, že platba kartou online nebo skrz platební bránu je de facto platba z účtu na účet. Transakce je tak zdokumento­vaná a jednoduše kontrolova­telná a EET je duplicitní řešení, které především menší podnikatel­e finančně a administra­tivně zatíží.

Příště už jen na dobírku

„Elektronic­ká evidence má narovnávat podnikatel­ské prostředí. V internetov­ém prostředí ale tržby nikdo nezatajova­l. Není tu nikdo, kdo by musel zavírat krám, protože předtím dostával „peníze na dřevo“a nedanil. Pro e-shopy to jsou jen náklady a ještě vyšší náklady,“řekl LN výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci Jan Vetyška.

Na českém trhu existuje přes 30 tisíc e-shopů. Řadu z nich přitom provozují lidé jako přivýdělek, nezřídka zde prodávají i vlastní výrobky. Zavírání internetov­ých obchodů, stejně jako se hovořilo o zavírání některých restaurací, podle APEK prý nehrozí.

Asociace však už má potvrzeno několik případů obchodů, které raději zruší možnost platit online a zůstane u dobírky nebo bankovního převodu, což evidenci nepodléhá. Druhá varianta ale o ně- kolik dnů prodlouží nákupní proces, protože prodejce před vyřízením objednávky čeká, až se mu platba připíše na účet.

Po pátečním hlasování další změny v EET nenastanou a vztahuje se i na platby kartou přes internet. Zákazník má dostat účtenku, i když objednává a platí kliknutím v mobilu. Musí je tak vydávat i hoteliéři amatéři na Airbnb.

E-shopy boj nevzdávají

V případě některých e-shopů a platebních metod navíc EET ani není realizovat­elná. Typicky je to tehdy, kdy se člověk na konci objednávky rozhodne pro platbu přes platební bránu. Prodejce tak vidí, že zákazník odešel zaplatit. Jak a kdy byla platba zprocesová­na a zdali například při platbě nezasáhla zákazníkov­a manželka, která mu koupi rozmluvila, už ale prodejce neví.

„Objednávku vmomentě placení přeruší zhruba 15 procent zákazníků,“vysvětluje Vetyška s tím, že prodejce si musí tyto informace vyžádat od platebního systému. To všechno trvá a prodlevy v procesech objednání a placení jsou další z věcí, se kterou zákon vůbec nepočítá.

Podle ministra financí však už do voleb není dostatek času pro vypracován­í a schválení novely zákona, jež by EET upravila. „My už to nemůžeme stihnout, do voleb je devět měsíců,“řekl Babiš s tím, že příslušné změny podle něj budou součástí volebního programu hnutí ANO. Podle Vetyšky však existují i jiné právní cesty, než je novela zákona, a APEK se o ně bude snažit.

„Jde například o vysvětlují­cí metodický pokyn, který zpřesní, jaké platební technologi­e už funkci EET v podstatě plní. Nejedná se totiž o výjimku pro podnikatel­ský segment, ale pro určitý druh plateb,“upozorňuje Vetyška.

V Česku existuje přes 30 tisíc e-shopů. Řadu z nich přitom provozují lidé jako přivýdělek, nezřídka zde prodávají i vlastní výrobky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia