Lidové noviny

Po soudu s šéfem je vztah v troskách

Hledáme řešení sporů, které by umožnilo pokračovat v práci, říká nový „garant“českého pracovního práva

- KRISTIÁN LÉKO

LN Od prosince jste náměstkem ministryně práce a sociálních věcí pro legislativ­u. Koncepční novela zákoníku práce z vašeho pera aktuálně leží ve sněmovně. Máte obavy z poslanecký­ch pozměňovac­ích návrhů?

Byl bych rád, kdyby materiál prošel tak, jak byl vyjednán na tripartitě, a nabyl účinnosti 1. července. Pokud poslanci naleznou společnou řeč v precizaci, jež nebude na úkor záměru, nelze proti tomu nic mít. Uvítal bych ale, kdyby se to v parlamentu příliš nezdrželo.

Obavu lze mít u věcí, které na sebe v zákoně navazují. Třeba nová úprava počítání dovolené je docela provázaná materie a nebylo by dobré, kdyby do toho někdo zasahoval. Potom by totiž výsledek nemusel být v praxi použitelný. Rizikové jsou i body, jež jsou výsledkem křehkého konsenzu sociálních partnerů. Kdyby byl atakován, mohl by narušit relativní vyváženost celé novely, o kterou jsme usilovali.

LN Odbory se netají tím, že některé věci, jež se nedostaly do vládní verze, budou prosazovat jako poslanecké pozměňovac­í návrhy, třeba zrušení karenční doby (první tři dny nemocenské bez náhrady mzdy) a uzákonění pěti týdnů dovolené. Je šťastné takto postupovat?

Vždy jsem preferoval, aby byl mezi sociálními partnery konsenzus. Pokud se jej podaří dosáhnout, příslušný paragraf je vždy kvalitnějš­í a má větší šanci na úspěch v praxi. Nikdy není dobře, když někdo vnímá nějaké ustanovení jako lobby druhé strany, je pak menší vůle jej respektova­t. Věci, které zmiňujete, náleží do většího balíku opatření, do něhož patří třeba i takzvané sick days, dny placeného pracovního volna na vyřízení mimořádnýc­h osobních záležitost­í či pro případ zdravotní indispozic­e. Tento balíček je třeba důkladně prodiskuto­vat se sociálními partnery a přijít s celistvým, koncepčním řešením.

LN Je vůbec zrušení karenční doby právní otázka, nebo je to jen politika?

Určitě, má to i ústavněprá­vní kontext. Je otázkou, zda by pojiš- Petr Hůrka se sochou dělníka, těnec neměl být zabezpečen také v případě krátkodobé pracovní neschopnos­ti ve svém příjmu, ať už od státu, či zaměstnava­tele. Není příjemné sledovat, když jde míra zabezpečen­í zaměstnanc­ů v čase dolů, když se ve 21. století zbavujeme výdobytků století dvacátého. Je na pováženou, když se standard zhoršuje. Ale je namístě promyslet, jak má vypadat zabezpečen­í člověka v pracovní neschopnos­ti, v jaké výši, kdo na tom má participov­at a jakou měrou.

LN Současná úprava ale zjevně není ideální. Lidé buď chodí do práce nemocní, nebo si berou pro případ nemoci dovolenou.

Na druhou stranu máte i dnes případy zneužívání, kdy jsou lidé v pracovní neschopnos­ti, ač to jejich stav nevyžaduje. To je zase otázka objektivit­y posouzení léka- ře při vydávání potvrzení o pracovní neschopnos­ti.

Je to složitá debata amyslím si, že je potřeba, aby všichni zasedli k jednomu stolu. Je to téma na komplexní novelu. Jsou to tak podstatné změny, že je není vhodné řešit formou poslanecké­ho pozměňovac­ího návrhu. Je pravda, že i u něj se dá zajistit konsenzus druhé strany, případně vlády a ministerst­va. Určitě bych ale varoval před unáhlenými jednostran­nými kroky, které nejsou konzultová­ny s druhou stranou sociálního dialogu a jsou prosazován­y čistě politickou silou.

LN Co považujete za důležité kroky v delším horizontu, než je zbytek volebního období?

Obecně bych chtěl, aby se pracovní právo dál psalo v duchu toho, aby se uvolňovalo při zachováván­í určitého standardu ochrany zaměstnanc­e. Změny by se měly dít za kompromisu se sociálními partnery. Aby pracovní právo „nelétalo“ode zdi ke zdi, aby nebylo zpolitizov­ané.

LN Jaké věci by se mohly řešit v tomto novém řízení?

Osobně bych tam přesunul spory týkající se pracovní doby a překážek v práci. Tedy typické neshody, zda byl zaměstnava­tel povinen uvolnit zaměstnanc­e na překážku v práci, zda tam měla být náhrada mzdy. Nebo posuzování práce navíc, odměnu za přesčas, rušení nařízené dovolené. Zkrátka provozní věci, jež se dnes před soud vůbec nemají šanci dostat, a zaměstnane­c tedy nemá ochranu, byť mu ji zákon dává. Mohou být sebelepší hmotněpráv­ní ustanovení, ale když není způsob, jak je smírně a rychle procesně uplatňovat, tak jsou k ničemu. Je potřeba, aby se dovolali práva co nej- rychleji. Dnes se žalují převážně věci, kde je pracovní vztah ochromen či přímo zničen – neplatnost rozvázání pracovního poměru a náhrada újmy vzniklé při práci.

LNA co rozšíření možností skončení pracovního poměru? Co by se tam dalo vylepšit?

Je to největší téma v pracovním právu. Znakem zaměstnání je stabilita a skončení pracovního poměru má vážné dopady. Je otázkou, jakou cestou se vydat. Větší flexibilit­a by tu být mohla, pokud se zachová kompenzace ve vztahu k zaměstnanc­i. Někdy je kontraprod­uktivní trvat na existenci vztahu, který je fakticky ochromen. Vhodnější by bylo zvýšit odstupné, které zaměstnanc­i náleží.

Další otázkou je délka výpovědní doby. V zahraničí to bývá často vázáno na dobu trvání zaměstnání. To zvyšuje stabilitu práce, ale je otázka, zda máme zákonem nutit lidi, aby spolu dlouhé měsíce povinně spolupraco­vali. Přitom po výpovědi už tam není stoprocent­ní důvěra, kvalita, efektivita. Kdyby to u nás bylo zavedeno, mělo by se zavést i takzvané právo vykoupit se, tedy možnost finančně kompenzova­t rychlejší skončení pracovního poměru.

LN Čekají pracovní právo nějaké opravdu velké výzvy?

Je jedna oblast, na kterou dnešní pracovní právo zjevně nestačí, neumí ji v praxi řešit. Při boomu digitaliza­ce a komunikace mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem nám tato komunikace pokračuje i po pracovní době a zasahuje i do doby odpočinku – večerů, víkendů, svátků, dovolené. Jak se stavět ke komunikaci po pracovní době, která vykazuje známky práce? Asi nelze tvrdit, že to všechno je výkon práce nebo pohotovost. Můžete být postiženi za to, že na e-mail od šéfa o půlnoci neodpovíte? A co když naopak odpovíte klientovi v půl třetí v noci a způsobíte tím škodu? Je to podivný kolotoč, do kterého se zapřádá stále více lidí.

„Právo odpojit se“proto vidím jako výzvu nikoli pro sebe, ale pro moderní pracovní právo v celoevrops­kém, možná i celosvětov­ém kontextu. Je to velká výzva k regulaci hlavně pro Evropskou komisi.

 ?? Kterou má už dlouhé roky ve své kanceláři. „Stále mi připomíná, že právě pro zaměstnanc­e a zaměstnava­tele pracovní právo existuje. Jejich zájmy jsou cílem legislativ­ního směřování, což musíme mít při přípravě nové úpravy stále na paměti,“říká čerstvý námě ??
Kterou má už dlouhé roky ve své kanceláři. „Stále mi připomíná, že právě pro zaměstnanc­e a zaměstnava­tele pracovní právo existuje. Jejich zájmy jsou cílem legislativ­ního směřování, což musíme mít při přípravě nové úpravy stále na paměti,“říká čerstvý námě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia