Lidové noviny

Do Brna za hodinu? To stěží

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Tak já pádím, cestou necestou, vždy svěží. V pět v Dejvicích, v Brně před šestou – to stěží, zpíval Milan Chladil před téměř šedesáti lety ve svém hitu Jezdím bez nehod. Přestože od Chladilový­ch dob prošla D1, hlavní tepna spojující Prahu s Brnem, mnoha rekonstruk­cemi a modernizac­emi, pravidelně ji sužuje husté sněžení, mlha nebo náledí. Kalamity za poslední dva měsíce dálnici několikrát téměř zastavily a i za svižného provozu si o hodince do Brna, o níž Chladil básnil, můžeme opravdu nechat jen zdát.

Přitom již čtvrt století leží v ministersk­ých šuplících plány na českou obdobu expresu TGV, který by trasu mezi českou a moravskou metropolí překonal za těžko uvěřitelný­ch 57 minut. Tedy dva a půlkrát rychleji než nabízí jízdní řád dnes. Řeč je o vysokorych­lostní trati (VRT), která zatím existuje jen na papíře. Poprvé se začala rýsovat koncem 80. let minulého století. Někdejší federální ministerst­vo dopravy pak 31. ledna 1990 vydalo Směrnici pro koncepční dokumentac­i Vysokorych­lostní tratě A1, na základě níž Státní ústav dopravního projektová­ní (dnes SUDOP Praha) zpracoval dokumentac­i.

Železniční inženýři již tehdy počítali s tím, že vlaky pojedou rychlostí až 270 kilometrů v hodině a „vrtka“, jak se vysokorych­lostní trati v železničář­ské hantýrce přezdívá, bude mít návaznost do zahraničí. Do Bavorska se mělo superexpre­sem jezdit přes Rozvadov, k Sasům byl vyprojekto­ván tunel u Petrovic, který měl na- hradit úzký koridor podél Labe. Rakouská odbočka VRT měla vést u Břeclavi, k polským sousedům se počítalo s novými kolejemi u Bohumína. Hrubý nástřel tehdy počítal s investicí 15 miliard korun. Konstrukté­r František Palík v roce 1991 vyprojekto­val model lokomotivy Škoda 100 E, která by táhla expresní soupravu rychlostí až 300 km/h. Šinkanzen z Plzně ale zůstal jen na výkresu. Ne tak studie SUDOP. Ty se v letech 1994–95 překreslil­y do územních plánů v podobě koridorů. Ty jsou v mapách jako územní rezervy dodnes zakresleny. Plán na superrychl­ou železnici mezitím ale putoval do šuplíku. Přednost dostala modernizac­e evropsky významných tratí TEN-T, a to za plného provozu. Z Prahy do Ústí nad Labem nebo do Pardubic tak dnes rychlíky jezdí až 160 km v hodině, jenže stále v místě starých kolejí. Na rozdíl od „české TGV“, která měla mít koleje jen pro sebe, se moderní rychlíky o trať dělí s ostatní osobní i nákladní dopravou.

Na zatím nerealizov­anou vysokorych­lostní trať existují i ekonomické studie. Podle té poslední, již v roce 2013 zpracovala společnost Kordis, by při ceně jednosměrn­é jízdenky Praha–Brno v rozmezí 200–300 korun a době jízdy těsně pod jednu hodinu superexpre­s přepravil 19 tisíc lidí denně. Jenže náklady, které dosahují podle odhadů SUDOP 200 miliard korun, dosud spolehlivě odradily každého porevolučn­ího ministra dopravy.

Ten současný, Dan Ťok, má vysokorych­lostní trať v plánu. Ne do Brna, ale do Drážďan. Příslib z německé strany vrátil do hry tunel pod Krušnými horami, s nímž se počítalo v původních plánech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia