Lidové noviny

Socialisté v EP prohráli po zásluze

- PAVEL SVOBODA

Včele Evropského parlamentu na dalšího dva a půl roku stane bývalý vojenský pilot a novinář Antonio Tajani. Cesta k tomuto výsledku nebyla tentokrát jednoduchá.

V polovině pětiletého mandátu se v EP všechny funkce volí znovu. Na počátku současného mandátu (2014) byla podepsána dohoda mezi dvěma největšími frakcemi – evropskými lidovci a socialisty, jejímž obsahem je i střídání předsedy parlamentu. Jen díky ní mohl socialista Martin Schulz pokračovat již podruhé na dva a půl roku v čele kontinentá­lní sněmovny, což začal již za předešlého mandátu.

Bylo proto velkým překvapení­m, když socialisté před Vánocemi konstatova­li, že se nadále necítí být písemnou dohodou vázáni, neboť by podle nich umožnila, aby v čele Evropské rady, Evropské komise i Evropského parlamentu stál člověk z Evropské lidové strany. Socialisté postavili vlastního kandidáta, čímž donutili i ostatní frakce své kandidáty rovněž nominovat.

Na první pohled je argument přílišné dominance lidovců přijatelný, protože i když jsou evropští lidovci největší politickou silou EP, tak rozdíl ve velikosti oproti socialistů­m není tak velký, aby výše popsanou dominanci ospravedln­il. Snad se socialisté při podpisu dohody spoléhali i na to, že do čela Evropské rady přijde jim bližší osoba. U Evropské komise v to totiž doufat nemohli, protože přímo z Lisabonské smlouvy vyplývá, že její předseda se určuje s přihlédnut­ím k výsledkům evropských voleb. Jenomže o Evropské radě v oné písemné dohodě není ani slovo.

Pro někoho porušení oné dohody může znamenat uvolnění prostoru pro čistě demokratic­ký proces. Úterní výsledek ale nebyl dílem nahodilost­i: došlo k dohodě mezi evropskými lidovci, liberály a konzervati­vci. Bylo by překvapivé, kdyby nová koalice neposílila své pozice i na úrovni dalších parlamentn­ích funkcí, a to na úkor socialistů. Jasné porušení písemné dohody u nich tak patrně nezůstane bez následků, zejména když předtím vyčerpali benefity dohody pro sebe (Schulz). Také si proti sobě zformovali středoprav­ou koalici a s ní pak bitvu o předsedu – po zásluze – prohráli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia