Lidové noviny

Jak rozpoznat blbost

-

Vpopředí veřejného zájmu je v těchto dnech zřizované ministerst­vo pravdy – je kolem toho hodně řečí a v ose toho víru argumentů je otázka, jak vlastně rozpoznat blbost, tedy vymyšlenou informaci.

Mám s tím dosti zkušeností, přinejmenš­ím z mého oboru internetov­ého. Není to tak dávno, kdy nebylo dne, abych nedostal mail nadepsaný nějak jako Microsoft varuje a následoval rozčilený text třeba v tom smyslu, že nesmím otevřít žádný mail přijatý mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní, jinak že následuje exploze pevného disku a poté požár obrazovky. Obvykle to přišlo na hromadnou adresu, tedy kromě mě to dostalo ještě padesát dalších lidí, a na konci bylo napsáno, abych to rozeslal dalším padesáti známým.

Reakce byla snadná. Je třeba

Pondělí Neff se podívat na webovou stránku Hoax.cz a zatím vždycky jsem tam našel podrobné vysvětlení. Stránka dodnes funguje velmi dobře a zahrnuje i hoaxy typu Cikánka a úvěr, cituji z čerstvého vydání.

Čímž se dostávám k blbostem, které se šíří v mailu aktuálně. Minulý týden mi přistálo v poště psaní nadepsané Jablonec aneb Jak nás vychovávaj­í cikáni. Psalo se o tom, že v Jablonci a Liberci zavedli bezplatné přenosné jízdenky doMHD pro cikány a že vzrostl počet napadení řidičů a revizorů. I tohle by mohlo být jednoduché, protože když zpráva tohoto typu přijde v elektronic­ké poště, je to vždycky blbost. Nicméně jen tak pro radost jsem na městský úřad v Jablonci zavolal a tam se smáli, že už je to tady zase – že v roce 2011 vydali asi dvacet tříměsíční­ch tramvajene­k pro děti

Úterý Putna

Středa Baldýnský z jakési odloučené lokality, aby jezdily do školy. Od té doby se periodicky vzedme vlna distribuce textu, který jsem aktuálně dostal i já. Čili je to blbost, správně rozpoznaná a autoritou coby blbost potvrzená.

Jak je to tedy s tím ministerst­vem pravdy? Mě na tom fascinuje, že kdekdo ví, že jde o orwellovsk­é znásilnění svobody a demokracie, ale když se na onu webovou stránku ministerst­va vnitra podíváte, nic tam nepíší ve smyslu, že válka je mír a svoboda je otroctví. Dokonce tam nepíší nic, co by stálo za fajfku tabáku, a rozhodně jsem tam nevypátral cokoli, co by stálo za rozčilován­í.

Ono to rozčilován­í zřejmě vychází z předpoklad­u, že všechno, co stát dělá, je špatné, a co dělá ministerst­vo vnitra, je super špatné. Kdo to prohlašuje, že je hrdi-

Čtvrtek Rejžek na a mezi lopatkami cítí žár dopadu obdivného pohledu velikánů minulosti, Jany z Arku, Jana Husa a Václava Havla.

Jelikož si nemyslím, že stát je zlo, nevidím absolutně nic špatného v tom, že hodlá sledovat počínání informační­ch zdrojů, které často jsou evidentně součást propagandi­stické mašinérie cizí mocnosti. A naopak si myslím, že je zlo, když aktivistič­tí lobbisté chtějí veřejnoprá­vní televizi zapřáhnout do chomoutu aktivistic­kých spolků a vyvázat ji z vlivu parlamentu, vzešlého ze svobodných voleb. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia