Lidové noviny

Volat z pošty se nesmí. Proč, je tajné

- MICHAL PAVEC

PRAHA Vyřízení hovoru na poště může přivodit nepříjemný střet s ochrankou. Telefonová­ní na pobočkách státního podniku je zakázáno a výše zmíněné nepříjemno­sti nejsou ojedinělé. V bankách, které by logicky měly mít přísnější regule, to přitom zpravidlam­ožné je. Nařízení pošty se podivuje i bezpečnost­ní expert.

Server Lidovky.cz proto zjišťoval, proč si státní podnik trvá na svém.

„Jedná se o jedno z bezpečnost­ních opatření České pošty a v současné době neplánujem­e jeho omezení či úplné zrušení,“odpověděl mluvčí společnost­i Matyáš Vitík.

Otázkou však zůstává, koho a jak má zákaz telefonová­ní ochránit. „Jedná se o jeden prvek v rámci celé škály bezpečnost­ních opatření. Chránit má především pobočky, respektive zaměstnanc­e a zákazníky,“reagoval Vitík.

Jak a před čím? „Jelikož se téma týká oblasti bezpečnost­i, u které jde především o ochranu vnitřního know-how, nerad bych své odpovědi dále rozváděl,“ukončil debatu mluvčí České pošty.

Zákaz telefonová­ní nejvíce kontrastuj­e s bankami, kde se většinou nachází větší množství peněz a dochází často k citlivým operacím s osobními údaji.

Tam ale ledy po letech roztály a například dva z lídrů trhu už pro hovory na bankovní půdě mají pochopení. Tedy samozřejmě s výjimkou nevychovan­ců, kteří by svou hlasitostí rušili ostatní klienty.

Přívětivěj­ší přístup bankovních institucí však nepřináší odpověď, proč je postoj České pošty tak striktní a neměnný. Podivuje se nad ním i oslovený bezpečnost­ní expert.

„Z pohledu kyberbezpe­čnosti nedává omezování smysl. Je i jiná, menší a sofistikov­anější elektronik­a, než jsou telefony, která by dokázala odposlouch­ávat provoz na pobočce i komunikaci klientů na poště (nebo v bance),“uvedl Jiří Nápravník ze společnost­i Salamandr, která se mimo jiné zaměřuje na počítačovo­u bezpečnost.

Nápravník odmítá také obavy z elektromag­netického rušení počítačový­ch systémů. „Spíše se domnívám, že by se mohlo jednat o snahu zavést diskrétní a klidné prostředí,“dodal k nevysvětle­nému zákazu na poště Nápravník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia