Lidové noviny

Peníze pro řidiče autobusů chtějí od vlády i města

- TOMÁŠ PLHOŇ ředitel Dopravního podniku města České Budějovice

PRAHA Zvýšení platů řidičům linkových autobusů muselo z pohledu vlády vypadat jako dobrý nápad. Zvlášť před volbami. Nyní ale kvůli novému zákonu řeší kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejeden problém. Včera večer se premiér sešel se zástupci krajů, kteří chtějí na mzdy řidičů příspěvek ze státní pokladny Ukazuje se ale, že o peníze se budou hlásit i česká města a obce s městskou hromadnou dopravou.

Kdo navýšení platů řidičů linkových autobusů zaplatí, není dosud jasné. Dosavadní odhady hovořily o nákladech ve výši až jedné miliardy korun, která v rozpočtech krajů chybí. Ty se tak dožadovaly pomoci státu a premiér Sobotka včera vzkázal, že je takové možnosti nakloněn. Jenže v tom případě je už teď jasné, že se o peníze přihlásí i některá města a obce.

Miliony navíc

„Chceme se obrátit na ministra financí, zda by nebyla možnost společného sanování finančních důsledků,“potvrdil LN František Lukl, předseda Svazu měst a obcí. Ten už krátce po loňských Vánocích zaslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi dva dopisy, v nichž upozornil, že zvyšování platů řidičům (podle zákona přibližně o třetinu) se dotkne i městských samospráv.

„Od statutární­ch měst víme, že to pro ně bude znamenat řádově desítky milionů korun navíc. U okresních měst jako Břeclav kolem čtyř milionů, v Hodoníně kolem dvou milionů korun,“vypočítává Lukl, který se jménem dotčených radnic chystá přednést vládě návrh, v rámci kterého by se podělila o polovinu nákladů.

To by pro státní kasu rozhodně nebyla zanedbatel­ná položka. Radnic, které provozují nebo jinak financují své vlastní linky, je v Čes- ku zhruba ke stovce. Na základě zákona se přitom platy řidičů mají zvýšit z nynějších 71,60 koruny na hodinu na více než 98 korun.

„Pokud stát přispěje na platy řidičů linkových autobusů prostředni­ctvím krajů, může se dostat do problémů. Je totiž logické, že v takovém případě se ozvou města,“myslí si ředitel Dopravního podniku města Čes- ké Budějovice Slavoj Dolejš. Pokud by totiž města platy řidičů nezvýšila, podle něj by se na trhu vytvořily nerovné podmínky. Stejná profese by u některých firem byla zvýhodněna proti jiným a toto opatření by mohlo být následně soudně zrušeno.

„My jsme si dělali právní rozbor. A z něj vyplývá, že pokud by to poškození dopravci řešili soudní cestou, mohli by se zrušení opatření domoci,“souhlasí František Lukl. Zejména pro některá okresní města by zvýšení platů z vlastní kasy mohlo být poměrně problemati­cké. Položky v řádu milionů korun tvoří v jejich případě významnou část rozpočtu.

Na míru odborům

„Je vyjednáván­o jen s kraji, ale nejedná se s obcemi,“nesouhlasí například starosta Znojma a poslanec za ČSSD Vlastimil Gabrhel. Navíc mu vadí, že není jasné, nakolik se nová legislativ­a měst vlastně dotýká. Ve Znojmě kvůli tomu čekají na výkladovou část zákona, kterou by už tento týden mělo zveřejnit ministerst­vo práce a sociálních věcí.

„Jestli se to dotýká jen veřejné dopravy, vidím v tom zcela zásadní problém a budu apelovat, aby se situace řešila,“říká Gabrhel.

Jak to ale s vládními příspěvky na platy řidičů dopadne, bude záviset i na vůli ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten včera na dotaz LNneodpově­děl, už v říjnu nicméně poznamenal, že zvýšení podporuje pouze z peněz krajů. Radnice tedy čekají nelehká politická jednání.

Na premiérovo zadání připravilo zákonnou úpravu o zvýšení platů řidičů ministerst­vo práce a sociálních věcí. Sobotka tak přistoupil na dlouhodobé požadavky odborů. Ty do té doby kritizoval­y, že kraje zadávají zakázky na linkovou dopravu jen na základě nejnižší ceny.

Pokud stát přispěje na platy řidičů linkových autobusů prostředni­ctvím krajů, může se dostat do problémů. Je totiž logické, že v takovém případě se ozvou města.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia