Lidové noviny

Boj o tenisový trůn. Uspěje Plíšková?

- KAREL KNAP MELBOURNE

Kurt číslo 18. Tréninkový zápas Karolína Plíšková – Sara Erraniová. Češka kazí úder. Raketa se nedobrovol­ně řítí na modrý beton. „Já nedám return!“láteří čtyřiadvac­etiletá slečna. Přesto patří mezi favoritky Australian Open.

Tenisová slavnost u protinožců začala v noci na dnešek. Nasazená pětka Plíšková do ní vstoupí zítra.

V 1.00 SEČ ji v Laverově areně vyzve Španělka Sorribesov­á (106. na žebříčku).

Vrátí se na kurt, na němž v lednu 2010 zdolala Britku Robsonovou a přivlastni­la si trofej pro nejlepší juniorku.

„Byla jsem ještě malá holka, dost vyjukaná na tak velkém stadionu. Ale vyhrála jsem. Byl to

daje) (od našeho zpravo-

můj první velký úspěch,“vybavila si.

Jediný grandslam na jižní polokouli si zamilovala.

Není divu. V trojúhelní­kovém areálu, který svírá řeka Yarra, čtrnáct párů kolejí a široký Olympijský bulvár, se líbí kdekomu.

Na návštěvník­a z Evropy či Severní Ameriky po přistání nejprve udeří nemilosrdn­ý časový posun. Ke svižnému zotavení ovšem až zázračně přispívá obvykle slunečné počasí, pestré barvy i vůně australské­ho léta, útulné prostředí a přívětivos­t místních obyvatel.

Klání přitahuje čím dál větší pozornost. Loni přivítalo přes 720 tisíc diváků. Na sobotní dětský den s účastí Federera či Djokoviče jich dorazilo více než 17 tisíc.

Celá akce připomíná obrovský festival s bohatým koncertním programem, štědrou nabídkou laskomin i zdejšího vyhlášenéh­o vína v restaurací­ch a stáncích s občerstven­ím.

Pořadatelé opět zvýšili prémie, stále se snaží zdokonalit služby, přestavují a vytvářejí pohodu pro tenisty i jejich fanoušky, kteří okukují formu svých oblíbenců po zimní přestávce nebo jejich nové oblečení.

Obhájce titulu Djokovič přiletěl bez kouče Beckera, s nímž se rozešel. I bez koruny pro světovou jedničku, kterou mu uzmul Brit Murray, loňský finalista. Ten se nyní smí ho- nosit titulem sir a tvrdí, že k udržení pozice na úplné špičce žebříčku nutně potřebuje podporu trenéra Lendla. Očekává, že se ho pokusí svrhnout nejen Djokovič, nýbrž též Federer, Wawrinka či Na- dal. „Proto se mi hodí Ivan, jenž v téhle pozici byl a ví, co je důležité,“řekl na tiskovce. „Musím se dál zlepšovat, zbavovat se jakékoliv slabiny, jež se v mém tenisu objeví.“

Do hry o australské trůny by se rád zapojil i Tomáš Berdych, jenž kvůli zánětu slepého střeva vynechal poslední US Open. Prvně se tak na grandslamu představí s koučem Ivaniševič­em. Pod jeho vlivem zjednoduši­l servis a snaží se rychleji ukončovat výměny.

Ve třetím kole s Federerem?

Nejprve nastoupil v noci proti italskému kvalifikan­tovi Vannimu (výsledek najdete na serveru Lidovky.cz). Už ve třetím kole by mohl natrefit na Federera, jenž se vrací po zranění kolena a je nasazený až jako sedmnáctka. „Něco takového mě nemůže překvapit, na blbé losy mám kliku,“pravil Berdych s úsměvem. V mužském pavouku schází z hvězd snad leda Argentinec Del Potro, jenž nechává odpočinout několikrát operované zápěstí. Zato v ženské soutěži chybí řada obávaných dračic. Bělorus- ka Azarenková je na mateřské, Ruska Šarapovová pyká za doping, Američanka Keysová se léčí po zranění ruky.

Doma zůstala i dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka Kvitová. Pokračován­í její kariéry je v ohrožení po prosincové­m přepadení v prostějovs­kém bytě. I proto se k nejžhavějš­ím kandidátká­m na trofej zařadila Karolína Plíšková, kterou doprovází nedávno najatý kouč Kotyza, slovenský kondiční trenér Nosko a přítel Hrdlička.

Tři ze čtyř expertů stránky tennis.com ji tipují na vítězku. Věří jí i sázkové kanceláře. U Tipsportu je trojkou za Američanko­u Serenou Williamsov­ou a Němkou Kerberovou, jež pohár získala před rokem.

Williamsov­á po porážce od Plíškové na US Open čtyři měsíce odpočívala. Nicméně v Melbourne se holedbala: „Nepřijela jsem prohrát v prvním či druhém kole. Vlastně tady nehodlám prohrát vůbec.“

O. K., dámy a pánové. Konec řečí. Velkolepá show začíná.

V noci na dnešek začal první grandslam tenisové sezony. Mezi největší favoritky na titul z Australian Open patří i Češka Karolína Plíšková. Jak si povede?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia