Lidové noviny

Time management­em k frustraci

-

Jsme civilizace posedlá efektivnos­tí a frustrovan­á nedostatke­m času. Známý ekonom John Maynard Keynes se nemohl mýlit více, když v roce 1930 předvídal, že během jednoho století umožní ekonomický růst lidem pracovat pouze patnáct hodin týdně a největším problémem bude, co dělat s volným časem. Skutečnost vypadá úplně jinak. Čas je tím, čeho se lidem 21. století dostává nejméně. A tak se zoufale snažíme být efektivněj­ší a hledáme způsob, jak na to.

Hitem dnešní doby je time management. Knihu Timothyho Ferrisse s poněkud nedůvěryho­dným názvem Čtyřhodino­vý pracovní týden si po celém světě koupilo na 1,4 milionu lidí. Existují blogy o efektivním randění či o tom, jak být co nejprodukt­ivnější rodič. Úspěšný český internetov­ý podnikatel Jan Řežáb zase nedávno radil, jak efektivně sledovat filmy. Prý si je pouští zrychleně. Uspořit čas se dá dokonce i na jídle. Místo abychom šli na oběd, dáme si raději koktejl Soylent, který má pokrýt denní potřebu látek nezbytných pro lidské tělo. Pro efektivněj­ší práci existuje dokonce řada aplikací. Například textový editor, který vám začne mazat slova, pakliže nepíšete dostatečně rychle. Nebo software, který vám do uší pouští různé zvuky kavárenské­ho ruchu, což, jak prokázaly psychologi­cké experiment­y, pomáhá soustředit se na práci.

Teoreticky bychom díky tomu všemu měli udělat více za méně času. Jenže ono to jaksi nefunguje. Důvodů je celá řada. Kupříkladu čím rychleji a efektivněj­i chceme mít práci udělanou, tím více myslíme na čas a sledujeme, kolik ho uběhlo. Což v důsledku snižuje kvalitu a efektivitu našeho konání. Doložilo to hned několik experiment­ů. Při jednom dali psychologo­vé dvěma skupinám lidí stejný úkol a stejný čas na jeho splnění. První skupině ovšem řekli, že času je dostatek, zatímco té druhé oznámili, že se musí hodně snažit, aby to stihli. Oproti tradičnímu novinářské­mu předpoklad­u, že hrozba blížící se uzávěrky motivuje k vyšší výkonnosti, byly výsledky druhé skupiny o poznání horší. Tlak na rychlost práce navíc prokazatel­ně zabíjí kreativitu. Všechny společnost­i spoléhajíc­í se nikoli na manuální, ale intelektuá­lní činnost by si měly uvědomit, že se jim vyplatí, když nechají zaměstnanc­e čas od času hodit nohy na stůl a přemýšlet.

Smiřte se s tím, že lepší time management z vás šťastnější­ho člověka neudělá. Jeho přitažlivo­st tkví v tom, že lidem dává naději, že jednoho dne budoumít svou práci a život pod kontrolou. Je to iluze. Práce je v moderní ekonomice bezmezně mnoho. Dokončíte-li jeden úkol dříve, rázem na vás vyskočí další. Time management, který měl odstranit naši frustraci z nedostatku času, ji tak nakonec ještě více prohlubuje. Stále jsme oním Sisyfem, valícím na věčné časy obrovský kámen do kopce. Jen ho tam teď tlačíme o něco rychleji.

Čím rychleji a efektivněj­i chceme mít udělanou práci, tím více myslíme na čas a sledujeme, kolik ho uběhlo. Což v důsledku snižuje kvalitu a efektivitu našeho konání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia