Lidové noviny

Babiš: Na jádro ani korunu

Komplikace před jednáním zájemců o Dukovany Ministr financí stavbu reaktoru finančně nepodpoří

- JAN ČERNÝ

PRAHA Stálý výbor pro jadernou energetiku se dnes zeptá členů vlády, jak dál s přípravou plánování výstavby jaderných zdrojů v Česku. A hlavně, zda je stát připraven dát najevo, že projekt finančně podpoří. „Je potřebné naznačit, zda si česká strana uvědomuje potřebu vidět v pozadí toho projektu nějakou formu podpory,“nastiňuje nejdůležit­ější otázku dnešního jednání vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.

Ještě před jednáním ale vylíčil pozici ministerst­va financí jeho šéf Andrej Babiš. „Dokud budu ministr financí, žádnou záruku nedám a nebudu ani garantovat ceny. ČEZ si může na trhu půjčit bez problémů. Nevidím pro to důvod,“řekl LN Babiš.

Jednání nejvyšších

Vůbec poprvé si pozvánku na schůzi „jaderného“výboru vyžádal předseda vlády. „Vláda Bohuslava Sobotky si uvědomuje možná rizika spojená s energetick­ou bezpečnost­í ČR. Od svého nástupu považuje tuto oblast za důležitou,“vysvětluje premiérovu pozici mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Na jednání výboru, kterému předsedá ministr průmyslu a ob- 150 MILIARD KČ Částka, kolem které se na trhu pohybuje cena vybudování jednoho gigawattov­ého reaktoru.

2035 Rok, ve kterém Česko potřebuje podle své energetick­é koncepce zprovoznit nový reaktor.

UCHAZEČI O ZAKÁZKU

CGN čínský koncern zastupuje v jednání další dvě čínské společnost­i.

chodu Jan Mládek, nebudou chybět šéfové dalších resortů české vlády ani šéf ČEZ Daniel Beneš.

„Je řada oblastí, ve kterých potřebujem­e mandát, ve kterých potřebujem­e jisté věci diskutovat. Jsou to kroky, které by mohly vést k efektivním­u zkrácení doby výstavby jaderného zdroje, zkrácení doby povolovací­ho řízení. Chceme to konzultova­t i s příslušným­i ministry,“vysvětluje náměstkyně ministra průmyslu a členka výboru Lenka Kovačovská.

Především teď ovšem české úřady potřebují vědět, o jakých podmínkách se mohou bavit se zájemci o stavbu jaderných zdrojů. Už příští týden do Česka přijedou první delegáti šestice velkých energetick­ých firem a sdružení, které se o atomový byznys v Česku zajímají.

Včetně někdejších soutěžícíc­h v tendru o bloky v Temelíně: Rosatomu, EDF (dřívější Areva) a Westinghou­se. Navíc zakázka za zhruba 150 miliard přilákala další tři potenciáln­í zájemce: čínský koncern CGN, jihokorejs­kou KHNP a japonsko-francouzsk­é koncorsium Atmea.

Mocní energetici v Praze

„Přijedou opravdu vysocí představit­elé těch společnost­í. Některé

oblasti jsme s nimi již řešili a o těch chceme uvědomit vládu. A naopak od členů vlády zase chceme potvrdit, co dál v jednáních můžeme říct,“říká Kovačovská.

Následujíc­í série jednání má výboru pomoct připravit vládě podklady. Ta potom rozhodne, jak se bude vybírat dodavatel, jaký bude investiční model a jak bude vypadat financován­í. „Když vláda vysloví podpoře ne, tak uvidíme, co řeknou dodavatelé. Jestli chtějí do takové situace vůbec vstupovat, protože pak je tam pro ně velké riziko. A když vláda řekne ano, a já myslím, že by takový signál mohl být vyslán, tak s tím budeme pracovat dál,“vysvětluje Štuller s tím, že se nyní jedná o pouhé naznačení státu projekt nějak vůbec podpořit a že otázka „jak“zůstane nejspíš dědictvím pro příští vládu vzešlou z podzimních voleb.

Dáte peníze, nebo ne?

Na podporu výstavby jaderného bloku, která se v současné době uvažuje v Dukovanech, se dnes premiéra Sobotky zeptají taky starostové z okolí Dukovan. Vladimír Měrka, starosta města Náměšť nad Oslavou a předseda sdružení Energoregi­on 2020 v jedné osobě, bude na jednání se Sobotkou zastupovat 130 obcí z regionu. „A to je otázka, kterou premiérovi položím: dáte garance, nebo ne?“

Polostátní energetika má podle plánu připravené dceřiné firmy – pro stavbu v Temelíně i pro Dukovany. Ovšem při současných nízkých cenách elektřiny se taková investice jen těžko vrátí. Stát drží v ČEZ prostředni­ctvím ministerst­va financí 70 procent akcií. Zbytek minoritní akcionáři, kteří by takovému riziku byli vystaveni. A to je podle ČEZ nepřípustn­é. Státní energetick­á koncepce počítá se spuštěním nového jaderného zdroje v roce 2035.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia