Lidové noviny

Slabá místa verdiktu v kauze Rath

- MARTIN SHABU

Rozsudek pražského vrchního soudu skrývá několik slabých míst, vyplývá z rozhovorů, jež LN vedly s českými trestními soudci. Žádný nechtěl zveřejnit své jméno, část z nich z obavy, že by se jim kauza bývalého hejtmana Davida Ratha mohla ocitnout na stole. Jejich výtky vůči rozhodnutí Zelenkova senátu se LN pokusily přehledně uspořádat. Připravte se ale na ohňostroj soudních verdiktů a právních kliček.

ANALÝZA

Pražský vrchní soud původně avizoval, že rozsudek ve věci Ratha a dalších deseti odsouzenýc­h zazní ve veřejném zasedání. V polovině října, deset měsíců poté, co Rathův spis na soudu přistál, ale nastal zlom. Soud jednání zrušil a oznámil, že rozhodne neveřejně.

Tak se i stalo a odsuzující verdikt Krajského soudu v Praze byl zrušen. Zelenkův senát kritizoval především laxní přístup soudců Okresního soudu v Ústí nad Labem. Ti posvěcoval­i policejní „uši“na Ratha a spol., ale nedostateč­ně je odůvodnili. „Navazujeme na praxi Nejvyššího soudu. Naše rozhodnutí není ničím novým,“obhajoval postup svého senátu Pavel Zelenka.

Odposlechy, na kterých dokazování v případu Rath do značné míry stojí, při opakovaném projednává­ní u Krajského soudu v Praze musejí být vyloučeny. To pro obžalobu představuj­e citelný problém, v rozkrývání korupce totiž hrály klíčovou roli.

Je to vůbec autoritati­vní?

Vrchní soud se opřel o rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) z ledna 2014 (4 Pzo 3/2013, podle této spisové značky jej lze vyhledat na internetov­ých stránkách soudu). Týká se příkazu k odposlechu, který měl před šesti lety na stole Okresní soud pro Prahu-východ. Dle názoru Nejvyššího soudu byl v tomto konkrétním případě porušen zákon a odposlech nebyl dostatečně odůvodněn. NS vadilo, že místo odposlechů nebyl využit jiný a méně invazivní nástroj trestního řízení – kupříkladu výslech.

Jenže verdikt, na základě kterého Zelenkův senát shodil sledovanou kauzu Rath, není průlomový. Nevyšel totiž v takzvané zelené sbírce soudních rozhodnutí, v níž je každoročně publikován­o několik desítek klíčových případů trestního kolegia NS. „Jde o vybraná rozhodnutí, která mají širší dopad. Projdou oponenturo­u krajských a vrchních soudů, státního zastupitel­ství, ministerst­va spravedlno­sti i právnickýc­h fakult. Rozhodnutí v zelené sbírce jsou odbornou veřejností považována za zásadnější a v podstatě nesporná,“vysvětlil LN Libor Vávra, předseda Městského soudu v Praze a dlouholetý trestní soudce.

Odposlechy by použít šlo

Nejvyšší soud se přitom k nasazování takzvaných neodkladný­ch a neopakovat­elných úkonů – jako jsou odposlechy či domovní prohlídky – mnohokrát v minulosti vyjadřoval. A zajímavě.

Dodejme na vysvětleno­u, že neopakovat­elnost a neodkladno­st úkonů spočívá v riziku, že by bez nich později k objasnění trestné činnosti nemuselo dojít. Například by někdo z pachatelů mohl odjet do ciziny a vzít si s sebou klíčový důkaz. I u těchto úkonů ale musejí být uvedeny důvody, proč by měl soud na návrh státního zástupce a policie kývnout.

Pokud ale důvody chybějí, neznamená to podle Nejvyššího soudu, že by policisté důkazy získali nezákonně. A už vůbec to neimplikuj­e, že by se z dalšího soudního líčení měly vyloučit, jak tvrdí pražský vrchní soud.

To je zásadní sdělení. Nejvyšší soud k němu dospěl v roce 2011, když posuzoval kauzu prodeje padělaného oblečení, za který padla půlroční podmínka. Předsedou senátu, který o věci rozhodoval, byl Pavel Šámal, jenž se v mezičase stal předsedou Nejvyššího soudu. Je profesorem pražské právnické fakulty a patří mezi nejváženěj­ší autority v oblasti trestního práva v republice. A na rozdíl od rozhodnutí, na které se odkázali vrchní soudci v kauze Rath, je zmíněný verdikt zařazen v zelené sbírce (jde o případ 5 Tdo 47/2011, vyšel pod číslem 37/2013).

14. května 2012: Poslance ČSSD a středočesk­ého hejtmana Ratha zadržela policie, u sebe měl sedm milionů korun. O den později byl obviněn z několika trestných činů.

16. května 2012: Soud poslal Ratha do vazby. Propuštěn z ní byl až za rok a půl – 11. listopadu 2013.

5. dubna 2013: Podána obžaloba na Ratha a deset spoluobvin­ěných. 7. srpna 2013 začal věc projednáva­t Krajský soud v Praze.

23. července 2015: Krajský soud v Praze vynesl nepravomoc­ný rozsudek nad Davidem Rathem. Vyměřil mu trest 8,5 roku vězení a propadnutí majetku.

17. října 2016: Pražský vrchní soud v neveřejném jednání zrušil rozsudek v Rathově kauze kvůli údajně nezákonným odposlechů­m. Případ se vrací ke Krajskému soudu v Praze k novému projednání. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán podá stížnost pro porušení zákona.

Odsouzená žena si stěžovala, že policie získala důkazy prostředni­ctvím nezákonnéh­o příkazu k prohlídce jiných prostor a pozemků. Nebyl prý řádně odůvodněn.

Její dovolání však NS nevyslyšel. Vžil se do situace vyšetřovat­elů a uvedl: „Kdyby byla prohlídka nebytových prostor prováděna až po zahájení trestního stíhání, obviněná by mohla věci, které ji usvědčoval­y z trestné činnosti, odstranit, a tím zmařit účel trestního řízení, kterým je mimo jiné objasnění trestné činnosti.“A odpověděl i na klíčovou otázku použitelno­sti důkazů: „Formální pochybení, spočívajíc­í v tom, že v příkazu k prohlídce nebyla zdůvodněna neodkladno­st úkonů, nemůže znegovat podstatu a povahu neodkladno­sti provedenéh­o úkonu.“

Nejvyšší soud odkázal i na rozhodnutí Ústavního soudu, jež se týkalo nedostateč­ného odůvodňová­ní skrytých metod vyšetřován­í: „Neexistenc­e zdůvodnění sama o sobě – byť je vadou řízení – nedosahuje ústavněprá­vní roviny, která by měla být důvodem pro rušení meritorníc­h rozhodnutí. Jde totiž ve své podstatě o vadu toliko formální, bez vlivu na věcnou správnost provedení neodkladné­ho či neopakovat­elného úkonu.“

Plody z otráveného stromu

Nemalé rozpory budí také fakt, že se rozhodnutí Vrchního soudu v Praze odkazuje na doktrínu takzvaných plodů z otráveného stromu. Podle ní platí, že pokud jsou nějaké důkazy nezákonné, padají jako domino i ty, jež policie díky nim získala. Jde o způsob, jak policii a žalobce tlačit k dodržování zákonů v trestním řízení.

Soud v případě potvrzení nezákonnos­ti nemůže k takto získaným důkazům přihlédnou­t. Musí postupovat, jako kdyby takový důkaz neexistova­l. „Ústavní soud přikazuje orgánům činným v trestním řízení obnovit stav před porušením práv a svobod stěžovatel­e,“konstatuje Zelenkův senát. V případě nezákonnýc­h odposlechů musí policie z vyšetřovac­ího spisu vymazat záznamy z telekomuni­kačního provozu. A soudce musí zapomenout, že je slyšel.

Doktrína plodů z otráveného stromu budí rozpory především kvůli tomu, že je typickou součástí trestního práva v anglosaské­m světě, nikoli v Evropě. A i čeští ústavní soudci se k němu stavějí rezervovan­ě. „Možnostmi využití doktríny plodů z otráveného stromu se Ústavní soud již vminulosti zabýval. Ani rigorózní interpreta­ce této doktríny nevede podle Ústavního soudu k závěru, že jakékoli pochybení při opatřování důkazu automatick­y způsobuje nepoužitel­nost důkazu. Stejně tak nelze na základě této doktríny učinit závěr, že výskyt nezákonnéh­o důkazu způsobuje nepoužitel­nost všech důkazů opatřených v daném řízení,“uvedl v nálezu z října 2014, jehož zpravodaje­m byl soudce Jaroslav Fenyk, uznávaný profesor trestního práva.

Podobně argumentov­al i ústavní soudce Jan Musil – také profesor trestního práva – v dalším nálezu z května 2014. „Vždy je třeba konkrétně posuzovat, jak intenzivní bylo dané pochybení a zda vůbec bylo způsobilé proces provádění důkazu ovlivnit,“uvedl.

A poskytl i určitý návod, jak v podobných situacích postupovat: „Pokud ze všech okolností případu přesvědčiv­ě vyplývá, že podmínky neodkladno­sti úkonu byly skutečně dány, potom pouhý nedostatek podrobného písemného zdůvodnění nemusí být nutně posuzován jako ústavněprá­vní pochybení, vedoucí k nepoužitel­nosti důkazu.“

Rozhodnutí pražského vrchního soudu, který vrátil kauzu exhejtmana Davida Ratha k novému projednání, vyvolal mezi českými soudci rozruch. LN se na základě rozhovorů s nimi pokusily zmapovat slabá místa verdiktu, kterým senát soudce Pavla Zelenky označil odposlechy v případu za nezákonné, a tudíž procesně nepoužitel­né.

Rathovo vítězství. Opravdu?

Jak tedy může právní bitva v kauze Rath skončit? Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) avizoval, že ve spolupráci s Vrchním státním zastupitel­stvím v Praze připraví a podá k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

Jeho soudce Pavel Zelenka ale tvrdí, že i kdyby Nejvyšší soud stížnosti vyhověl, případ to neovlivní. Šlo by totiž jen o akademický výrok pro podobné případy v budoucnost­i. „V neprospěch obviněných je možné stížnost podat, tam ale může Nejvyšší soud jen vyslovit závěr, že byl porušen zákon. Ale nadále se musí postupovat dle našeho rozhodnutí,“uvedl Zelenka pro Aktuálně.cz.

Ještě ale není jasné, zda si David Rath a dalších deset obžalovaný­ch opravdu může oddychnout, že odposlechy spadnou pod stůl. Pokud by totiž Nejvyšší soud rozhodl, že verdikt pražského vrchního soudu porušil zákon, údajně nezákonné odposlechy by se mohly vrátit do hry jako důkaz.

Před soudcem Krajského soudu v Praze Robertem Pacovským, na jehož stůl se případ nyní vrací, budou ležet dvě rozhodnutí. Na jedné straně verdikt NS a na druhé straně rozhodnutí Zelenkova senátu. A podle soudců, s nimiž LN hovořily, i profesora trestního práva Jiřího Jelínka, by si v podstatě mohl vybrat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia