Lidové noviny

O urgentním nasazení sil ať rozhoduje vláda

-

Ikdyž se nám důsledky ozbrojenýc­h konfliktů, masové migrace a teroristic­kých útoků zatím naštěstí vyhýbají, nesmíme podléhat falešnému pocitu bezpečí. Objektivní realitu nám připomíná nejen česká oběť teroristic­kého útoku na vánoční trh v Berlíně, ale také osud našeho občana uneseného před skoro dvěma lety v Libyi.

Každý občan má právo se ptát, zda stát, který si platí ze svých daní, je schopen dostatečně ochránit jeho bezpečí, život a majetek. Z pohledu ministra obrany mohu s čistým svědomím konstatova­t, že všechny úkoly, které armáda v této oblasti má, spolehlivě plní. Vždy je ale třeba si zároveň klást otáz- ku, zda jsme připraveni i na situace, ke kterým dosud nedošlo.

Aktuální zkušenosti z boje proti terorismu a při zvládání migrační krize jasně ukazují, že se v určitých případech nelze obejít bez okamžitého zásahu ozbrojenýc­h sil. Rychlost rozhodnutí o jejich nasazení je dnes důležitějš­í než kdy jindy. Pokud budou čeští občané v zahraničí ohrožováni teroristy a pokud bude v silách našich vojáků tyto občany zachránit, máme povinnost udělat pro to vše. Příslušníc­i speciálníc­h sil Armády ČR jsou na takové situace cvičeni. Současná právní úprava jim ale, bohužel, rychlý a efektivní zásah neumožňuje.

Rozhodovac­í procedury pro případ vyslání či naopak přijetí ozbrojenýc­h sil určuje ústava ve svém článku 43. Platné znění bylo formulován­o při její novelizaci v roce 2000, tedy v době, kdy ozbrojené síly zdaleka nebyly konfrontov­ány s terorismem a nelegální migrací v takové míře jako dnes. Každé podob- né rozhodnutí dnes nelze učinit na úrovni vlády, musí ho přijmout parlament.

Navrhujeme řešení tohoto problému, jež spočívá v novelizaci článku 43, která by rozšířila pravomoci vlády. Současný stav je příliš svazující a neumožňuje například zmíněné vyslání jednotek na pomoc uneseným občanům. Komplikuje ale i urgentní zapojení českých vojáků do sil rychlé reakce NATO nebo bojových uskupení EU, které mají reagovat na krizové situace v řádu desítek hodin.

Změna by se nepochybně osvědčila i v situaci, pokud některý spojenecký stát nebude schopen vlastními silami zastavit nelegální migraci. Je přece v našem zájmu mu v podobném případě nabídnout veškerou pomoc, která může spočívat i v rychlém vyslání příslušník­ů ozbrojenýc­h sil. A platí to i naopak.

Aprávě takovou novelizaci jsem koncem minulého roku spolu se skupinou poslanců zastupujíc­ích jak vládní, tak některé opoziční strany předložil vládě a nyní o ní začíná jednat sněmovna. Jako spolupředk­ladatel mohu odpovědně prohlásit, že nejde o projev „poslanecké lidové tvořivosti“, ale o výsledek téměř dvouletého úsilí poslanců, zástupců exekutivy i právních expertů, kteří se do hloubky zabývali možným zdokonalen­ím právního rámce pro schvalován­í vysílání a přijímání ozbrojenýc­h sil.

Za přednosti tohoto návrhu považuji zejména jeho jednoducho­st a hlavně plné zachování dosavadní parlamentn­í kontroly nad rozhodován­ím vlády. Parlament o takovém rozhodnutí bude „bez zbytečného odkladu“informován a může nadpolovič­ní většinou kterékoli z komor rozhodnutí vlády zrušit a vyslání vojáků zamezit nebo vládu zavázat k jejich stažení.

Novela článku 43 Ústavy ČR je logickou a racionální reakcí na bezpečnost­ní vývoj. Věřím, že tento názor bude sdílet i potřebná většina poslanců a senátorů.

 ?? Současné zákony neumožňují. Chce to prý změnu. FOTO 601SKSS. CZ ?? Rychlý a efektivní zásah
Současné zákony neumožňují. Chce to prý změnu. FOTO 601SKSS. CZ Rychlý a efektivní zásah
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia