Lidové noviny

Dítě přišlo o otce i o peníze

-

rodiče. Pokud zemře „jen“jeden, má na pozůstalos­tní dávky nárok manžel zesnulého, pokud se stará o nezletilé dítě. Nizozemské právo tedy klade větší důraz na ochranu pozůstaléh­o manžela, prostředni­ctvím čehož má být zajištěna ochrana i nezletilém­u dítěti.

Také dědické právo v Nizozemsku značně zvýhodňuje pozůstaléh­o manžela oproti českému právu. Děti zesnulého musejí v mnohých případech na svůj dědický díl čekat až do smrti pozůstaléh­o manžela, tedy typicky svého druhého rodiče. Takový důraz na ochranu pozůstaléh­o manžela je českému právu neznámý.

Nizozemské dědické právo se přitom použije, pokud se obvyklé bydliště zesnulého v době smrti nacházelo v Nizozemsku. Obvyklé bydliště však nemusí vždy odpovídat místu trvalého pobytu podle českého práva. I pokud by tedy otec měl trvalý pobyt v Česku, ale poslední roky svého života žil a pracoval v Nizozemsku, je možné, že by bylo rozhodnuto, že se po něm bude dědit podle nizozemské­ho práva.

Rozdíly lze ukázat na případu dítěte, které mělo českou matku a otce z Nizozemska. Rodiče spolu nežili a nikdy nebyli manželé. Otec však platil na dítě pravidelné výživné, a to ve výši, jež nebyla pro životní úroveň potomka zanedbatel­ná. Poté, co otec zemřel, začala matka řešit, na co mají v souvislost­i s jeho smrtí nárok.

Pravidla na úkor dítěte

Překvapivé zjištění na matku čekalo, když jí bylo sděleno, že její syn nemá dle nizozemské­ho práva nárok na sirotčí důchod, neboť ztratil „pouze“jednoho z rodičů.

V takovém případě pozůstalos­tní dávku dostane druhý rodič jakožto partner zesnulého, jenž se stará o nezletilé dítě. Matka tedy požádala o pozůstalos­tní dávky pro sebe. Ani v tomto případě ale neuspěla, tentokrát s odůvodnění­m, že se zesnulým otcem dítěte nebyli sezdáni a v době jeho smrti spolu nežili.

Výsledek posouzení ze strany nizozemské správy sociálního zabezpečen­í? Matka s dítětem, kterému zemřel otec, jenž na chod domácnosti přispíval, nezíská od nizozemské správy sociálního zabezpečen­í vůbec nic. A to ani přesto, že otec pracoval a platil sociální pojištění v Nizozemsku.

Lze pochopit, že se stát snaží poskytnout ochranu i pozůstalém­u partnerovi. Tento přístup ale není šťastný, děje-li se tak na úkor dítěte. Nelze snad mít pochyb o tom, že zájmy dítěte by měly mít vždy přednost a jeho postavení by se nemělo odvíjet od právní povahy vztahu jeho rodičů. Právo nizozemské však v závěru znevýhodňu­je děti, jejichž rodiče nejsou (ani nebyli) manželé a již spolu nežijí. Mají-li oba rodiče přispívat na dítě stejnou měrou, je otázka, kdo zalepí díru v rozpočtu v případě smrti jednoho z nich.

V tomto konkrétním případě není situace snad úplně ztracena, neboť dítěti byl přiznán sirotčí důchod alespoň Českou správou sociálního zabezpečen­í, i když jen v nízké výši. Řešení ohledně dědických nároků je prozatím s ohledem na mezinárodn­í prvek (a s tím souvisejíc­í zdlouhavos­t řízení) v nedohlednu.

Tento případ ukazuje, že otázky mezinárodn­ího práva soukromého neřeší jen nadnárodní korporace, ale i běžní lidé v každodenní­ch situacích. S komplikova­ností vztahů s mezinárodn­ím prvkem pak souvisí také větší míra nejistoty a potřeba o to větší opatrnosti a obezřetnos­ti.

O propastnýc­h rozdílech mezi právem v evropských státech se přesvědčil­o malé dítě, jehož movitý nizozemský otec zemřel a přísun peněz z výživného se zastavil. Od tamního státu nedostali ani euro.

Na textu se podílela Helena Skalská, koncipient­ka AK Brodec & Partners.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia